RECEPTY – slané pečivo
Syrové slané pečivo
50 dkg hladkej múky, 50 dkg rastlinného tuku, 5 PL bieleho vína, 1 balenie syrokrému, 2 KL soli
V múke rozmiešame soľ, pridáme tuk, syrokrém, víno.
Všetko spolu zamiesime, rozdelíme na dva bochníky, položíme na obal z rastlinného tuku, vložíme do mikroténového vrecúška a necháme odležať na chladnom mieste-12 hodín, môžeme aj dlhšie.
Odpočinuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme a vykrajujeme z neho rôzne tvary, ktoré poukladáme na slabo vymastený plech.
Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom, makom, mletou paprikou alebo vegetou-podľa fantázie.V horúcej rúre upečieme doružova. Do kompótových misiek nasypeme po troške z uvedených posýpok, do rozšľahaného vajíčka zľahka namočíme koniec ukazováka, potom do maku, sezamu...a potom "Ďobneme" na natreté pečivo.Takto neprídeme ani o zrniečko.
Syrové osie hniezda
2 hrnčeky ľubovoľnej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva, 1 KL soli, 1 PL masla, 1 PL Hery alebo iného margarínu, 1 hrnček mlieka, 1 hrnček strúhaného syra, olej
Zmiešame múku ,soľ, kypriaci prášok, rozpustené maslo, margarín,mlieko. Všetko dobre vymiešame a vypracujeme cesto.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi
Po upečení, kým sú ešte teplé ich potrieme olejom.
Pizza rožky
60 dkg hladkej múky, 300 ml mlieka, 5 dkg kvasníc, 1 KL kryštálového cukru, 150 ml oleja, 1/2 PL vedety, 1 KL oregána, kečup, korenie na pizzu, 30 dkg syru Eidam, 50 dkg šunkovej salámy, 30 dkg slaniny, 1 vajce
Do vlažného mlieka rozdrvíme kvasnice, pridáme cukor, premiešame a necháme 15 minút, aby vykysol kvások.Ten potom pridáme k múke spolu s oreganom, vegetou a olejom. Zo zmesi vypracujeme cesto a necháme asi 20 minút kysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí a každú na pomúčenej doske vyvaľkáme do kruhu. Všetky natrieme kečupom zmiešaným s korením na pizzu a rozdelíme na 8 trojuholníkov. Na jednotlivé trojuholníky dáme kúsok plátkového syra, slaniny a šunky.
Trojuholníky stáčame od širšieho okraju k užšiemu. Naplnené rožky uložíme na vymastený plech, potrieme ich rozšlahaným vajcom, posypeme postrúhaným eidamom a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Po upečení môžeme rožky ešte potrieť prelisovaným cesnakom s olejom.
Cesnaková dobrota
Z droždia urobíme kvások. Z múky, vody, soli, cukru, oleja a kvásku pripravíme cesto, aby bolo vláčne. Necháme vykysnúť. Rozdelíme na 4 bochníčky, rozvaľkáme a natrieme plnkou, ktorú pripravíme z palmarínu a cesnaku. Urobíme závin, ktorý krájame na trojuholníčky. Potrieme vajcom a kladieme na vymastený plech. Pečieme ako kysnuté cesto.Pri príprave cesta môžete pridať o trochu viac vody, aby bolo cesto dostatočne mäkké.
Krehké škvarkové pagáče
Klobásové koláčiky
Z múky, tuku, smotany vypracujeme cesto. Necháme ho 12 hodín odpočívať. Rozvaľkáme na 3-
Kolieska s MAGGI Veggou
Cesto: | 200 ml mlieka |
Z prísad na cesto vypracujeme jemnú hmotu, ktorú rozdelíme na 6 rovnakých častí. Necháme odležať 1 hodinu v chladničke. Zatiaľ si pripravíme plnku: Maslo, najemno postrúhaný syr, papriku, MAGGI Veggu spolu vymiešame. Každú časť cesta natenko rozvaľkáme, potrieme časťou plnky a stočíme do rolády. Takto pripravené "rolády" necháme odležať v chladničke 24 hodín. V deň pečenia ich pokrájame na pol centimetrové kolieska, ktoré poukladáme na čistý plech a upečieme v rúre vyhriatej na
Slané rožky s oškvarkami
1 dcl mlieka |
Z mlieka, droždia a cukru urobíme kvások. Preosiatu múku so soľou spracujeme s kváskom, postrúhaným margarínom, vajcom, žĺtkom a syrom. Cesto necháme prikryté asi 45 minút. Potom ho sformujeme na valec, ktorý rozdelíme na 6 dielov. Každý diel vyvaľkáme na okrúhlu placku, ktorú natrieme zomletými škvarkami. Potom ju radielkom rozdelíme na 8 dielov (ako tortu). Každý diel stočíme od širšej strany a potrieme rozšľahaným vajcom. Rožky poukladáme na vymastený plech.
Oškvarkové tyčinky
Do preosiatej múky pridáme zomleté škvarky a v mlieku rozmiešame droždie, žĺtok, mleté čierne korenie a vypracujeme polotuhé cesto. Na pomúčenej doske ho necháme prikryté vykysnúť, potom ho vyvaľkáme do obdĺžnika a trikrát preložíme na seba. Hotové vyvaľkáme na hrúbku
Syrové tyčinky III.
1 dcl mlieka |
Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie. Na dosku preosejeme múku, pridáme postrúhané maslo, postrúhaný syr, soľ, rozpustené droždie a dobre vypracujeme cesto. Na múkou posypanej doske rozvaľkáme na hrúbku 1/2 cm, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme rascou a soľou, pokrájame na tyčinky, poukladáme na plech a v teplej rúre upečieme.
Bryndzové tyčinky
25 dkg polohrubej múky | 10 dkg bryndze | 15 dkg tuku | žĺtok | 2 dkg droždia | 2 lyžice kyslej smotany | soľ | vajce na potretie | rasca a soľ na posypanie
Múku preosejeme, pridáme rozdrvenú bryndzu, posekaný tuk, žĺtok a droždie rozmiešané v kyslej smotane. Osolíme a vymiesime cesto, ktoré necháme postáť 30 minút. Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske, potrieme vajcom, posypeme rascou a soľou, pokrájame na tyčinky, dáme na suchý plech a upečieme vo vyhriatej rúre.
Syrové pagáče
5 dcl mlieka | 8 dkg masla | 16 dkg múky | vajcia | 12 dkg strúhaného syra | soľ
Mlieko s maslom uvaríme. Za stáleho miešania pridáme múku a miešame do vychladnutia, kým sa cesto neoddeľuje od varechy. Potom do masy zamiešame vajcia, postrúhaný syr a soľ. Cesto rozvaľkáme vykrajujeme pagáčiky a na vymastenom plechu ich potrieme vajcom, posypeme strúhaným syrom a pri miernej teplote ich upečieme.
Pečivové knedle
2 dcl vody | vajíčka | kávová lyžička soli | polohrubá múka | rožkov
Do vody rozmiešame 2 celé vajíčka, pridáme soľ a polohrubú múku. Múky dáme toľko, aby cesto vyzeralo ako kysnuté. Pridáme 15 rožkov nakrájaných na kocky a dobre premiešame. Ruky si namočíme do vody a tvarujeme guľky. Čím sú tvrdšie, tým sú chutnejšie. Potom ich dáme do vriacej osolenej vody a varíme 30 minút. Občas ich vo vode otočíme. Po vybratí ich jemne popicháme hrubšou ihlou alebo vidličkou.
Maslové pagáčiky
l. cesto: | soľ |
Z múky, soli, vína, vajec a kvásku z mlieka, droždia a cukru vypracujeme cesto, ktoré odložíme na teplé miesto vykysnúť. Z múky a masla vypracujeme druhé cesto. Prvé cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru štvorca a uložíme naň druhé vyvaľkané cesto. Všetky štyri rohy z prvého cesta preložíme cez druhé tak, aby ho celkom zakryli, vyvaľkáme na obdĺžnik asi
Slané tyčinky so šunkou
lístkové cesto |
Lístkové cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, pokrájame na tenké pásiky (1Ox3 cm) a na rovnakú veľkosť pokrájame aj šunku. Na cesto uložíme plátok šunky, v strede ho preložíme tak, že nám vznikne mašlička. Po povrchu potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme vo vopred vyhriatej rúre.
Pagáčiky z mäkkého syra
4 LUNEX-y |
Všetky suroviny dôkladne spolu rozmiešame a necháme asi 2O minút odstáť. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku asi O,5 cm a vykrajujeme z neho malé pagáčiky, ktoré potrieme rozšľahaným vajcom a ozdobíme orechom, mandľou, lieskovcom a pod. Pečieme v dobre vyhriatej rúre.
Pagáčiky so šunkovou náplňou
Múku s maslom, žĺtkami a bielym vínom zmiešame na hladké cesto. Odložíme ho na asi 1 hodinu na chladné miesto. Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi
Slaný koláč s mäsitou plnkou
2 šálok hladkej múky | 2 lyžičky prášku do pečiva | 1/2 lyžičky soli | Náplň: | 2 šálok mletého vareného mäsa | soľ | korenie | žĺtok | petržlen | malá cibuľa
Múku zmiešame s práškom, pridáme maslo, vodu, soľ a rýchle spojíme. Z polovice cesta vyvaľkáme plát, o niečo väčší ako je dno tortovej formy, vložíme ho dovnútra, okraje pritlačíme k stranám. Naplníme a druhým menším plátom prikryjeme. V hornom pláte môžeme vypichnúť formičkou otvory, aby pri pečení mohla unikať para. Povrch potrieme vajcom. Pečieme pri stredne silnom ohni. Podávame teplé. Náplň: Na masle speníme pokrájanú cibuľu, pridáme mleté varené a dusené mäso, osolíme, okoreníme a vymiešame dohladka. Po odstavení z platni primiešame žĺtok a petržlen.
Klobásové koláčiky
350g hladkej múky, 250g margarínu/Palmarín,Hera/,2dl kyslej smotany, domáca klobása, syr ,soľ
Z múky, margarínu a smotany vypracujeme cesto a necháme ho 12 hod. stáť. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 až
Cesnakovo-syrové kúsky
800g polohrubej múky, 500 ml mlieka, 2 lyžice kryštálového cukru, 42g čerstvého droždia, 150ml oleja, soľ
Plnka:120g masla, 130g tuku, 3 žĺtka, posekaná petržlenová vňať, 14 strúčikov prelisovaného cesnaku, soľ, vegeta, 600g strúhaného syra
Na potretie: 1 vajce, celá rasca, sezamové semiačka, soľ
Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré na teplom mieste necháme vykysnúť. Po vykysnutí ho rozdelíme na osem bochníkov. Každý bochník rozvaľkáme, potrieme plnkou, posypeme strúhaným syrom a stočíme do rolády. Roládu rozložíme do tvaru obdĺžnika, potrieme rozšľahaným vajíčkom, osolíme, posypeme rascou a sezamom. Roládu nakrájame na trojuholníčky, ktoré uložíme na plech vyložený papierom a upečieme. Plnku vytvoríme zmiešaním masla, tuku, žĺtkov, vňate, soli a vegety.
Klobásové koláčiky
350g hladkej múky, 250g margarínu/Palmarín,Hera/,2dl kyslej smotany, domáca klobása, syr ,soľ
Z múky, margarínu a smotany vypracujeme cesto a necháme ho 12 hod. stáť. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 až