Čína od Aničky
Potrebné prísady
kuracie prsíčka, med (
Postup prípravy
Mňa to chytilo dnes večer, keď som si písala s kamarátom cez ICQ :) Sťažoval sa mi, že sa mu nechce ísť do obchodu nakúpiť si suroviny, aby mal zajtra čo jesť na obed. Jeho rodičia totižto išli na lyžovačku. No niekomu je hej :) Potom sa mi pochválil, čo si chce variť a vtedy ma to chytilo, nemohla som odolať a rýchlo som utekala do pivnice a do špajze pozrieť či všetko mám.....všeeeeeetko bolo, tak už mi nič nestálo v ceste začať variť :) Tento recept mi dal asi pred šiestimi rokmi a odvtedy patrí k mojim obľúbeným. Je to rýchle, ľahké a hlavne nenáročné jedlo :) Takže ideme na to a pripravíme si všetky potrebné suroviny :)
|
Spravíme si karamel - do rozpáleného oleja pridáme medík - minimálne tých 5 polievkových lyžíc a viacej už podľa chuti, ja som tam dala nejakých 10 lyžíc :) Počkáme, kým bude bublinkovať a stále miešame :) |
|
Keď už máme karamel hotový (cítite tú úžasnú vôňu? :), pridáme na kocky - na rezance pokrájané kuracie prsíčka a pražíííííme a pražíííme asi 15-20 minút. |
|
Keď získajú krásnu zlatistú farbu a úžasnú medíkovú chuť, pridáme sójovú omáčku - 5 lyžíc minimálne - ja som jej tam teda naliala dosť(po prvých 6tich dávkach som odložila lyžicu a liala som ju tam z flaštičky :) - všetko podľa chuti, treba iba chutnať a chutnať a podľa toho sa vyjašiť a ponalievať si tam z nej ;) |
|
keď sme sa už sójovo vyjašili, pridáme do nášho diela krásnu žltučkú a sladučkú kukuričku :) |
|
......a aby našej žltej krásavici nebolo smutno, pridáme aj hrášok a zamiešame :) |
|
.....ďalej pridáme kapustu a poriadne premiešame a necháme dusiť...... dusíme až kým nebude kapustička mäkká alebo ju necháme aby bola trošinku chrumkavá, každý ako ľúbi, ja ľúbim trošinku chrumkavú :) ................podľa toho, či to chcete skúsiť, môžete v tejto fáze pridať aj neplánovanú ingredienciu - pokrájaný ananás (aj trochu šťavičky) alebo pokrájaný banán - kto má čo radšej. Ja som tam tentokrát nič nedávala. A keď niečo z toho som dala tak iba tu šťavičku z ananásu :) |
|
Keď je kapustička podusená, ale chudinka našťastie nie udusená ;) pridáme nadrobno pokrájanú cibuľku a dobre zamiešame... znova trošinku podusíme....a pridáme kari korenie podľa chuti a čierne korenie, taktiež podľa chuti, poriadne zamiešame, chvíľočku podusíme - už len z princípu aby sa mi to ako posledne pridané "kořeníčko" vstrebalo :))))) |
|
a takto nejako vyzerá hotová mňamka.... :) Možno to nevyzerá lákavo, ale je to naozaj dobré, treba vyskúšať. My to papáme takto samotné, ale v kľude si k tomu dajte chlebík alebo ryžu, nič tým nepokazíte :) Dobrúúúú chuť všetkým :) |
Kuracinka zapekaná so zemiakmi
Potrebné prísady
1 kuracie prsíčka,
Postup prípravy
Kuracie prsíčka pokrájame na malé kocky a ochutíme soľou, čiernym korením a zmesou korenia. Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska. Syry postrúhame a zmiešame s prelisovaným cesnakom a smotanou, ochutíme soľou. Pekáč vymastíme, dáme naň vrstvu nakrájaných zemiakov, osolíme, potom dáme nakrájanú kuracinku, ktorú potrieme syrovou masou. Poslednou vrstvou sú zemiaky, ktoré osolíme a narežeme na nich tenké plátky masla. Pekáč prikryjeme alobalom a pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov. Pri podávaní jedlo posypeme nadrobno pokrájanou petržlenovou vňaťou.
|
Najprv si pripravíme zemiačky, ktoré nakrájame na kolieska. |
|
Kuracinku si nakrájame na kocky, osolíme, ochutíme čiernym korením a zmesou korenia Pečené kura. |
|
Tvrdý a údený syr si nastrúhame, zmiešame ho s prelisovaným cesnakom, smotanou a osolíme. |
|
A začíname vrstviť. Na vymastený pekáč si rozložíme zemiačky, ktoré osolíme. |
|
Na zemiačky rozložíme pripravenú kuracinku. |
|
Na kuracinku rozotrieme syrovú zmes |
|
a opäť všetko prikryjeme zemiačkami a navrch naukladáme tenké plátky masla. |
|
Prikryjeme alobalom a dáme zapiecť do rúry na 180 stupňov. Po pol hodinke odkryjeme a necháme ešte zapiecť asi 10-20 minút. |
|
uala, tu je výsledok, prajem dobrú chuť. |
Pečené naložené kura
Potrebné prísady
1 kuriatko, anglická slanina (podľa chuti, ja dávam tak 10-15 dkg), 1/8 masla, 1 veľká cibuľa, 1/4 kečupu, čierne, biele korenie, bobkový list, soľ, vegeta, karí, provensálske korenie, grilovacie korenie, cesnak
Postup prípravy
Recept na toto kuriatko som kedysi získala od svokrinej kolegyne, je veľmi šťavnaté a voňavé... Príprava je jednoduchá, výsledný efekt excelentný :)...
|
Naporcujeme si kuriatko - ja používam prsia, stehná a krídla. Trup s chrbtom šupnem vždy do polievky. Stehná som tentoraz aj vykostila (aby toho v polievke bolo viac) :D |
|
Naporcované kúsky (prsia si ešte rozdeľte na viac častí, keď ho ponakrajujete a "rozbalíte, netreba ich ani naklepávať) si osolíme, posypeme vegetou, karí, provensálskym korením (to som dnes nemala, tak som nahradila oreganom a tymianom), grilovacím korením a šup do chladničky (aspoň na 1 hodinku, ak dáte už večer, tiež bude dobre) |
|
Slaninku si nakrájame na malé kocôčky a dáme ošmahnúť do červena na panvicu |
|
Pridáme nakrájanú cibuľu, trošku popražíme a nasleduje maslo, kečup (môže byť ostrý, ak ľúbite, ja dávam kvôli deťom sladký), čierne a biele korenie a 6-8 ks bobkového listu. Chvíľku povaríme |
|
Kúsky kuriatka naukladáme do pekáča, nalejeme na to uvarenú zmes, prikryjeme alobalom a dáme piecť do cca |
|
Podávame s ryžou, alebo opečenými zemiakmi. |
|
My sme k mäsku dnes mali aj šalátik - nedá mi, aby som vám nepovedala, ako ho robím ja - umyté listy aranžujem do misy a zalievam octovým nálevom, ktorý ma chuť (na rozdiel od všetkých jedálenských) - do hrnčeka dám asi 1/5 octu, zasypem po hladinu cukrom (kryštálovým), dolejem vody a miešam, kým sa cukor nerozpustí. Je mňáááám :) |