Choď na obsah Choď na menu
 


                   RECEPTY – šaláty

 

Taliansky šalát

15 dkg varených zemiakov, 12 dkg zeleru, 10 dkg mrkvy, 10 dkg hrášku, 15 dkg šunky , 1 vajce,        

1 kyslá uhorka, 1 malé jablko, soľ, ocot, mleté čierne korenie, 280 ml majonézy, 1 kyslá smotana, cukor

Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode, očistíme a pokrájame na malé kocky. Očistenú zeleninu uvaríme každú osobitne, zeler do polomäkka a potom zeler a mrkvu pokrájame. Uvarený hrášok necháme odkvapkať. Pokrájame si aj očistené jablko, uhorku, šunku a natvrdo uvarené vajce. Všetko dáme do misky okoreníme, okyslíme, osolíme, osladíme, pridáme smotanu, premiešame a spojíme s majonézou.
Podávame ako predjedlo. Môže sa použiť na plnenie vajec, rajčín, alebo na obložené chlebíčky.

Majonézový zemiakový šalát

1 majonéza, 1 tatarská omáčka, 2 šľahačky na šľahanie, 1 kg zemiakov, 1 fľaša sterilizovaných uhoriek, 5 varených mrkev, 30 dkg sterilizovaneho hrášku, 30 dkg sterilizovanej kukuřice, 5 natvrdo uvarených vajec, 2 cibule, 2 KL soli

Zemiaky uvaríme v šupke (najlepšie deň dopredu), olúpeme a na mriežkovanom pretláčadle ich pretlačíme. Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu (túto môžeme vopred zaliať vriacou vodou a scediť), na kocky nakrájané sterilizované uhorky, mrkvu, hrášok, kukuricu a soľ. Ďalej pridáme polovicu z uhorkovej vody, 2 šľahačky, majonézu a tatarskú omáčku, natvrdo uvarené a na kocky pokrájané vajcia. Všetko dobre premiešame a necháme v chlade odležať.

Šalát s tatárskou omáčkou a Nivou

1 pohár tatárskej omáčky, 1 cibuľa, 1 mrkva, 3 natvrdo uvarené vajcia, 3 kyslé uhorky, 20 dkg syra Niva

Vychladnuté vajcia, mrkvu, syr, cibuľu, uhorky postrúhame. Zalejeme tatárskou omáčkou, dobre premiešame a necháme aspoň 1/2 hod. stáť, ak to vydržíme. Podávame s pečivom.

Syrový šalát

50 dkg tvrdého syra, 50 dkg diétnej salámy alebo šunky, 1 cibuľa, 1 majonéza, 1 kečup, 1 štipka čierneho korenia, 50 ml sladkej smotany

Tvrdý syr nastrúhame na hrubom strúhadle na rezance, salámu nakrájame na rezance asi 3 mm široké a 2 cm dlhé, cibuľu nadrobno nasekáme, všetko spolu zmiešame, pridáme majonézu a kečup (podľa chuti) a dochutíme čiernym korením. Šalát odložíme na studené miesto na 1-2 hod. A do šalátu môžeme pred podávaním pridať sladkú smotanu - na zjemnenie chuti.

Parížsky šalát

1 konzerva kukuřice, 1 konzerva hrášku, 3 sterilizované uhorky, 5 vajec, čierne korenie, soľ, 50 dkg hydinovej salámy, 1 PL majolky, 1 nátierkové maslo, 1 PL horčice

Vajcia a hydinovú salámu pokrájame na hrubšie kocky alebo rezance,pridáme kukuricu,hrášok a na malé kúsky pokrajané sterilizované uhorky. V miske zmiešame nátierkové maslo, majolku a horčicu, všetko dobre premiešame, osolíme a okoreníme.Zmiešame s nakrájanou zmesou a necháme v chladničke asi 3 hodiny postáť.Podávame studené s pečivom.

 

 

 

 

Letný šalát

4 vajcia 20 dkg točenej salámy, 25 dkg papriky, 25 dkg rajčiakov, 1 uhorka-hadovka, 2 menšie cibule,

1 balenie majonézy

Vajíčka sa uvaria natvrdo. Do misy sa pokrájajú ostatné ingrediencie a pridajú sa nadrobno pokrájané studené vajíčka.
Nakoniec sa všetko zmieša s majonézou, prisolí a zľahka okorení. Nechá sa vychladnúť a podáva sa s pečivom.

Rybací šalát s majolkou

3 konzervy rýb v paradajkovej omáčke. 3 vajcia. 1 pohár majonézy. 20 dkg jemnej salámy,

5 sterilizovaných uhoriek, 1 konzerva hrášku, 1 konzerva kukuřice, 1 ČL horčice, 1 dcl sladkej smotany,

1 ČL cukru, soľ, mleté čierne korenie

 

Vajcia uvaríme natvrdo. Ryby aj s paradajkovou omáčkou v mise roztlačíme vidličkou. Pridáme nadrobno nakrájané vajcia, uhorky a salámu. Pridáme majonézu, smotanu, horčicu a hrášok s kukuricou.

Nakoniec dochutíme cukrom, soľou a korením. Necháme v chladničke odležať aspoň 3 hodiny.

 

Zeleninový šalát s kuracím mäsom

50 dkg kuracích pŕs, 1 čínska kapusta, 1 konzerva kukuřice, 4 paradajky, 1 zelená uhorka,

5 natvrdo uvarených vajec, 1 americký dressing, 10 g bieleho jogurtu, MAGGI Harmónia Chuti

s bylinkami.

 

Kuracie prsia nakrájame na malé kocky, posolíme a ochutíme Maggi Harmóniou chuti s bylinkami a dusíme na troške oleja, až kým nezmäknú. Necháme vychladnúť.
Na malé kocky nakrájame zelenú uhorku, paradajky, natvrdo uvarené vajcia, čínsku kapustu, primiešame kukuricu a spolu zmiešame s mäsom. Vmiešame dressing a biely jogurt.
Podávame ako prílohu k šunke.

 

Rýchly šalát

1 čínska kapusta, 1 tatárska omáčka

Pokrájať čínsku kapustu na malé kúsky (môže sa i nastrúhať) a pridať tatársku omáčku.

Dať do chaldničky vychladnúť.Je to rýchly a perfektný šalát.

 

Šalát z Čínskej kapusty

1 čínska kapusta, 15 dkg údeného syra, 1 balenie mrazenej zeleniny (mrkva, hrášok, kukurica),         

1 KL korenia "Zaziky", 1/2 KL MAGGI Veggy | 3 PL majonézy

 

Nakrájame čínsku kapustu, nastrúhame syr(na hrubšie), pridáme rozmrazenú zeleninu, 1 lyžičku korenia Zaziky, trocha MAGGI Veggy (nemusí byť, podľa chuti), majonézu a tatársku omáčku, všetko premiešame a môžeme servírovať. Dobrú chuť!

 

Kurací šalát

2 PL majonézy, 1 PL kečupu, malý hlávkový šalát, malá cibuľa, 2 rajčiny, 1 zelená uhorka,                  

20 dkg kuracích pŕs, strúčik cesnaku, soľ, korenie

 

Umyté kuracie prsia veľmi pomaly opečieme z obidvoch strán, vyberieme ich na tanier a necháme vychladnúť.
Vychladnuté kuracie prsia nakrájame na rezančeky, uhorku na koliečka a rajčiny na osminky. Cibuľu nasekáme nadrobno a sparíme vriacou vodou.
Umytý šalát natrháme na kúsky. Šalát premiešame s uhorkou, rajčinami, cibuľou a kurčaťom.
Majonézu zmiešame s kečupom, roztlačeným cesnakom, soľou a korením.

 

Kurací šalát I

1 kurča | 200 g mrkvy | 150 g petržlenu | 150 g zeleru | 4 kyslé uhorky | 1 tatárska omáčka | 200 ml šľahačky | 1 lyžica plnotučnej horčice | korenie | soľ | MAGGI Harmónia chuti

Kurča uvaríme v osolenej vode s koreňovou zeleninou tak, aby bolo úplne mäkké a aby sa mäso samo oddeľovalo od kosti. Potom vytiahneme spolu so zeleninou z vývaru. Obrátime od kostí, nakrájame na jemno spolu zo zeleninou. Pridáme pokrájanú uhorku, tatársku omáčku, 1 lyžicu horčice, vyšľahanú šľahačku, okoreníme, osolíme a dochutíme MAGGI Harmóniou chuti podľa chuti. Najlepšie podávame na polovici sterilizovanej broskyne s bagetou.

Slonie žrádlo

500 g cestovín (mušličky) | 350 g mäkkej salámy | 1 lyžica oleja | 2 konzervy paradajkového pretlaku(malé) | 1 štipka soli | 1 lyžica vegety | 3 lyžice cukru | 1 lyžica horčice | 2 dcl tatárskej omáčky | 4 sterilizované uhorky | 2 cibule | 1 lyžica worchestrovej omáčky

1 lyžicu oleja a pretlaky povaríme, odstavíme, pridáme soľ, cukor, worchestrovú omáčku, vegetu, ocot, horčicu, korenie a necháme vychladnúť.

K uvarenej cestovine pridáme pokrájanú cibuľu, salámu, uhorky, tatársku omáčku a všetko spolu dobre premiešame. Pridáme štipku čierneho korenia, trošku octu, môžeme pridať aj chilli korenie. Necháme hodinu odstáť v chladničke.

 

Ľahký šalát

1 uhorka | 4 rajčiny | 2 papriky - zelená a červená | 1 cibuľa | 1 štipka soli, korenia | 1 lyžička cukru |

100 g eidamu | 3 vajcia uvarené na tvrdo | 200 ml ľahkej majonézy | 2 lyžice bieleho jogurtu | olej, ocot

 

Zeleninu nakrájame na rovnako veľké kúsky, dáme do misy, okoreníme podľa chuti, pokvapkáme octom a olejom, pridáme jogurt zmiešaný s majonézou. Poriadne premiešame a pred servírovaním necháme vychladiť v chladničke.

Zmiešaný šalát

3 vajcia | 1 šalátovej uhorky | 40 dkg paradajok | 30 dkg papriky | 30 dkg mäkkej salámy (junior, hydinová, apod.) | 300 g majonézy | 1 štipka soli | 1 štipka korenia

 

Vajcia uvaríme natvrdo (cca 10 min). Uhorku olúpeme, nastrúhame nahrubo.

Papriky a paradajky nakrájame nadrobno. Salámu nakrájame na kocky alebo rezance.
Všetko zmiešame s vajciami nakrájanými na kocky a majonézou.

Dochutíme soľou a korením. Náš tip:

Majonézu môžme nahradiť bielym jogurtom.

 

Zemiakový šalát s údeninou

300 g zemiakov | 6 lyžíc majonézy | 1 malá cibuľa | 1 väčšia mrkva | 1 kúsok zeleru (1/4) | 2 sladkokyslé uhorky | ocot | soľ | korenie | 2 natvrdo uvarené vajcia | 2 sladké jablká | 150 g uvareného údeného mäsa alebo šunky

 

Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme ich a necháme vychladnúť. Studené zemiaky nakrájame na kocky a dáme do misy.
Mrkvu a zeler uvaríme domäkka, nakrájame na kocky a pridáme k zemiakom. Jablká olúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky.
Do misy pridáme najemno nakrájanú cibuľu, nakrájané údené mäso, uhorky, jablká, majonézu a premiešame. Podľa chuti okoreníme soľou, cukrom, octom a korením.

 

Vianočný zemiakový šalát nášho otca

4 l zemiakov (plný 4 litrový hrniec) | 4 nadrobno nakrájané cibule | 1 dcl octu | 200 g masla, olivového oleja | 1 veľký zeler | 6 veľkých mrkiev | 4 veľké petržleny | 1 konzerva sterilizovaného hrášku | 8 väčších sterilizovaných uhoriek | 12 natvrdo uvarených vajec | 1 majonéza | 1 tatarská omáčka

 

Zemiaky uvaríme deň dopredu. Plný štvorlitrový hrniec. Mierne vychladené ich na vidličke ošúpeme a úplne vychladené ich prekrojíme.
Ukladáme ich do veľkej misy, kam postupne pridávame ostatné prísady.
Cibuľu nakrájame a sparíme octovou vodou. Sterilizované uhorky nadrobno nakrájame. Sterilizovaný hrášok, koreňovú zeleninu ošúpeme, nahrubo nastrúhame a podusíme na masle (čo dodá šalátu zlatú farbu). Všetko pridáme k zemiakom.

Vzhľadom k tomu, že každý má rád inú variantu, tak v tejto fáze šalát dôkladne zamiešame a rozdelíme napr. na tri časti. Potom postupne pridávame do dvoch časti natvrdo uvarené vajcia nakrájané na koliečka, a dochutíme majonézou a tatarskou omáčkou.
Každý člen rodiny si potom svoj šalát upraví podľa chuti napríklad korením, olivami, olivovým olejom, majonézou alebo tatarskou omáčkou, cibuľkou alebo zálievkou z cibuľky.

Po dôkladnom zamiešaní je nutné hodnotiť a ochutnávať. Až v prípade, že chute všetkých druhov šalátov sú ideálne a harmonické, necháme šalát v chlade uležať.

K príprave je tiež nevyhnutné mať veľkú komoru,alebo chladničku.

Šalát pripravujeme deň dopredu, v takom množstve, pretože na Štedrý deň si ochutnávame a pochutnávame a pred polnocou sa k nám schádzajú na ochutnávku priatelia.

Príprava tohto šalátu vyžaduje pridať veľkú porciu lásky a porozumenia, dobrú náladu a otvorené srdce. Musí sa počúvať nielen svojmu mlsnému jazýčku, ale vyhovieť tiež želaniam všetkých členov domácností.

A k tomu Vám všetkým prajeme šťastné a veselé Vianoce, dobrú chuť!

 

Výborný zemiakový šalát

2 kg uvarených zemiakov | 1 zeler | 3 mrkvy | 1 konzerva sterilizovaného hrášku | 5 sterilizovaných uhoriek | 1 cibuľa | 2 lyžice plnotučnej horčice | 1 lyžica worcestru | 300 g majonézy | 300 g salámy Gothaj | 1 lyžička soli a korenia | 2 dcl šťavy z uhoriek

 

Uvarené a ošupané zemiaky pretlačíme tlačítkom, alebo nakrájame na kocky. Zeler a mrkvu uvaríme a tiež nakrájame nadrobno. Ďalej nakrájame uhorky, cibuľu a gothaj.

Nakrájanú zeleninu, hrášok a gothaj premiešame so zemiakmi, osolíme, okoreníme, pridáme horčicu, worcester a majonézu.

Pridáme šťavu z uhoriek a ľahko, ale dôkladne premiešame a prípadne dochutíme soľou alebo octom.
Necháme rozležať do druhého dňa. Potom servírujeme na mise, kde šalát dozdobíme zeleninou, petržlenom, šunkou, apod.

 

Zemiakový šalát aj pre deti

3 mrkvy | 3 petržleny | 1 stredne veľký zeler | 3 vajcia | 1 citrón | soľ | biele korenie | 1 tatárska omáčka | 500 g zemiakov

 

Zemiaky uvaríme v šupke, vajcia uvaríme natvrdo. V mierne osolenej vode uvaríme mrkvu, petržlen a zeler.
Do misy najprv na drobnejšie kocky pokrájame už vychladnuté a olúpané zemiaky, postrúhame uvarenú zeleninu a vajce.
Na tento základ pridáme tatársku omáčku a všetko zamiešame. Podľa chuti osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou.

 

Zemiakový šalát III

2 kg zemiakov | 3 väčšie mrkvy | 1 pohár sterilizovaných uhoriek | 2 cibule | 1 pohár nakladaných červených paprík | 3 vajcia | 250 ml majonézy | 3 lyžice horčice | 1 štipka soli | 1 štipka korenia

 

Zemiaky a mrkvu uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Ďalej uvaríme vajce natvrdo.
Vychladnuté zemiaky a mrkvu ošúpeme. Zemiaky a vajce prepasírujeme lisom na zemiaky, mrkvu nakrájame na kocky. Cibuľu, uhorky a papriku (časť necháme na ozdobenie) nakrájame na kocky.
Pridáme majonézu, 3 a viac lyžíc horčice (podľa chuti), osolíme a okoreníme.
Poriadne premiešame.

Prajem dobrú chuť.Keď chcete, môžete do šalátu nakrájať 250 g mäkkej salámy.

 

Zemiakový šalát I

2 kg zemiakov s červenou šupkou | 50 dkg mrkvy | 50 dkg petržlenu | 50 dkg zeleru | 10 vajec | 1 pohár sladkokyslých uhoriek | soľ | 1 malá cibuľa | šťava z uhoriek | 200 ml majonézy | 1 malá cibuľa

 

Uvaríme zemiaky, zeleninu a vajcia. Zemiaky ošúpeme. Všetko prelisujeme štvorcovým sitkom, aby zostali pekné štvorčeky. Uhorky nakrájame.
Do misy dáme trochu zemiakov, trochu zeleniny, vajcia, posolíme a pridáme malé množstvo cibuľky.
Zalejeme lyžicou šťavy z uhoriek a pridáme 2 lyžice majónezy. Premiešame.
Takto pokračujeme až do vyčerpania zásob.
Necháme uležať do druhého dňa

 

 

 

Zemiakový šalát so slaninou

1 kg zemiakov | 1 cibuľa | 4 lyžice oleja | 2 strúčiky cesnaku | 250 ml vývaru z MAGGI Slepačieho bujónu | 3 lyžice octu | 1 lyžička horčice | soľ | korenie | 100 g hlávkového šalátu | 80 g nakrájanej slaniny

 

Zemiaky uvaríme domäkka v slanej vode. Zlejeme a sprudka schladíme pod studenou vodou. Potom zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky.

Zahrejeme vývar z MAGGI Slepačieho bujónu. Ošúpanú cibuľu a cesnak nadrobno nasekáme a pridáme do vývaru. Vývar nalejeme na zemiaky. Asi po 30 minútach zlejeme tekutinu, ktorá sa nevsiakla.
Na dresing ušľaháme 4 lyžice oleja s octom, horčicou, soľou a korením. Vmiešame do zemiakov. Hlávkový šalát umyjeme, osušíme a natrháme na kúsky.
V panvici necháme rozpustiť slaninu. Pridáme do šalátu a ešte raz všetko dôkladne premiešame.

 

 

Zemiakový šalát VI

2 kg zemiakov | 300 g sterilizovaného zeleru (kocky) | 300 g sterilizovanej mrkvy (kocky) | 1 konzerva sterilizovaného hrášku | 1 väčšia cibuľa | 5 sladkokyslých uhoriek | 300 g majonézy | 1 lyžica octu | 1 lyžička soli | 1 dcl šťavy z uhoriek | 1 lyžica bieleho korenia

 

Uvarené a ošúpané zemiaky pretlačíme tlačítkom, alebo nakrájame na kocky.

Cibuľu nakrájame najemno, zalejeme vodou z uhoriek, pridáme soľ, korenia a ocot a necháme 20 minút odležať.
Potom cibuľu so šťavou jemne zmiešame so zemiakmi, pridáme zeleninu, majonézu a necháme do druhého dňa uležať.

 

Zemiakový šalát so šlahačkou

2 kg zemiakov | 2 väčšie cibule | 6 stredne veľkých mrkiev | 30 dkg gothajskej salámy vcelku |

15 dkg kyslých uhoriek | 5 vajec natvrdo | 10 dkg sterilizovaného hrášku | 2 dcl smotany |

10 dkg majonézy | 5 dkg kápie | 3 lyžice horčice | 1 štipka korenia

 

Uvaríme zemiaky v šupke, očistenú mrkvu a vajcia.
Ošúpeme.
Suroviny nakrájame na kocky (zemiaky, cibuľu, mrkvu, salámu, uhorky, vajcia, kápiu).
Pridáme hrášok, majonézu, smotanu, ochutíme horčicou, soľou, korením a šťavou z uhoriek.
Náš tip:

 

Zemiakový šalát III

750 g uvarených zemiakov v šupke | 4 sterilizované uhorky | 150 g sterilizovaného hrášku | 50 g cibule | 200 g majonézy | 180 g bieleho jogurtu | 2 lyžice citrónovej šťavy alebo jablčného octu | 1 lyžička horčice | 1 lyžica olivového oleja | soľ | korenie

 

Ošúpané vlažné zemiaky nakrájame na kocky a dáme do misy, pridáme nakrájané uhorky, scedený hrášok, najemno nakrájanú cibuľu, osolíme a pridáme olivový olej.
V miske rozmiešame majonézu, biely jogurt, citrónovú šťavu (jablčný ocot), horčicu a korenie.
Všetko rozmiešame, dáme do misy a opäť premiešame.
Nakoniec necháme šalát vychladnúť.

Šalát chutí každému hlavne na Vianoce, pretože je odľahčený a jednoduchý na výrobu.

 

Vianočný zemiakový šalát I

1 kg uvarených zemiakov v šupke | 2 uvarené mrkvy | 1 konzerva hrášku | 2 menšie cibule | 150 g salámy junior | 7 lyžíc tatárskej omáčky | 3 lyžice majonézy | 2 väčšie nakladané uhorky | 2 uvarené vajcia | 2 lyžice plnotučnej horčice | soľ | čierne korenie | šťava z uhoriek

 

Uvarené vychladnuté zemiaky ošúpeme a nakrájame spolu s vajciami na kocky.
Uhorky a cibuľu nakrájame nadrobno.

Pridáme varenú mrkvu, roztlačenú vidličkou na kašu, horčicu a všetko premiešame.
Pridáme hrášok, salámu junior nastrúhanú na hrubšom strúhadle a zalejeme niekoľkými lyžicami šťavy z uhoriek, podľa chuti.
Osolíme, okoreníme a všetko opäť premiešame. Nakoniec pridáme vo väčšej miere tatársku omáčku a zbytok majonézy opäť podľa chuti.
Všetko dôkladne premiešame, dochutíme a necháme cez noc uležať na chladnom mieste.

V ingredienciách sú uvedené výrobky, ktoré sú vhodné pre udržanie štíhlej línie.

 

Zemiakový šalát Delikatesa

1 kg zemiakov uvarených v šupke | 1 balenie majonézy | 2 lyžice octu | 1 lyžica cukru | 30 dkg šunkovej salámy | 6 sladkokyslých uhoriek | 1 konzerva zeleninovej zmesi do zemiakového šalátu | 2 veľké cibule | 1 konzerva sterilizovaného hrášku (malá) | soľ | olej

 

Zemiaky uvaríme a necháme vychladnúť, olúpeme a nakrájame na drobné kocky.
Do misy zamiešame časť majonézy s octom a cukrom na sladkokyslý nálev a do neho zamiešame opatrne zemiaky a necháme zatiahnuť. Primerane osolíme.
Salámu, cibuľu a uhorku nakrájame na drobné kocky a spolu so zliatou a odkvapkanou zeleninou primiešame do zemiakov, dochutíme octom zmiešaným s cukrom.
Uzavrieme misy (hrniec) a dáme do chladnej miestnosti uležať.

Najlepšie chutí až druhý deň.

 

Zemiakový šalát trochu inak

0,5 kg zemiakov uvarených v šupke | 1 konzerva sterilizovaného hrášku | 3 sladkokyslé uhorky | 2 vajcia natvrdo | 100 g šunkovej salámy | 1 cibuľa | 1 mrkva | 1 petržlen | malý zeler | 100 g slaniny | 1 konzerva šprotov v oleji | soľ, korenie | worčesterová omáčka | citrónová šťava | horčica plnotučná | majonéza

 

Deň dopredu uvarené zemiaky a koreňovú zeleninu olúpeme a nakrájame na kocky.
Pridáme hrášok, nakrájané uhorky, na kocky nakrájanú šunkovú salámu, nasekanú cibuľu, vajcia natvrdo, krabičku šprotov, osolíme, okoreníme.
Po premiešaní zalejeme rozškvarenou slaninou a necháme zmes odležať. Až potom pridáme majonézu a necháme oddýchnuť.

 

Majonézový zemiakový šalát

1 kg zemiakov uvarených v šupke | 4 uvarené mrkvy | 2 uvarené petržleny | 1 uvarený zeler | 1 konzerva sterilizovaného hrášku | 4 natvrdo uvarené vajcia | 4 sladkokyslé uhorky | 1 cibuľa | 1 pohár majonézy

 

Uvarené zemiaky očistíme, nakrájame na malé kocky. Uvarenú zeleninu pokrájame na malé kocky a ešte nožom posekáme, pokrájame aj uhorky, cibuľu, vajcia. Dobre zamiešame, pridáme majonézu, dobre premiešame, osolíme podľa chuti. Necháme odležať do druhého dňa, najlepšie v chladnej miestnosti, nie priamo v chladničke.

 

Kurací šalát II.

400 g kuracích pŕs | 1/2 lyžice solamylu | 1 lyžica grilovacieho korenia | olej | 1 lyžica petržlenovej vňaťe | 2 väčšie pomaranče | 8 lístkov hlávkového šalátu | 4 snítky kerblíku | 100 g majonézy | 1 lyžica bieleho vína | 1 lyžička worčestrovej omáčky | soľ | 2 lyžičky citrónovej šťavy | 3 lyžičky pomletých pistácií

 

Kuracie prsia nakrájame na rezance a obalíme v solamyle s grilovacím korením. Orestujeme na oleji a vychladnuté premiešame s petržlenovou vňaťou.

K majonéze pridáme víno, worčester, citrónovú šťavu, pistácie premiešame a dáme do chladničky.
Pomaranče rozdelíme na mesiačiky, ktoré zbavíme šupiek. Do misiek rozdelíme šalát, pridáme kuracie mäso, pomaranče a necháme vychladiť.
Pred podávaním pridáme majonézu a ozdobíme kerblíkom.

 

Syrový šalát

5 lyžíc majonézy | 2 lyžice jogurtu | 1 lyžička pretlačeného cesnaku | 200 g eidamu (plátky) | 100 g plesnivého syru Niva | 1 cibuľa | 1 červená paprika | 1 lyžica oleja

 

Cibuľu nakrájame nahrubo a na oleji krátko vypražíme. Do jogurtu vmiešame cesnak, premiešame a pridáme majonézu.
Syr nakrájame na kúsky, pridáme orestovanú cibuľu, na jemné rezance nakrájanú červenú papriku a premiešanú majonézu s jogurtom. Všetko premiešame a necháme niekoľko hodín odležať.

 

Špagetový šalát

40 dkg špagiet | 1 šalátová uhorka | 2 papriky alebo kápie | 2 strúčiky cesnaku | 2 lyžice sójovej omáčky | 2 lyžice oleja | 250 ml majonézy

Špagety uvaríme v slanej vode, prepláchneme a pokrájame.
Papriky nakrájame na prúžky, uhorku nastrúhame na hrubom strúhadle a cesnak prelisujeme. Pridáme sójovú omáčku, olej a majonézu.
Všetko premiešame so špagetami a dáme do chladničky vychladnúť.

Veľmi dobré, hlavne v lete osviežujúce.

 

Zemiakový šalát s údeninou

300 g zemiakov | 6 lyžíc majonézy | 1 malá cibuľa | 1 väčšia mrkva | 1 kúsok zeleru (1/4) | 2 sladkokyslé uhorky | ocot | soľ | korenie | 2 natvrdo uvarené vajcia | 2 sladké jablká | 150 g uvareného údeného mäsa alebo šunky

 

Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme ich a necháme vychladnúť. Studené zemiaky nakrájame na kocky a dáme do misy.
Mrkvu a zeler uvaríme domäkka, nakrájame na kocky a pridáme k zemiakom. Jablká olúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky.
Do misy pridáme najemno nakrájanú cibuľu, nakrájané údené mäso, uhorky, jablká, majonézu a premiešame. Podľa chuti okoreníme soľou, cukrom, octom a korením.

 

Zuzkin šalát

0,5 kg diétnej salámy | 4 natvrdo uvarené vajíčka | 4 sterilizované uhorky | 15 dkg kukurice alebo hrášku | 1 lyžička horčice | 1 lyžička soli | 1 lyžička práškového cukru | 1 lyžička mletého korenia | 1 balenie majonézy | 1 balenie neochuteného nátierkového masla

 

Majonézu, nátierkové maslo, cukor, korenie, soľ a horčicu dobre vyšľaháme ručným šľahačom. Salámu nadrobno nakrájame, pridáme nastrúhané vajíčka a nastrúhané uhorky, tiež kukuricu alebo hrášok a všetko spolu zmiešame. Podávame s čerstvým pečivom. DOBRÚ CHUŤ!!!

 

Kukuricový šalát

1 konzerva sterilizovnej sladkej alebo slanej kukurice | 1 cibuľa | 300 g syra | 1 balenie majonézy | soľ | korenie

 

Cibuľu nadrobno nakrájame, vsypeme ku kukurici. Primiešame syr nakrájaný na drobné kocky. Osolíme, okoreníme a pridáme majonézu. Pre zvýraznenie chuti môžeme pridať aj trochu francúzskej horčice.

 

Hydinový šalát

300 g vareného alebo grilovaného kuracieho mäsa | 200 g vareného karfiolu | 100 g sterilizovaného alebo vareného hrášku | 150 g sterilizovaných uhoriek | 300 g majonézy

 

Pokrájame kuracie mäso ostrým nožom na tenké plátky a vložíme do šalátovej misy. Uvarený karfiol pokrájame na malé kúsky, uhorky na pásiky a vložíme k mäsu. Soľou, korením a worčesterovou omáčkou ochutíme a silno premiešame. Pridáme majonézu a ešte raz dobre premiešame.
Servírujeme s nakrájanými rajčinami, uvarenými vajíčkami a ozdobíme zeleným hráškom. Pred podávaním necháme odležať v chladničke 2 - 3 hodiny. Potom chutí najlepšie.

 

Ryžový šalát I.

2 vrecká ryže | soľ | čínska kapusta | 200 g sterilizovaných šampiňónov | 200 g sterilizovanej kukurice | 100 g tatárskej omáčky | 1 červená a zelená paprika | korenie | MAGGI Harmónia Chuti | 1 hrť hrozienok | kôpor | cesnak

 

Vrecúška ryže uvaríme v mierne osolenej vode. Do vychladnutej ryže vmiešame na prúžky pokrájanú kapustu, na kocky nakrájanú papriku, kukuricu, šampiňóny, tatársku omáčku a všetky zvyšné ingrediencie. Okoreníme a dáme vychladiť.

Rýchla ryža na kari

2 vrecká ryže | 1 balenie mrazenej kukurice | 1 balenie mrazeného hrachu | 1 lyžička soli | 1 lyžička kari korenia | 3 lyžice oleja | nastrúhaný syr na posypanie

 

Ryžu uvaríme v osolenej vode.
V mikrovlnnej rúre nahrejeme olej s kari korením.
Do misky dáme rozmrazenú kukuricu a hrach, zmiešame s kari korením, olejom a uvarenou ryžou.
Na tanieri posypeme syrom.

 

Cestovinový šalát Ala MAGGI

400 g Maggi cestovín | 150 g kuracích pŕs | 1 malá konzerva hrášku | 1 malá konzerva kukurice | 2 lyžice plnotučnej horčice | 1/2 majonézy light | 200 g smotany na šľahanie | MAGGI Harmónia Chuti

 

Cestoviny uvaríme podľa návodu. Prsia uvaríme v osolenej vode, pokrájame na jemné rezančeky. Do šalátovej misky pridáme pokrájané prsia, cestoviny, scedenú kukuricu a hrášok. Zo smotany na šľahanie, majonézy a horčice vyšľaháme zálievku, ktorú pridáme do šalátu. Dobre premiešame a dochutíme MAGGI Harmóniou Chuti.

 

Cestovinový šalát

6 hrstí suchých cestovín | 1 lyžica soli | 250 g kyslej smotany | 4 lyžice kečupu | 1 lyžica oleja | 1 sáčok mrazenej zeleniny (hrášok, kukurica) | 1 červená paprika | 200 g diétnej salámy | 200 g syra

 

Do vriacej osolenej vody dáme variť na 5 minút cestoviny -MAGGI Vretená. Odstavíme, zalejeme hrnčekom studenej vody a necháme 5 minút postáť. Scedíme a vychladíme. Dáme do misy, pridáme smotanu, kečup, rozmrazenú zeleninu (v čase sezóny dáme čerstvú), papriku a salámu nakrájanú na kocky. Syr pridáme podľa chuti.

 Plesnivý, údený alebo iný tvrdý syr na strúhanie. Dosolíme, okoreníme paprikou a čiernym korením, pridáme aj trocha byliniek ak máme po ruke. Všetko dobre a opatrne premiešame.

Podávame studený.

U nás doma takéto šaláty jeme z misiek s čínskymi paličkami, čo deti veľmi obľubujú a kto nie je veľmi zručný, šalátu sa nepreje. Ak medzičasom nezačne jesť vidličkou.

 

Cestovinový šalát Gurmán

3 šálky uvarených cestovín | 1 konzerva sterilizovanej kukurice | 4 mrkvy | 1 čínska kapusta | 2 červené cibule | 1 pečené mäso | 3 papriky | 4 lyžice majonézy | 4 lyžice bieleho jogurtu | 2 lyžice korenia Gurmán | 1 lyžicu Maggi Harmonie Chuti

 

Zeleninu a mäso nakrájame na rezance.
V miske zmiešame majonézu a jogurt s korením, spojíme v šalátovej miske.
Dochutíme soľou a korením.

 

Šalát z kuraťa

400 g pečeného mäsa z kuraťa | 1/4 kg sterilizovaného hrášku | 2 natvrdo uvarené vajcia | 3 varené mrkvy | 200 g majonézy

 

Na masle so slaninou upečieme domäkka osolené mäso z kuraťa.
Studené mäso pokrájame na kocky. Pridáme sterilizovaný hrášok, pokrájané, natvrdo uvarené vajce, na kocky pokrájanú uvarenú mrkvu a všetko premiešame s majonézou.

 

Parížsky šalát

6 vajec | 300 g mäkkej salámy | 1 kyslá uhorka | 1 lyžička kečupu | 3 lyžice oleja | 1 konzerva hrášku | 1 balenie MAGGI Tatarky | 1 cibuľa

 

Vajcia uvaríme na tvrdo, olúpeme a pokrájame na kocky. Salámu pokrájame na tenké rezance. Pridáme cibuľu a kyslú uhorku, pokrájané na malé kocky. Pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame. Podľa chuti dosolíme a okoreníme.

 

 

Vajíčkový šalát

6 natvrdo uvarených vajec | 1 jablko | 1 hlávkový šalát | 20 dkg údeného mäsa | 3 lyžice MAGGI Majonézy | 1 biely jogurt | 1 lyžička horčice | 1 paradajka | 1 štipka soli | 1 štipka mletého čierneho korenia | 1 štipka mletej červenej papriky | 1 lyžička octu | 2 petržlenové vňate

 

Očistený a umytý hlávkový šalát jemne natrháme na kusy. Jablko zbavíme jadra, nakrájame na kúsky, vajcia na osminky a údené mäso na jemné plátky. Všetko premiešame so šalátovými listami. Majonézu, jogurt, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, ocot, horčicu a jemne nastrúhanú petržlenovú vňať vymiešame a potom zmiešame so šalátom. Ozdobíme jemnými plátkami paradajky.

 

Šalát JOGOMAJO

4 väčšie zemiaky | 5 uvarených vajec | 250 g mäkkej salámy alebo šunky | 1 sterilizovaná kukurica | 3 sterilizované uhorky | soľ | čierne korenie mleté | 1 MAGGI JOGOMAJO

Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme a nakrájame na kocky. Vajíčka nakrájame na kocky, salámu alebo šunku na rezančeky. Pridáme sterilizovanú kukuricu, uhorky, soľ, čierne korenie mleté a MAGGI

JOGOMAJO.

 

Cestovinový šalát

1 balenie cestovín MAGGI Vretená | 1 červená paprika | 1 menšia šalátová uhorka | 5 zaváraných uhoriek | 1 konzerva sterilizovanej kukurice | 3 lyžice tatárskej omáčky | 100 g diétnej salámy | 2 kocky MAGGI

Zlatý Zeleninový bujón | korenie | soľ

Všetku zeleninu nakrájame nadrobno. Uvarené cestoviny scedíme a dáme do misky, potom pridáme nakrájanú zeleninu a kukuricu. Všetko dobre premiešame a zalejeme horúcim bujónom, ktorý sme rozpustili v malom množstve vody.

Všetko to znovu premiešame a necháme chvíľku postáť. Pridáme salámu ( pokiaľ podávame šalát ako prílohu, nemusíme ) a soľ + korenie podľa chuti. Nakoniec pridáme tatársku omáčku tiež podľa chuti. Všetko premiešame a necháme v chladničke chvíľku vychladiť.

 

Čalamáda

2 kg uhoriek | 50 dkg kapusty | 1.5 kg paprík | 80 dkg cibule | 50 dkg zelených paradajok

 

Všetky šalátové uhorky (nesmú byť prezreté), pokrájame aj so šupou na asi 2 cm hrubé plátky.

Ošúpanú cibuľu nakrájame na rezance, zelenú papriku a paradajky na kolieska a kapustu nakrájame na tenké rezance. Všetko dobre premiešame a natlačíme do pohárov.

Čalamádu zalejeme sladkokyslým nálevom alebo nálevom pripraveným z Deka. Sterilizujeme 20 minút pri teplote 80 st.

 

Vajíčkový šalát

6 vajec uvarených natvrdo | 1 cibuľa | 2 sterilizované uhorky | 3 varené zemiaky | 1 lyžica horčice |

100 g majonézy | soľ | korenie

 

Všetky suroviny nakrájame nadrobno, osolíme, okoreníme a premiešame s horčicou a majonézou.
Podávame vychladené s pečivom alebo ako podklad na chlebíčky.

 

Špekáčikový šalát

1/2 kg špekáčikov, 4 cibule, 4 lyžice  8% octu, 4 lyžice oleja, plnotučná horčica, kečup, 2 lyžice  worchestrovej omáčky, 8 lyžíc  vody, podľa chuti korenie, soľ, sladká paprika, chilli

 

Najprv si spravíme omáčku. Zmiešame všetky suroviny okrem cibule a špekáčikov.

Privedieme do varu a chvíľu povaríme, nezabúdajte neustále miešať.

Omáčkou zalejeme špekáčiky, premiešame a necháme v chladničke vychladnúť. Podávame s chlebom.

 

Slávnostný kukuricový šalát

450 g sterilizovanej kukurice, cibuľa, 300 g strúhaného syra, 1 biely jogurt, 1 malá majonéza, soľ

 

Cibuľu pokrájame na drobno a zmiešame so všetkými surovinami. Dochutíme podľa potreby soľou, či iným korením.

 

Vynikajúci paradajkový šalát

1 kg paradajok, 25dk šunkovej salámy, 25dk tvrdého syra /eidam/, 3 natvrdo uvarené vajíčka, 1 majolka /majonéza 315ml/, m. čierne korenie, 1 malá cibuľa

 

Paradajky zbavíme šupy a pokrájame na malé kúsky, tvrdý syr a vajíčka nastrúhame na väčšie kusy. Salám pokrájame na malé rezance a všetko zmiešame s majolkou, dochutíme čiernym korením osolíme premiešame. Necháme v chladničke odstáť asi pol dna a podávame.

 

Taliansky šalát

200 g mušličiek, 150 g uvareného kuracieho mäsa, 150 g tvrdého syra, 1 červenú a 1 zelenú papriku,

1 pór alebo mladú cibuľku, 2 malé cibule, trocha soli, čierneho korenia, 2 strúčiky cesnaku,

6 pol. lyžíc oleja a 6 pol. lyžíc octu

 

Uvaríme mušličky, kuracie mäso, syr nastrúhame na hrubšie rezance, papriku nakrájame na malé kocky, nakrájame cibuľku a pór. V menšej miske si zmiešame olej, ocot, pretlačený cesnak, soľ, korenie.

Všetko spolu premiešame a dáme do chladničky vychladiť. Je to super letný a osviežujúci šalát.

 

Sendviče so sezamovou kôrkou a kuracím šalátom

1 stredne veľká cibuľa, 6 guľôčok čierneho korenia, 1 bobkový list, 2 vetvičky tymianu (môže byť aj sušený), 1,5 kg kuraťa bez drobkov, ½ hrnčeka majonézy, lyžička čerstvo nasekanej pažítky, 3 šalotky (druh cibule), soľ, čerstvé mleté čierne korenie, 24 plátkov bieleho sendvičového chleba, 10 lyžíc masla, ktoré má izbovú teplotu a ½ šálky pražených sezamových semienok.


Cibuľu, korenie, bobkový list a tymian dajte do hrnca. Pridajte kura a zalejte takým množstvom studenej vody, aby bolo celé ponorené. Prikryte pokrievkou a asi hodinu varte. Mäso odstavte, korenie vyhoďte, vývar zlejte a zatiaľ uschovajte v chladničke. Keď kura vychladne, odstráňte kožu, oberte mäso a nejemno ho nakrájajte. V miske zmiešajte majonézu so sezamovým olejom. Vložte kúsky kuraťa a premiešajte. Pridajte koriander, pažítku, šalotku a znova premiešajte. Podľa chuti osoľte a okoreňte.

 

Každý krajec chleba natrite maslom.

Na polovicu sendvičov naneste kurací šalát a prikryte tými zvyšnými chlebíkmi.

Odrežte kôrky, každý sendvič prerežte uhlopriečne naprieč a poukladajte jeden za druhým najdlhšou stranou dole, aby na tácke vytvorili trojuholníkový chrbát. Jednu stranu pyramídy natrite troškou masla a posypte sezamovými semiačkami.

 

Sendviče so sezamovou kôrkou a kuracím šalátom

1 stredne veľká cibuľa, 6 guľôčok čierneho korenia, 1 bobkový list, 2 vetvičky tymianu (môže byť aj sušený), 1,5 kg kuraťa bez drobkov, ½ hrnčeka majonézy, lyžička čerstvo nasekanej pažítky, 3 šalotky (druh cibule), soľ, čerstvé mleté čierne korenie, 24 plátkov bieleho sendvičového chleba, 10 lyžíc masla, ktoré má izbovú teplotu a ½ šálky pražených sezamových semienok.

 

Cibuľu, korenie, bobkový list a tymian dajte do hrnca. Pridajte kura a zalejte takým množstvom studenej vody, aby bolo celé ponorené. Prikryte pokrievkou a asi hodinu varte. Mäso odstavte, korenie vyhoďte, vývar zlejte a zatiaľ uschovajte v chladničke. Keď kura vychladne, odstráňte kožu, oberte mäso a nejemno ho nakrájajte. V miske zmiešajte majonézu so sezamovým olejom. Vložte kúsky kuraťa a premiešajte. Pridajte koriander, pažítku, šalotku a znova premiešajte. Podľa chuti osoľte a okoreňte.

 

Ľahký šalát

1 biely jogurt, 15 dk tvrdého syra, 2 vajcia na tvrdo, čínska kapusta, cibuľa, alebo jarná cibuľka, soľ, bylinky podľa chuti

 

Syr postrúhame, vajcia pokrájame na drobno a kapustu na tenké pásiky. Všetko zmiešame a pridáme jarnú cibuľku na krúžky, alebo cibuľu pokrájanú na drobno. Môžeme pridať akúkoľvek zeleninu podľa chuti. Zalejeme bielym jogurtom, dosolíme a dochutíme.

 

 

 

 

Grécky šalát

1 šalátová uhorka alebo cuketa, čerstvá paprika, 2 paradajky, čierne a zelené olivy, slaný syr Fetaki (Feta), cibuľa, olej, citrónová šťava, voda, oregano
  
Všetky suroviny, okrem olív, nakrájame na kocky, ktoré sú veľkosťou porovnateľné s veľkosťou olív. Premiešame spolu s olivami. Pridáme na kocky pokrájaný syr. Z citrónovej šťavy, vody, cukru a oregana zamiešame nálev a suroviny zalejeme. Necháme postáť. Nie je potrebné soliť, syr obsahuje soli dostatok. Šalát je vhodný aj ako hlavné jedlo.

 

Holandský syrový šalát

150 g ementálskeho syra, 150 g eidamského syra, 100 g šunkovej salámy, 100 g jabĺk, 100 g sladkokyslej uhorky, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, 250 g majonézy, soľ, pažítka. 
  
Syry, salámy, jablká pokrájame na malé kocky, vložíme do misy, pridáme na kocky pokrájané uhorky, opaprikujeme, okoreníme. Všetko zľahka premiešame s majonézou a necháme v chlade ležať. Upravíme na misu, osolíme a posypeme posekanou pažítkou.
Podávame s čajom a slaným pečivom.

 

Slonia pochúťka pre priateľov

2 lyžice octu, 2 lyžice kečupu, 2 lyžice horčice, 2 lyžice oleja, 1 veľká cibuľa, 4 sterilizované uhorky,

500 g špekáčikov, párkov alebo nejakej mäkkej salámy, 1 majolenka alebo light majonéza, korenie a podľa chuti aj feferónka

 

Ocot, olej, kečup a horčicu premiešame a povaríme. Mäso, cibuľu a uhorky nakrájame na malé kocky, pridáme povarenú hmotu a nakoniec majonézu a trochu korenia. Všetko dokopy zmiešame, dôkladne premiešame a necháme odležať. Vychladnuté natrieme na chlebíčky a ponúkneme priateľom.

 

Šalát s kuracím mäsom, cukinou a cestovinami

6 listov čínskej kapusty, 300 g cestovín penne alebo fussili, 3 ks kuracích pŕs, cherry paradajky,

   jedna cukina, 1 veľký biely jogurt, korenie na tzatziky, grilovacie korenie, olivový olej

 

Uvaríme cestoviny al dente, teda tak, aby neboli rozvarené, ale ostali trošku tvrdšie. Medzitým si do veľkej misy nakrájame na pásiky čínsku kapustu a pridáme na polovice rozkrojené cherry paradajky. Cukinu umyjeme a aj so šupkou pokrájame na tenšie kolieska, ak je cukina príliš hrubá, môžme ju rozpoliť a krájať polmesiačiky. Tie obalíme v grilovacom korení a na rozpálenom oleji zľahka orestujeme, vložíme do misy so zeleninou.

Kuracie prsia umyjeme a pokrájame na tenšie pásiky alebo menšie kúsky ako na soté, obalíme v grilovacom korení a orestujeme na oleji, pridáme do misy a následne pridáme aj uvarené cestoviny.

V bielom jogurte rozmiešame korenie na tzaziky (množstvo podľa chuti) a dresing nalejeme na šalát. Najlepší je, keď je ešte trošku teplý, ale chutí aj studený. 

 

Kapustový šalát na červeno

Sterilizovaná červená kapusta, asi 4 čajové lyžičky chrenu, majonéza, sterilizovaný hrášok, štipka soli, štipka mletého čierneho korenia

 

Kapustu scedíme, dáme do misy, pridáme chren, majonézu, hrášok, soľ a čierne korenie. Všetko zmiešame dokopy a dáme na pol hodiny do chladničky. Podávame k údenému masu.

 

Mňam karfiolový šalát

250 g uvareného vychladeného na ružičky rozobratého karfiolu, 200 g pokrájaných rajčín, 200 g olúpanej šalátovej uhorky, pokrájanej na tenké kolieska, 100 g pokrájanej zelenej fazuľky, 200 g posekanej cibuľky, 1 menší hlávkový šalát

 

Dresing:
1 kyslá smotana, 100 g majolky, 1 zarovnaná lyžička práškového cukru, 1 zarovnaná čajová lyžička soli, mleté čierne korenie, 1 lyžica kečupu
  
Zeleninu zmiešame. Necháme dobre vychladiť v chladničke min. 30 minút. Prelejeme vychladeným dresingom a zľahka premiešame.

Jarný šalát s nivou

2 hlávkové šaláty, 1 viazaničku reďkovky, 2 vajcia uvarené natvrdo. 150 g syru s modrou plesňou,

2 lyžice majonézy, 125 g kyslej smotany, 1 lyžicu pokrájanej petržlenovej vňate. 1 lyžicu pokájanej pažítky, 2 lyžice citrónovej vňate, 1 lyžičku worcesterskej omáčky, štipku mletého čierného korenia, soľ.

 

Nivu pretlačíme cez sito, vymiešame dohladka s citrónovou šťavou. Pridáme majonézu, smotanu, worcesterskú omáčku, korenie a soľ. Šalát umyjeme a osušíme. Okrajové listy rozložíme na veľkú misu a srdiečka šalátu pokrájame na rezance, ktoré dáme do stredu misy. Na ne navrstvíme pokrájanú reďkovku a vajcia. Všetko posypeme petržlenovou vňaťou a pažitkou. Zalejeme pripravenou zálievkou, necháme hodinu a podávame.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.