Likerove gulky z bielej cokolady
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
200 g bielych dukatov (cokomince), 1 1/2 PL smotany na slahanie, 1 1/2 PL lubovolneho smotanoveho likeru ( vajecny liker, Bailey's atd.), kakao, kokos, praskovy cukor , orechy na obalenie
vid nizsie....
potrebne prisady....na pripravu doporucujem pouzit cokomince, alebo dukaty. Raz som skusala z bielej cokolady, ale zmes sa zrazila a skoncila v kosi, takze odporucam dukaty. Do misky, alebo kastrola dajte dukaty zalejte smotamou a likerom a roztopte nad parou. Ja to robim v mikrovlnke nastavenej na polovicny vykon a kazdych 20-30 sekund premiesam dokial sa zmes neroztopi.... |
po roztopeni by mala byt zmes kremova, husta a hladka..... |
zmes vylejte do plytsej misky vystlanej potr. foliou..... |
hmotu dajte do chladnicky na 1-2 hodiny dokial nestuhne, ale mala by ostat modelovatelna....(ja som robila aj z tmavej cokolady preto su tam dve)... |
rukami vyformujte gulky....ak su po vyformovani stale makke, dajte ich naspat do chladnicky a po chvili opat vyformujte.... |
teraz je na vas ci ich budete este macat v cokolade alebo ich len obalite v praskovom cukre, kakau atd. na namacanie som tiez pouzila cokomince..... |
tieto boli namacane v bielej a tmavej poleve a dozdobene kontrastnou polevou, par bolo obalenych v kokose....z jednej davky mi vyslo cca 15 bielych guliek z tmavsej hmoty som mala viac, ale pouzila som viac cokolady.... |
Škoricové ušká
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
listkové cesto * škoricový cukor (škorica mletá +cukor)
tento recept mam tiež z anglickej stránky ... delím sa s vami :)))
listkové cesto si rozvaľkáme alebo ten kto si kúpi rozvaľkané má o robotu menej ;-) a posypeme škoricovým cukrom.. a pomalinky zatlačíme valčekom škoricový cukor do cesta..cesto otočíme a urobíme to isté.. teda posypeme a zatlačíme trošicka cukor valčekom... ale tak aby sme cesto už nezväčšovali |
zhora zdola prehneme... znova posypeme šk. cukrom a spojime .... |
narežeme na pol cm široké a dáme na 10 minút zachladiť do chladničky... potom preložíme na plech a pečieme... |
prvú dávku som nedala ani do chladničky (prišlo mi to čudné dávať chladiť) a druhá chyba bola to že som narezala na dosť obludné :))))))) kusiská :)))))))).... pri druhej som sa už poučila a dala som pekne zachladiť a aj som narezala krásne kúsočky :))) ... dúfam že budú chutiť |
Chutny orechovy kolac
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2 - 3 ks tortovych oplatok, CESTO: 6 vajec, 300 g krupicového cukru, 320 g pomletych orechov, 1 1/2 PL polohrubej muky PLNKA: 250 g masla, 130 g praskoveho cukru, 2 zltky, 5 PL studenej kavy NA OZDOBENIE: 120 g orechov, cokoladova poleva
CESTO:
Z bielkov a cukru vyslahame tuhy sneh, potom postupne po jednom pridavame zltky, pomlete orechy a nakoniec preosiatu muku.
Plech vymastime maslom a cele dno vylozime tortovymi oplatkami. Na oplatky rovnomerne rozotrieme pripravene cesto a vlozime piect do vyhriatej rury. (180° - 30 az 40 min)
PLNKA:
Zmaknute maslo, zltky a praskovy cukor dobre vymiesame. Za staleho miesania do zmesi postupne pridavame po 1 PL vychladnutu kavu a vymiesame.
Na upecene a vychladnute cesto rozotrieme plnku. Orechy nahrubo nasekame, oprazime na suchej panvici, nechame vychladnut a rozlozime na krem a nakoniec pokvapkame cokoladovou polevou.
kazdy kto ho skusil si ho vychvalil, tak dufam ze bude chutit aj Vam,
dobru chut
Bábovka Savoy (podľa časopisu Apetit)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
6 vajec (žĺtky a bielka zvlášť), 280g masla, 280g práškového cukru, 250ml šľahačkovej smotany, 360g polohrubej múky, 1 sáčok vanilkového cukru, 1 sáčok prášku do pečiva, 150g nugátu alebo mliečnej čokolády, 30g kakaa (v pôvodnom recepte aj 100g nasekaných vlašských orechov - vynechala som, pretože naše deti ich neĺúbia)
Keďže neobľubujem bábovky, pri ktorých sa "práši" z úst, našla som si tento super recept na šťavnatú bábovku v časopise Apetit.
Rúru predohrejeme na 180 stupňov a pustíme sa do práce :-). Maslo s polovicou cukru vymiešame do penista. |
Za stáleho miešania pridávame žĺtky, potom pri zníženej rýchlosti (šľahača) prilejeme smotanu a krátko prešľaháme. |
Zvlášť vyšľaháme do tuha bielka so zvyškom cukru a vanilkovým cukrom. |
Zhruba polovicu snehu vmiešame opatrne do maslovo-vaječnej hmoty. |
Prisypeme múku preosiatu s práškom do pečiva, zľahka premiešame. |
Nakoniec vmiešame zľahka zbytok snehu. |
Do vymastenej a hrubou múkou vysypanej fprmy vlejeme polovicu cesta, posypeme nalámanou čokoládou (použila som Orion s orieškovou náplňou), prípadne aj nasekanými orechmi. |
Zalejeme zvyškom cesta zmiešaným s kakaom a dáme piecť. |
A tu je výsledok. Dobrú chuť! |