Choď na obsah Choď na menu
 


Dobre premyslená konzumácia jedla vás udrží pri sile

 

V tejto tabuľke nájdete niektoré typy jedál, ktoré by sa vo vašom jedálničku mali vyskytovať čo najčastejšie, pretože vás chránia pred rôznymi ochoreniami.


Proti rakovine
 
Karotenoid obsiahnutý v:

brokolici, ružičkovej kapuste, kapuste, žeruche, mrkve, špenáte a rajčinách
Proteináza obsiahnutá v:
marhuliach, banánoch, hroznovom víne, jačmeni, fige, cesnaku, ovse, obilí, fazuliach, citrónoch, sóji, šošovici, baklažáne, čakanke, uhorke a sladkých zemiakoch

Proti prechladnutiu a chrípke

Škorica, muškátový oriešok, čili, mrkva, ryby, med

Na zníženie hladiny cholesterolu

Ovos, jačmeň, sója, olivový olej, hrášok, pomaranče, špenát, jogurt

Jedlá vhodné pre srdce, pretože riedia krv

Cibuľa, zázvor, ríbezle, jablká, gaštany, sója, ryby, cesnak, vodný melón, ovos, pomaranče, riasy

Na zníženie krvného tlaku

Artičoky, jablká, zázvor, cesnak, oriešky, jahody, banány, jačmeň, hroznové víno, olivový olej, ryža, riasy, čaj

Na dobré trávenie

Artičoky, figy, jogurt, banány

Ochrana močových ciest

Brusnice, čaj, maliny, petržlen, púpava

Proti črevným problémom

Fazuľa, brokolica, karfiol, čerstvé ovocie – najmä borievky a kiwi, sušené slivky, sója, jogurt, otruby