Dobre premyslená konzumácia jedla vás udrží pri sile
V tejto tabuľke nájdete niektoré typy jedál, ktoré by sa vo vašom jedálničku mali vyskytovať čo najčastejšie, pretože vás chránia pred rôznymi ochoreniami.
Proti rakovine |
Karotenoid obsiahnutý v:
brokolici, ružičkovej kapuste, kapuste, žeruche, mrkve, špenáte a rajčinách |
Proti prechladnutiu a chrípke |
Škorica, muškátový oriešok, čili, mrkva, ryby, med |
Na zníženie hladiny cholesterolu |
Ovos, jačmeň, sója, olivový olej, hrášok, pomaranče, špenát, jogurt |
Jedlá vhodné pre srdce, pretože riedia krv |
Cibuľa, zázvor, ríbezle, jablká, gaštany, sója, ryby, cesnak, vodný melón, ovos, pomaranče, riasy |
Na zníženie krvného tlaku |
Artičoky, jablká, zázvor, cesnak, oriešky, jahody, banány, jačmeň, hroznové víno, olivový olej, ryža, riasy, čaj |
Na dobré trávenie |
Artičoky, figy, jogurt, banány |
Ochrana močových ciest |
Brusnice, čaj, maliny, petržlen, púpava |
Proti črevným problémom |
Fazuľa, brokolica, karfiol, čerstvé ovocie – najmä borievky a kiwi, sušené slivky, sója, jogurt, otruby |