Kuracie prsia na mede - tip na nedeľný obed
Potrebné prísady
celé kuracie prsia * soľ * mleté čierne korenie * med * olivový olej * sójová omáčka sladká * sójová omáčka ostrá * olej na opečenie * PRÍLOHA: dusená zelenina * ryža
Postup prípravy
Šťastie nie je iba muška zlatá.... :-))) ale aj táto papa.
|
1. Kuracie prsia umyte, dobre osoľte a okoreňte mletým čiernym korením. |
|
2. Z týchto surovín si urobíme medovú marinádu. Dedko používa ľubozvučné "mad" a spolužiačka zo základnej, ktorá nevynikala slovenskou gramatikou, dokonca "mäd" :-)))). Na marinádu použijeme teda med, sójové omáčky a olivový olej. |
|
3. Do misy, ktorá sa dá uzavrieť, dajte med, |
|
4. pridajte olivový olej, |
|
5. sójovú omáčku sladkú, |
|
|
|
7. Kuracie prsia vložíme do marinády a necháme 2-3-4 hodinky marinovať. |
|
8. Po dvoch, troch či štyroch hodinkách mäso vložte do rozpáleného oleja a z oboch strán dobre opečte. Dávajte pozor na dve veci, nesmažte mäso príliš krátko, pretože by bolo surové v strede a taktiež ho nesmažte príliš dlho, bolo by suché a marináda na povrchu by zhorela. Ideálne je smažiť ho na prudkom ohni, zakryté pokrievkou, takých 5-6 minút z oboch strán. Samozrejme za túto info neručím :-)) ak použijete prsia veľkosti |
|
9. Kľudne opečte mäsko do chrumkava, zvnútra by malo ostať mäkučké a šťavnaté. |
|
10. Mäso vyberte na dosku a nakrájajte na rezne. Tú vôňu Vám odporúčam zažiť na vlastnom nose!!! |
|
11. Takto vyzerá mäsko zvnútra, je božské a lahodné. Ako prílohu podávajte dusenú zeleninu, ryžu, resp. namiesto zeleniny kompótové ovocie alebo ananás. Česť práci, súdružky. |
Marináda na kuracie prsíčka
Potrebné prísady
3 vajcia, 1 ČL soli, 2 ČL horčice, olej, 2 struky cesnaku, kari korenie, bazalka, oregano, vegeta a sójová omáčka, majoránka - túto dávku som použila na
Postup prípravy
Marinované mäsko je vždy chutnejšie a toto je jeden z mála spôsobov, ako si mäsko udržíte v chladničke aj 5 dní :o)
Ja som si takto kuracie prsíčka naložila v sobotu večer, aby som v nedeľu a pondelok mohla rozmaznávať svoju rodinku super papaníčkom :o)
|
Kuracie prsíčka umyjeme a nakrájame na rezance |
|
Do misky si dáme všetko potrebné na marinádu a pomiešame |
|
Naložíme mäso, pomiešame dáme "spinkať" do chladničky |
Kebab - gyros
Potrebné prísady
kuracie prsia, gyros korenie, kari korenie, mletá červená paprika, soľ - prípadne korenie aké máte radi, veľká žemľa (aby ste to nemuseli robiť 3x za sebou:), tatárka, kečup, hlávková kapsta, cibuľa, paprika, paradajka a akákoľvek iná zeleninová prísada...
Postup prípravy
Kebab som sa naučila jesť v Blave oproti vchodu na autobusku Mlynské Nivy, myslím, že sa tento recept dosť podobá tomu, čo tam predávajú a mne to tak chutí, tak si to skúste doma, vyjde vás to oveľa lacnejšie:)
|
Nachystáme si ingrediencie. |
|
Mäso nakrájame na čo najmenšie kúsky a hodíme na olej. |
|
Pridáme papriku, gyros korenie, soľ, príp. iné korenie. |
|
Nakrájame zeleninu. |
|
Opečieme žemľu nasucho, pokropíme okorenenou "šťavou" z mäsa a natrieme kečup aj tatárku. |
|
Postupne pridáme všetko ostatné podľa chuti. |
|
Zatvoríme a ihneď zjeme. Po prvé preto, lebo najlepšie to chutí teplé a po druhé preto, lebo neskôr už nič z kebabu nebude...aspoň u nás nie. |