Šľahačková torta s broskyňami
Na čokoládové cesto:
6 žĺtkov
180 g krupicového cukru
1 vanilkový cukor
6 bielkov
80 g hladkej múky
60 g škrobovej múčky
60 g kakaového prášku
prášok do pečiva
Na krém a ozdobu:
400 ml broskyňového pretlaku
100 g krupicového cukru
9 plátkov bielej želatíny
600 g smotany na šľahanie
2 vanilkové cukry
pražené mandľové lupienky
5 polovíc broskýň
nakrájaných na mesiačiky
Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Žĺtky vymiešame s polovicou cukru a vanilkovým cukrom do penista. Z bielok ušľaháme mäkký, hebký sneh a postupne prisypávame zvyšný cukor. Šľaháme, kým sneh nie je taký tuhý a rez nožom zanechá na jeho povrchu viditeľnú stopu. Sneh navŕšime na žĺtkovú masu a zľahka do nej vmiešame.
Múku preosejeme so škrobovou múčkou, kakaovým práškom a práškom do pečiva a opatrne vmiešame do penovej hmoty. Dno tortovej formy vymastíme. Nalejeme do nej cesto, nahladko ho zarovnáme a na strednej koľajničke horúcej rúry pečieme 25 - 30 minút. Upečený čokoládový korpus vyberieme z rúry, necháme ho vo forme 10 minút vychladnúť a vyklopíme na kuchynskú mriežku. Necháme ho najlepšie cez noc odpočinúť, aby sa dal ľahšie rozrezať.
Studený korpus dva razy rozrežeme. Pomocou rôzne veľkých tanierov vykrojíme z jedného plátu kruh s priemerom asi
Čokoládová torta
Na cesto:
·
· 1/2 ČL kypriaceho prášku
· 2 PL (zarovnané) kakaa
· 6 vajec
·
· 2 ČL vanilínového cukru
· papier na pečenie
·
· marcipán na ozdobenie
Čokoládový krém:
·
Čokoládová poleva:
·
Postup:
1. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie. V miske zmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom, pomleté oriešky a preosiate kakao. V inej miske vyšľaháme do peny žĺtky s práškovým a vanilínovým cukrom. Pridáme pripravenú zmes suchých ingrediencií a premiešame. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov.
2. Cesto nalejeme do pripravenej tortovej formy, pečieme 10 minút pri teplote
3. Medzitým si pripravíme čokoládový krém: Nad parou v horúcom vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s tukom, pridáme šľahačkovú smotanu, cukor zmiešaný s kakaom a za stáleho miešania zohrejeme do horúca. Masu necháme vychladnúť a do druhého dňa ju dáme do chladu. Potom vyšľaháme na jemný krém.
4. Tortový korpus prekrojíme na tri pláty. Spodný plát natrieme čučoriedkovým džemom, priložíme stredný plát, natrieme ho 2/3 krému a priložíme vrchný plát. Boky a vrchnú časť korpusu natrieme zvyšným krémom. Boky torty posypeme mletými orieškami, vrch torty polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme marcipánom.
Čokoládová poleva: V horúcom vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s tukom a dohladka vymiešame.