Choď na obsah Choď na menu
 


Rady do kuchyne

 

Ak zmiešate med, mlieko a jogurt dostanete vynikajúci a osviežujúci nápoj.

Ak chcete aby bola polievka hustá a mala kyslú chuť, urobte zátrepku z vajíčka, hladkej múky a trošku bieleho jogurt.

Mlieko uchováme v lete dlhšie, keď pri varení pridáme doň sódu bikarbónu.

Chcete postrúhať mäkký syr ? Vložte ho na pol hodiny do mrazničky a strúhadlo jemne potrite olivovým olejom. Takto sa vyhnete problému s upchanými dierkami

Syr vraj pri vyprážaní nevytečie, ak ho vopred vložíte na chvíľu do chladničky

Olej vraj pri vyprážaní nestmavne, ak do panvice vložíte tri – štyri špáradlá.

Pri pečení torty, zákuskov, či koláčov musia mať suroviny ako múka, mlieko, tuk rovnakú teplotu.

Ak sa pri varení popálite, ihneď si popálene miesto potrite horčicou a nechajte ju zaschnúť. Nevytvoria sa pľuzgiere a rana nie je červená.

Keď si pri varení popálite jazyk, rýchlo ho potrite kúskom masla. Bolesť sa rýchlo stratí.

Vajcia pri varení neprasknú, keď ich na tupom konci prepichneme tenkou ihlou. Alebo  pridajte do vody trochu octu. Ak na niektorom vajíčku škrupina praskne jeho obsah nevytečie.

Ak pripravujete praženicu, soľte ju až nakoniec, pretože soľ spôsobuje to, že je tuhá.

Kakao, ktoré pridávate do múčnikov bude tmavšie ak ho zalejete horúcim mliekom.

Ak nechcete, aby bolo tmavé cesto na mramorovú bábovku suché, pridajte do neho namiesto kakaa orieškovú nátierku, napríklad Nutelu.

Ak si cesto na palacinky prelejete do džbánu, môžete ho priamo nalievať na panvicu.

Aby sa cesto nelepilo, potrite panvicu pred pečením palaciniek rozkrojeným surovým zemiakom.

Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko budú chutnejšie.

Ak chcete, aby boli pagáče chutnejšie, použite namiesto múky 100 g ovsených vločiek.

Múku na zahustenie pokrmov trochu prisoľte, nebudú sa vytvárať hrudky.

Bryndzové halušky budú pekné biele, ak postrúhané zemiaky zalejete horúcou vodou.

Viete, že: ... energiu vám dodá nápoj z rozmixovaným banánov, jahôd a medu ?

Viete, že.... zdravou pochúťkou je sušené ovocie ? Ukojí chuť na sladké a nezníži hladinu cukru v krvi.

Broskyňový kompót dostane jemnú korenistú chuť, ak do každého pohára pridáme 1 až 2 broskyňové kôstky.

Čučoriedkové farbivo nepríjemne znečistí zuby. Farbivo odstránime citrónovou šťavou, ktorou zuby natrieme.

Grapefruit nikdy nelúpeme. Rozpolíme ho a každú polovicu vložíme do hlbšieho tanierika. Zahnutým nožíkom alebo menším nožom obrežeme vo vnútri kôru, dužinu v nej však ponecháme a lyžičkou vyberáme.

Do chladničky citróny rozhodne nedávajte, pretože v nej strácajú vôňu a vysýchajú. prospeje im chladnejšie a dobré vetrané miesto.

Ak chcete z citróna ľahko vytlačiť šťavu, pogúľajte ho najskôr po stole.

Rozrezaný citrón uchováme tak, že ho reznou plochou položíme na tanierik a dáme do chladničky.

Hrozienka pridávame do cesta slabo obalené v múke. Tak nespadnú v bublaninách a v koláčoch na dno formy, ale udržia sa na povrchu.

Jahody vyvolávajú niekedy, hlavne u detí, žihľavku. Preto jahody deťom pocukríme alebo podávame so šľahačkou či mliekom.

Pri pečení koláčov môžete mleté orechy nahradiť strúhankou osmaženou na masle.

Keď orechy cez noc necháme v studenom mlieku, budú sa ľahšie lúpať. Nebudú sklovité, ako sa to stáva pri sparení, ale ostanú pekné biele.

Arašidy (búrske oriešky) dlho neuskladňujeme. Obsahujú tuk, ktorý dlhším uskladňovaním žltne a oriešky majú nepríjemnú chuť

Aby ovocie pri pečení ovocného koláča nekleslo na spodok cesta, obaľte ho v hladkej múke, potom uložte na cesto.

Pri varení lekváru alebo pretlaku sa nebude vytvárať pena, ak vnútro hrnca vytriete glycerínom

Banány neznášajú nízku teplotu, preto ich neukladáme do chladničky, ale vešiame v komore špičkou dolu.

Nakrájané banány nesčernejú ak ich pokvapkáte citrónovou alebo ananásovou šťavou.

Pravidelné jedenie čili papričiek môže ľuďom s poruchami spánku zabezpečiť pokojnú noc a zároveň ochráni aj ich srdce. Je to výsledok výskumu vedcov.

Uvarená mrkva obsahuje trikrát viac antioxidantov než v surovom stave.

Ak pri zaváraní prepichnete uhorky niekoľkokrát špáradlom alebo hrubou ihlou nezostanú vo vnútri duté.

Ak vám zelenina zvädla, namočte ju do studenej vody a pridajte niekoľko kvapiek octu.

Ak chcete, aby zostal špenát zelený, musíte ho variť neprikrytý a tesne pred podávaním.

Ak si chcete na zimu uskladniť strukoviny, tak ku kilu suchej strukoviny vložte asi 5 až 6 bobkových listov, aby odradili škodce.

Ak odstraňujete šupky z rajčín neodhadzujte ich, ale odložte. Zídu sa vám napr. pri varení hovädzej polievky, ktorej dodajú peknú farbu.

Biela kapusta pri dusení bude mäkšia a zároveň aj chutnejšia, ak k nej pridáte väčší surový zemiak.

Ak chcete pri varení použiť suché huby, najskôr ich namočte na 20 až 30 minút do vody, aby zmäkli. Zo 100g sušených húb dostanete približne 500g.

Ak chcete, aby šampiňóny zostali biele, pokvapkajte ich citrónom.

Ak ste pripálili ryžu, hrniec odstavte z ohňa a ryžu prikryte krajcom chleba. Asi po piatich minútach chlieb odložte, ale ryžu pre istotu ovoňajte.

Keď sa varí ryža, pridajte do nej trochu citrónovej šťavy. Zostane biela a nadýchaná.

Aby sa zemiaky v šupe nerozvarili, pridáme do vody 1ČL soli

Aby sa sypké zemiaky nerozvarili pridajte k ním počas varenia trochu octu.

Nové zemiaky sa ľahko čistia, keď ich najprv namočíme do slanej vody.

Na pudingu nezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete práškový cukor. pri chladnutí zostane povrch mäkký a krémový.

Ak varíte cestoviny, potrite hranu pokrievky dookola maslom. Voda zaručene nevykypí.

Chuť polievky zjemníte, ak do nej pred servírovaním pridáte kúsok masla a petržlenovej vňate.

Ak potrebujete rýchlo očistiť veľké množstvo cesnaku, namočte ho pred ošúpaním na chvíľu do horúcej vody.

Ak sa chcete zbaviť rybieho zápachu pridajte k rybe pre pečením polovicu jabĺčka. Pach pohltí a dodá jemnú chuť.

Ak chcete, aby malo mäso cibuľovú príchuť, stačí cibuľu pokrájať na malé kúsky a pretlačiť v lise na cesnak. Cibuľa pustí veľa šťavy a pokrm bude chutný a aromatický.

Mäso ochránime pred muchami, keď ho obložíme vrstvou cibule.

Tvrdé mäso rýchlejšie zmäkne, ak k nemu pridáme trochu octu.

Aby sa mäso počas dňa v prírode nepokazilo, zabaľte ho do žihľavy a odložte do tieňa.

Slanina (cesnak, párok) ľahko vnikne do mäsa, ak budete mäso špikovať v smere vlákien. Pri krájaní naprieč vláknami zostanú v mäse biele štvorčeky slaniny.

Mäso z hydiny bude šťavnatejšie, ako ho pred pečením pokvapkáte citrónovou šťavou

Skôr než začnete mäso krájať, vždy si všimnite, ako smerujú vlákna. Krájajte ich naprieč, čím narušíte dlhé vlákna a mäso sa bude lepšie jesť

Ak dáme párky na 15 až 20 minút do horúcej vody a necháme ich odstáť, zatiaľ ich nevaríme tak nám neprasknú.

Ak vám drevné uhlie zhasína, posypte ho hŕstkou soli

Zabudli ste si doma klasický štetec na potieranie mäsa marmeládou ? Stačí ak zoberiete z byliniek a zviažete ich spolu s petržlenovou a zelerovou vňaťou do kytičky.

Zelenú petržlenovú vňať si zasa uchovajte tak, že ju nadrobno posekáte, vložíte do pohára a premiešate so soľou v pomere 1:4

Zvädnutá petržlenová vňať bude opäť svieža, ak ju poukladáte na tanier, pokropíte studenou vodou a necháte prikrytú tanierom niekoľko hodín.

Červené víno uskladňujte vo fľašiach ležato pri teplote 10 až 15 ºC v pivnici alebo v špajzy, ak je pivnica veľmi studená.

Ak chcete aby mala káva lahodnejšiu chuť, pridajte do nej trochu vanilkového cukru.

Aby sa medzi potravinami nenasťahovali mravce, vložte medzi ne pokrájaný citrón.

Rady ako od babičky

 

VODU Z UVARENEJ RYŽE nevylievajte. Ak chceme mať krásne rovné obrusy alebo dečky a po použití klasického škrobu je bielizeň nepríjemne hrubá a drapľavá, vlejeme túto vodu do posledného plákania. Bielizeň bude držať tvar a bude príjemná a mäkká.

USADENINA Z KÁVY pôsobí na vyhladzovanie pleti. Dobre vysušenú ju vmiešame do nejakého lacnejšieho krému alebo pleťového mlieka a nanesieme na tvár, najmä na viečka, po 10 minútach opláchneme. Usadenina je dobrý peeling. Naberme z nej trošku medzi prsty a vlhkú tvár chvíľu natierajme, potom opláchnime a ošetrime výživným krémom. Kávová kozmetika ukáže výsledky po niekoľkých týždňoch.

Na zahusťovanie omáčok môžeme používať múčne maslo. Kopcovitú lyžicu múky zmiešame s lyžicou masla a vyformujeme guľku. Potom ju vložíme do variacej sa omáčky a za stáleho miešania rozpustíme.

Potraviny umývame vždy iba vcelku, krátko a rýchlo, pod tečúcou vodou. V opačnom prípade by sa z nich zbytočne vylúhovali živiny aj chuťové látky. To platí aj o zemiakoch, ktoré krájame až po ich umytí.

Čokoláda, ktorú pri rozpúšťaní veľmi zohrejeme, sa môže zraziť. Ak sa to stane, zamiešame do nej rastlinný tuk alebo olej, vždy po lyžičke, kým čokoláda nebude hladká

Dobrá rada nad zlato

Cibuľa
- ak potrieme nôž, s ktorým chceme krájať cibuľu, soľou, nebude zapáchať

- ak pri krájaní cibule slzíme, dajme si do úst kúsok chleba, no nezjedzme ho, pôsobí ako ochranný filter. Cibuľu, nôž a lopár častejšie oplachujme studenou vodou

- veľa cibule zvyšuje skréciu žalúdočných štiav a žlče, surová a osmažená cibuľa dráždi sliznicu zažívacieho traktu. Pridaná do pokrmov zhoršuje stráviteľnosť

- liatinové predmety dobre vyčistíme cibuľou

- cibuľou namočenou v liehu môžeme čistiť pozlátené rámy

- posekanú cibuľu môžeme uskladniť v plastickej nádobe s dobre tesniacim uzáverom v chladničke bez toho, aby v priebehu 10 dní stratila svoju kvalitu

Mlieko
- mlieko neprihorí, ak dno hrnca potrieme na tenko maslom

- mlieko pri varení nevykypí, keď okraj nádoby potrieme maslom

- keď nám predsa len mlieko prihorí, rýchlo ho prelejme do čistej nádoby a hneď ochladíme. Tak stratí pripálenú chuť

- zrazené mlieko použijeme na prípravu omeliet a lievancov, budú kyprejšie a jemnejšie

- ak vložíme do mlieka chrenový list, mlieko neskysne a zostane sladké aj niekoľko dní

Mäso
- varené mäso, ktoré je určené na studené misy, musíme najprv nechať vychladnúť vo vlastnej šťave, nebude suché a bude mať dobrú chuť.

- veľmi suché mäso pred úpravou obalíme do údenej slaniny, ktorú nakrájame na plátky a pripevníme na mäse špáradlom alebo niťou. Mäso môžeme aj prešpikovať

- mäso pred dusením alebo pečením najprv na horúcom tuku zo všetkých strán opečieme. Na povrchu sa zrazia bielkoviny, uzavrú sa póry a šťava zostane v mäse – neuniká pri dusení alebo pečení

- pečené kurča bude mať kožu krajšiu a chrumkavejšiu, ak mu na chrbát pripevníme špáradlom kúsok stuhnutého masla. Počas pečenia sa bude maslo pomaly topiť a kurča polievať

- pečené mäso bude mať krajšiu farbu, keď ho pred pečením podlejeme lyžicou mlieka

- mäsovú polievku pekne zafarbíme postrúhanou mrkvou, upraženou na tuku

- mäso porciujeme vždy cez vlákno, nikdy nie po vlákne. Na guláš však narežeme najprv pruhy po vlákne a potom krájame kocky cez vlákno

- mäso umývame vždy v kuse, nikdy nie porciované a naklepávame na doštičke poliatej vodou

- hydina bude chutnejšia, ak ju pred pečením potrieme citrónovou šťavou a až potom osolíme

- Strúhanka nebude odpadávať z mäsa pri vyprážaní, ak budeme dbať, aby mäso bolo úplne suché.

Soľ

- soľ v soľničke nevlhne, keď do nej pridáme niekoľko zrniek ryže alebo hrachu, ktoré nasajú vlhkosť.

- kuchynská soľ má vlastnosť zadržiavať v tele tekutinu. Táto sa potom hromadí v tukovom tkanive. Pri redukčnej diéte preto solíme menej.

- jelenica nestvrdne, keď ju po použití preperieme v slanej vode a pomaly usušíme

- jedlý olej ostane priezračný a riedky, keď do fľaše pridáme štipku soli a dobre pretrepeme

- načatá horčica tak rýchlo nevyschne, keď do nej pridáme trochu soli a dobre premiešame. Chuť horčice tým nijako neutrpí

- kašička z kuchynskej soli a octu je osvedčeným prostriedkom na čistenie medených nádob

- tvrdú vodu na prípravu kávy zmäkčíme pridaním niekoľkých zrniečok kuchynskej soli. Vysoká tvrdosť ovplyvňuje chuť i vzhľad kávy

Liečivý ocot

Naše babičky uznávali ocot ako liek. Prečo nie, keď jeho liečivé tajomstvo poznali starí Babylončania, používali ho na čistenie a hojenie rán, zmierňovanie opuchov a zažívacích ťažkostí.

Telo veľmi dobre prijíma ocot. Podporuje tráviace enzýmy a baktérie, zlepšuje stráviteľnosť surovej aj varenej potravy, obmedzuje kvasné a hnilobné pochody v črevách. V súčasnosti odporúčajú odborníci jablčný ocot na kuchynské použitie, liečbu aj kozmetiku. Liečivý ocot sa dá pripraviť aj z iného ovocia, zo zeleniny a byliniek.

Ocot na liečenie sa pripravuje z hroznového alebo ovocného vína, ktoré sa zmieša s prevarenou vodou a octovými kvasinkami a na teplom mieste sa nechá vykvasiť. Tento základ sa pridáva k vínu. Bylinky, ovocie alebo zelenina sa rozmixujú s trochou vína a prilejú do nádoby. asi po týždni sa vytvorí liečivý ocot. Vydrží v chladničke 3 mesiace. Na kloktanie sa dávajú na pohár 2 lyžice octu, do kúpeľa 250 ml. Využíva sa na inhalovanie pri dýchacích problémoch, zábaly lýtok z jablčného octu znížia horúčku. Používajú sa aj zábaly pri liečbe kožných ekzémov.

Rady do záhrady

Čerstvé ovocie vydáva plyn, ktorý spôsobuje vädnutie rezaných kvetov. Preto ku kyticiam nedávajte misy s ovocím.

Tvrdé stonky drevnatých rastlín, ako sú napríklad ruže a kaliny, narežte na báze ostrým nožom. Potom spodnú časť stonky rozmliaždite kladivom, aby ste umožnili lepší prietok vody. Vo váze vydržia kvety tak dlhšie.

Všetkým rezaním kvetom prospieva hnojenie. Dobrú, domácu zmes získate zmiešaním 2 lyžíc cukru, 1 litra horúcej vody a 2 a pol lyžice bežného bielidla.

Ak musíte presadiť ker v preň v nevhodnom období, najprv ho zmenšite. Zrežte ho o 1/3 a pred premiestnením na nové stanovište postriekajte prípravkom proti zasychaniu. Ker presaďte ihneď po vykopaní a výdatne zalejte.

Veľká plodnosť v mladosti robí ovocné stromy v starobe neplodnými. Chybou preto je keď necháte mladé stromy príliš skoro rodiť, a tým ich vyčerpáte. Ako opatrenie proti tomu sa odporúča prebierka príliš hustých plodov. Plody čo ostanú budú potom väčšie, ba dokonca púčiky pre nasledujúci rok sa budú lepšie vyvíjať.

Na zalievanie rastlín je výborné tekuté hnojivo. Vyrobíte so ho tak, že do jutového vreca dáte čerstvý hnoj a vrch zviažete pevným špagátom, vrece potom ponorte do sudu s vodou a každý deň ním pohýbte. Keď bude mať voda farbu slabého čaju, môžete ňou začať zalievať rastliny.

Hľuzy begónii po odumretých listov, ešte pred nástupom mrazov, vyberte z pôdy. Nadzemnú časť odrežte blízko pri hľuze. Po zasušení reznej rany uložte do rašeliny a bez polievania uchovajte pri teplote 8 až 10 °C

Na konci apríla podložte jahody slamou, aby ostávali suché a tak boli chránené pred múčnatkou.

Keď podložíte dozrievajúce plody tekvíc starou strešnou škridlou alebo doštičkou, ochránite ich pred pôdnou vlhkosťou a zabránite ich hnitiu.

Karfiol zostane biely ak ho zakryjete kapustným listom.

Orechy kráľovské veľmi nepotrebujú rez. Keď však treba odstrániť konár, siahnite po pílke v neskorom lete. Na konci zimy by inak zranené miesta veľmi ronili miazgu.

Ak má váš pes blchy, dajte mu do búdy listy vlašského orecha.

Roztoče vášho domáceho vtáka zbavíte, ak na stenu jeho klietky zavesíte hrubé plátno. Roztoče si naň sadnú a môžete ich zlikvidovať.

Osie hniezdo v dome alebo v jeho blízkosti by ste mali najradšej odstrániť. Len čo sa zotmie a roj je v hniezde, namočte handru do terpentínu a naviňte ju nakoniec dlhej tyče. Handru potom vsuňte čo najhlbšie do otvoru hniezda.

Aby ste predišli nájazdu mravcov môžete pri miestach ich vstupu do domu nasypať klinčeky. V prípade, že sa už mravce zahniezdili, nachystajte im pascu. Lyžicu cukru a 2 lyžice droždia rozpustite vo vode. Zmes dajte do plytkých nádob a rozmiestnite vo dobe alebo byte.

Mravenisko odstránite, ak zmiešate 1 diel gáfru a 9 dielov liehu, a kvapalinu potom nalejte na mravenisko.

Komáre vám nebudú zo záhrady lietať do domu ak na okno postavíte fľaštičku naplnenú klinčekovým olejom.

Ovocné mušky rýchlo odletia, ak k miske s ovocím položíte otvorený balíček škorice.

Na pekný riad ...

 

·   Stopy rúžu zo skla ľahko umyjeme, ak ho predtým potrieme štipkou soli. Vzácny porcelán by mohla soľ poškodiť, preto použijeme ocot.

·   Čajové usadeniny najmä v kanvici ľahko vyčistíme, ak využijeme zvyšky koly alebo nejakého ovocného nápoja, ktorý nechajú na dne naše deti. Namiesto do odpadu ho vlejeme do kanvice alebo šálok a necháme postáť najmenej 1 hodinu. Ak je usadenina hrubšia, aj dlhšie, rozpustí sa sama.

·   Sivý povlak na tanieroch, ktoré sú ešte aj bez lesku, vyčistíme zmesou octu a soli - 1 lyžička soli, 2 lyžičky octu, na bežných tanieroch, nie drahom porceláne.

·   Na pripečené jedlo - varíme v hrnci v troške vody polovicu prášku do pečiva alebo sódy bikarbóny. Pomáha aj čistiaca tabletka do umývačky.

·   Strieborné príbory zabalíme do alobalu a tak varíme asi 30 minút. Na striebro sa hodia aj tabletky na čistenie umelého chrupu.

Rady do domácnosti .

Pevne držiacu skrutku ľahko uvoľníte, keď na ňu nakvapkáte trocha peroxidu vodíka, alebo ak pred skrutkovaním čo najviac nahrejete hranu skrutkovača.

Do tvrdého dreva zatlčiete klinec ľahšie, keď ich vopred namočíte do oleja, mydla alebo vosku. Ak klinec zatĺkate do tej istej dierky, kde bol predošlý, lepšie drží, ak dierku zaplníte vatou namočenou do sadry alebo zátkou z vlhkého novinového papiera.

Nepríjemný zápach čerstvej farby počas maľovky bytu cez noc zmizne, keď v miestnosti rozostavíte nádoby so soľou, slanou vodou alebo rozkrojenými cibuľami.

Keď chcete odstrániť zlý vzduch v miestnosti, môžete v popolníku zabaliť bobkový list. Potuchnutý vzduch v skrini zmizne od zrniek kávy, alebo ak do skrine položíte pomaranč s napichanými klinčekmi.

Zápach tabakového dymu pominie, ak v izbe umiestnite misku s octom.

Zápachu na toalete sa dômyselne zbavíte, keď škrknete zápalkou. Plameň totiž doslova spáli nepríjemné plyny.

Nepríjemnému zápachu, ktorý sa šíri z umývačky riadu, sa dá zabrániť. Ak ju nepoužívate každý deň, nasypte na jej dno niekoľko lyžičiek sódy bikarbóny.

Aby bola vo vašom byte jemná vôňa a vyššie vlhkosť, dajte do vody klinčeky a preveďte do varu. Môžete tiež na panvici zohriať hnedý cukor so škoricou. Kuchyňa bude voňať akoby ste celý deň piekli. Vzduch sa osvieži aj keď necháte variť pár plátkov citróna.

Ak chcete, aby viečko pri zaváraní držalo a neprepustilo vzduch na 100 % okraj pohára potrite bielkom z vajíčka.

Vrchnáky zaváracích pohárov ľahko odkrútite, ak poháre ponoríte do teplej vody hore dnom.

Ak potrebujete naliať horúcu tekutinu do pohárov, položte ich na mokrú utierku.

Ak sa vám nedá cesto dobre vyváľať, vložte ho medzi dve fólie, rozvaľkajte, fólie odstráňte a cesto položte na plech.

Nádoby a kuchynský riad, ktorý používate pri práci s akýmkoľvek cestom, kde je základom múka, umývajte najskôr studenou a potom teplou vodou.

Varešky na varenie budú opäť biele, ak ich na noc ponoríte do roztoku sódy bikarbóny.

Drevená doštička na krájanie mäsa alebo cibule bude ako nová, ak ju na tri hodiny namočíte do octovej vody.

Na čistenie zrkadla či okna je veľmi dobrá horúca voda. Prípadne zrkadlo potrite rozrezaným zemiakom, opláchnite čistou vodou a vyleštite novinovým papierom.

Vodou z varených zemiakov sa dá vyčistiť linoleum, tak dobre, že vyzerá ako nové. Čierne pruhy od gumových podrážok možno ňou vyčistiť handričkou namočenou v liehu.

Dlaždice sa opäť rozžiaria, keď ich dôkladne poutierate novinovým papierom napusteným čpavkom.

Mastné kachličky v kúpeľni alebo v kuchyni budú opäť lesklé, ak ich natrieme voskom na dlážku a zľahka vyleštíme

Hladké leštené plochy ľahko očistíme zmesou dvoch rovnakých dielov olivového oleja a liehu

Znečistené ryhy na varnej doske vyčistíte tak, že dosku trocha zohrejete, nasypete na ňu prášok do pečiva a potom poutierate handričkou na riad. Škvrny na varných platniach zmiznú, keď na ne nasypete soľ, a dôkladne och vyčistíte navlhčenou kefkou. Potom opláchnite vodou a utrite dosucha.

Striekacie otvory na hlavici sprchy sa zanášajú po určitom čase vodným kameňom. Naplňte misu teplým octom alebo slanou vodou a hlavicu do nej vložte. Nechajte odležať, kým sa vodný kameň nerozpustí.

Drez z ušľachtilej ocele bude žiariť aj bez drahých čistiacich prostriedkov, keď ho potriete soľou s octom. Potom ho opláchnite vlažnou vodou.

Aby sa mydlo v domácnosti kompletne zužitkovalo, urobte zárez do špongie a mydlo tam zasuňte. Mydlovú špongiu potom oceníte pri kúpaní.

Sviečky nekvapkajú, keď ich ponoríme na hodinu do slanej vody a potom dobre osušíme

Vosk zo sviečky na drevenom nábytku sa dá zmäkčiť sušičom vlasov a odstrániť kuchynskou utierkou - potom miesto utrite octovou vodou.

Ryhy na nábytku z orechového dreva sa dajú odstrániť rozpoleným jadrom orecha

Prútené pletivo stoličiek môže časom stratiť pružnosť. Vtedy pomôže, keď napustíte pletivo horúcou vodou a necháte ho pomaly uschnúť.

Aby sa drevené šuplíky lepšie zasúvali, namažte okraje mydlom.

Ak máte v kuchyni hrdzu tak zmiešajte citrónovú šťavu so soľou a zmesou potrite hrdzavé miesto, prípadne škvrny na bielizni.

Odolné škvrny zmiznú, ak ich potriete penou na holenie. Penu nechajte chvíľu pôsobiť, potom ju zotrite handrou a čistou handrou.

Pri mastných a olejových škvrnách pomôže zasa zemiaková múčka alebo pšeničná múka.

Ak pri žehlení objavíte na bielizni mastný fľak, ktorý sa vám nepodarilo vyprať, posypte ho detským zásypom a cez handru prežehlite.

Bielizeň zostane nádherne biela, keď spolu s ňou vyperiete ľanové vrecúško plné vajcových škrupín.

Hodvábne kravaty nemusíte ihneď nosiť do chemickej čistiarne. Najskôr môžete vyskúšať účinok zemiakov. Tie nastrúhajte a vytlačte z nich šťavu cez handričku. Šťavu dajte do vody a kravatu v nej vyperte. Napokon vypláchajte.

Farebné výšivky budú opäť krásne, keď ich najskôr namočíte do cmaru a potom vyperiete.

Čipky posypte magnéziom, ktoré necháte niekoľko dní vsiaknuť a potom vyprášte.

Zamatu vráti lesk, ak ho jemne ošetríte kefou s troškou soli.

Záclony zažltnuté od cigaretového plynu budú opäť čisté, ak ich namočíte do slanej vody.

Žmolky z poťahov odstránite jelenicou na okná namočenou v octe, ktorou plochy zľahka pretriete.

Filcový klobúk, ktorý stratil tvar, podržte nad vodnou parou a potom ho opäť upravte na žiadaný tvar.

Ak máte premočené kožené čižmy, vložte do nich nadrobno nakrájané gaštany. Vyschnú tak rýchlejšie.

Páperové paplóny a vankúše vetrajte v prievane, a nie na priamom slnku, pretože perie vtedy vysychá, láme sa a tvorí sa prach.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Zdravie

Proti bolestiam hlavy sa osvedčili ako účinné prostriedky éterického oleja. Buď medovkový alebo mätový olej. Niekoľko kvapiek vtieraných do spánkov, na čelo a šiju pôsobí často až zázračne. Pri bolestiach v zátylku pomáha cibuľový zábal. Jednu surovú cibuľu nakrájajte na plátky, položte ich na zátylok, pri kryte šatkou a spevnite šálom.

Ak vás trápi akné, vyskúšajte starý ale dobrý recept. Stačí narezať strúčik cesnaku a vytlačiť z neho šťavu, tou potrite postihnuté miesto, najlepšie už pri prvom náznaku akné.

Kto aj napriek varovania lekárov nedokáže prestať fajčiť, mal by si chrániť pľúca pre rakovinou. Lekári odporúčajú tomu, kto vyfajči viac ako dve cigarety denné, tri druhy vitamínov: Vitamín A - rajčiaky, špenát, žlté melóny. Vitamín E - avokádo, maliny, sója, olej, mrkvu.

Prerezávajú sa vášmu bábätku zúbky. Skúste masáž so zmesou šafranu a medu. Konček prsta namočte do zmesi a dieťaťu jemne masírujte ďasná 3 - krát denne.

Máte zlú náladu ? Pomôže vám škorica! Pomaly žujte chlieb posypaný škoricou. Dušu možno rozprúdiť aj použitím vody - umývaním nôh v studenej vode alebo striedavým polievaním nôh vodou.

Ak ste prechladli, do horúcej vody pridajte soľ a do roztoku ponorte nohy. Po čase ich utrite a potrite rozkrojením cesnakom. Vypite lipový čaj a ľahnite si do postele.

Ak máte nádchu, skúste si na vreckovku nakvapkať trocha eukalyptového oleja, a v pravidelných intervaloch inhalovať.

Proti čkaniu existuje niekoľko rád: 1) zadržte dych na 30 sekúnd, 2)pite ľadovú vodu alebo vodu s citrónom, alebo žujte klinček

Žihľava je mimoriadne bohatá na vitamíny A a C, železo a ďalšie látky. Môže zmierniť zápaly spojené s potravinovou alergiou.

Odolnosť organizmu oslabuje strava s vysokým obsahom tukov a bohatá na cukor.

Počas ochorenia treba jesť často, ale v menších dávkach.

Nespavosť (insomnia)
Aby bola nespavosť diagnostikovaná ako porucha, mala by trvať aspoň jeden mesiac a vyskytovať sa najmenej trikrát týždenne. Jedinec pri nej trpí buď ťažkosťami so zaspávaním, udržaním spánku, príliš skoro sa prebúdza alebo jeho kvalita spánku je slabá a budí sa nedostatočne oddýchnutý.

Tipy pre lepší spánok
1.Spať i vstávať by ste mali pravidelne o takom istom čase.
2.Pred spaním nejedzte, niekoľko hodín pred tým nepite alkohol ani kávu.
3.Začnite chodiť spať až keď sa cítite ospalí.
4.V prípade, že sa vám po ľahnutí si určitú dobu nedá zaspať, vstaňte, venujte sa nejakej inej činnosti a choďte si zase ľahnúť, až keď budete unavení.
5.V spálni by malo byť vyvetrané, teplota skôr nižšia ako vyššia.
6.Odstráňte zo spálne tikajúce hodiny, dôkladne zatemnite okná.
7. Nepospávajte často v priebehu dňa.

Mať osí pás nie je nemožné

Nízkotučne jesť
"Zdôrazňujem, že nejde o diétu, ale pravidelné rozumné stravovanie, z ktorého vylúčime tuky a sladkostí. Na hladovky zabudnite, dlhodobo neprinášajú žiadúci efekt. Ide o to, aby ste ste sa naučili jesť pravidelne, každé dve hodiny, v malých dávkach. Najdôležitejšou súčasťou vašej stravy sa musia stať kvalitné bielkoviny, ako sú chudé mäsá z hydiny a rýb, veľa čerstvej zeleniny. Zapamätajte si, že sacharidy, to znamená tmavé celozrnné pečivo, si doprajeme iba ráno, potom si už stravu vyskladáme zo zeleninových šalátov a grilovaného alebo vareného mäsa, nízkotučných jogurtov, cottage syra. Ak sa takto naučíte stravovať, uvidíte, že čoskoro vám tukové vankúše zmiznú," vysvetľuje Jana Kordiaková, riaditeľka fitnescentra Šelmy Fit.

Pravidelne cvičiť
"To znamená, že musíme každý deň minimálne 30 minút behať buď v parku, alebo na bežiacom páse. A k tomu je nutné aspoň trikrát do týždňa brušné svaly precízne precvičiť, pretože bez toho nedosiahneme náš vytúžený pevný a pritom štíhly pás. Cvičenie musí byť pravidelné, malo by sa stať súčasťou vášho denného režimu." zdôrazňuje Janka Kordiaková, ktorá nám ukázala niekoľko z množstva účinných cvikov, ktoré zaberajú.

Sklápačky na šikmej lavičke sú veľmi účinným cvikom na posilnenie najmä horných brušných svalov. Pri zdvíhaní a klesaní držíme brucho v napätí, neuvoľňujeme až po odcvičení 20 až 25 opakovaní. Na brucho si môžeme dopriať niekoľko sérií, najmenej tri, ideálne je odcvičiť päť až šesť sérií po 25 opakovaní.

Dolné brucho je tvrdým orieškom, k jeho spevneniu vedie naozaj len poctivá drina a vytrvalosť. Ľahnite si na podložku a zdvíhajte panvu tak, aby ste cítili, ako vás brucho páli. Zo začiatku stačí, keď vydržíte aspoň tri série po 12 opakovaní.

Na pás je ideálnym cvikom presúvanie kolien zo strany na stranu. Nohy držíme nad zemou, brucho v napätí a čo je fajn, tento cvik môžeme prevádzať pri sledovaní správ na koberci doma.

CHRÍPKA

Chrípka prebieha ako akútne zápalové ochorenie horných dýchacích ciest. Jej nástup je obvykle náhly. Začína sa zimnicou, bolesťami hlavy a teplotou, ktorá rýchlo vystúpi na 39 - 40 ºC. Vtedy pociťujeme celkovú slabosť, únavu, malátnosť, máme bolesti svalov a kĺbov, najmä rúk a nôh. V dôsledku zápalu sliznice nosa, nosohltanu, hrtanu, priedušnice a priedušiek vzniká postupne suchý kašeľ, nádcha, pocit sucha, škriabania v hrdle a pálenia za hrudnou kosťou. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky približne po piatich dňoch odznejú, hoci únava a slabosť môžu pretrvávať dlhšie. K úplnému uzdraveniu obvykle dochádza do dvoch týždňov.

Rande naslepo
„Vírus chrípky sa roznáša vzduchom, pričom nakazený človek vylučuje veľké množstvo vírusu z dýchacích ciest najmä v prvých dvoch dňoch ochorenia. Vírus je zároveň schopný krátky čas prežívať aj vo vonkajšom prostredí, napríklad na rukách, vreckovkách, povrchoch predmetov...“ vysvetľuje epidemiologička MUDr. Zuzana Krištúfková. Následky chrípkovej infekcie sú vážnejšie a trvajú dlhšie, pokiaľ sa choroba poctivo nevylieči. Väčšinou sa zotavíme v priebehu štrnástich dní, no problémy môžu nastať u zdravých ľudí a v každom veku. Prípadnými komplikáciami je napríklad zápal pľúc, bronchitída a ušná infekcia.

Ako sa ochránime
Je potrebné udržiavať sa stále v dobrej fyzickej kondícii, najmä správnou životosprávou, dostatočným prísunom vitamínov, pohybovou aktivitou s každodenným pobytom na čerstvom vzduchu a otužovaním. Najmä v chladnom období je dôležité vhodné obliekanie, ktoré zabráni podchladeniu, pretože to sa považuje za štartujúci mechanizmus. „Keďže chrípka sa prenáša vzduchom, dôležité je časté účinné vetranie miestností a upratovanie navlhko, ktoré zabráni šíreniu infekcie zvíreným prachom. Takisto včasná izolácia a liečba chorého má dva významy: 1.)zabráni sa šíreniu nákazy a 2.) sa významne zníži riziko ťažkého priebehu a vzniku komplikácií.

Prvá pomoc
Očkovanie je podľa lekárov najúčinnejším prostriedkom. To sa odporúča najmä osobám, u ktorých je najvyššia pravdepodobnosť vzniku komplikácií, alebo ktoré sú najviac vystavené riziku nákazy. „Protichrípkovú vakcínu je možné podať každému, okrem osôb s kontraindikáciou uvedenou v príbalovom letáku,“ hovorí epidemiologička.

Epidémia
„V našom klimatickom pásme ako ‚chrípkovú sezónu‘ označujeme obdobie od 1. októbra do 30. apríla. Chorobnosť sa zvyšuje najmä v priebehu decembra a januára a spravidla začiatkom februára kulminuje v epidémii, ktorá v priebehu štyroch až ôsmich týždňov zachváti celé územie Slovenska.“

OČKOVAŤ alebo NEOČKOVAŤ
čo radí LEKÁRka a čo HOMEOPATička

S injekciou proti ochoreniu
„Pomocou celosvetovej siete laboratórií identifikujú 4 centrá Svetovej zdravotníckej organizácie vírusy, ktoré cirkulujú vo svete. Na základe týchto informácií sa vakcíny každoročne aktualizujú tak, aby obsahovali tie chrípkové vírusy, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou môžu zapríčiniť rozsiahle a vážne epidémie. “ hovorí MUDr. Krištúfková. Najvhodnejšie  je dať sa zaočkovať v období od polovice septembra do konca novembra. Ak sa totiž očkuje neskôr, môže sa stať, že očkovacia látka nestihne zabezpečiť imunitnú odpoveď. Vakcinácia môže spôsobiť aj niektoré nežiaduce vedľajšie účinky, napríklad bolestivú reakciu v mieste vpichu, začervenanie, opuch, zvýšenú teplotu, malátnosť. Všetky ťažkosti však vymiznú po niekoľkých dňoch. „Následne po očkovaní začne imunitný systém produkovať protilátky proti bielkovinám vírusov, ktoré boli v očkovacej látke. Ak sa človek infikuje skutočným vírusom, tieto protilátky sa nadviažu na častice vírusu, ktoré vnikli do organizmu a vírusy sú odstránené skôr, ako vyvolajú ochorenie, alebo ochorenie prebehne len mierne. Dostatočná ochranná hladina protilátok sa vytvorí za 10 - 14 dní po očkovaní,“ vysvetľuje epidemiologička.

Očkovanie s následkami
Doktorka homeopatie Viera Golská považuje za hlavný problém vedľajšie účinky očkovania. „K tým okamžitým patrí teplota, alergické reakcie
či kŕče, ktoré majú niekedy veľmi ťažký priebeh. Medzi trvalé radíme napríklad epilepsiu, zníženie schopnosti adaptácie na neskorší liekový proces alebo paralýzu. My homeopati si myslíme, že každá jedna baktéria alebo vírus, ktorý zaočkujeme do tela, má v organizme nejaký ohlas. Závisí potom od konkrétneho imunitného systému, či je dosť silný a či ho tá reakcia nezničí.“

Homeopati sa zhodujú na tom, že najideálnejšie je hľadať vírusy vnútri nás, nie vonku. „Ten nepriateľ je priamo v našom organizme, je to náš slabý imunitný systém. Preto ho treba budovať, ale nie formou vakcinácie,“ hovorí Viera Golská. „Každý by mal dbať na dlhodobé budovanie si imunity správnou životosprávou, racionálnou stravou obsahujúcou málo soli, tukov, cukrov a bielej múky, ale s vysokým obsahom vitamínov, minerálov, ktoré si najmä v zime musíme do stravy vedome pridávať. Dôležité sú prirodzené produkty, najmä vo forme prírodných antibiotík - cesnak, propolis či echinacea. Taktiež je veľmi účinný včelí peľ bohatý na vitamín B. Netreba zabúdať ani na duševnú harmóniu, pretože stresy, traumy a zlé zážitky veľmi vážne oslabujú imunitu a zanechávajú na nás stopy,“ dodáva homeopatička.

Ako rozoznať chrípku od prechladnutia
Bežné prechladnutie trvá kratšie, človek má nádchu, kýcha, slzia mu oči a bolí hrdlo. Ochorenie je obmedzené len na horné dýchacie cesty, teplota do 38 ºC prichádza zvyčajne do dvoch dní od prepuknutia nádchy. Pri chrípke je to naopak – horúčka vyletí z ničoho nič hore a až po niekoľkých dňoch prichádza kašeľ a zapálené hrdlo.


Kto by sa nemal očkovať
l osoby alergické na slepačie vajcia,
l ženy v prvom trimestri tehotenstva a
l deti mladšie než šesť mesiacov.