13. Božské šľahačkové rezy
|
|
Elektrická rúra: 180 °C NA OZDOBENIE: § 6 kivi |
PRE CELÚ RODINU: CESTO: § 8 vajec
VANILKOVÝ KRÉM: § 170 g Hery
ORECHOVÝ KRÉM: § 70 g mletých orechov
|
POSTUP: 1. Vajcia vyšľaháme s cukrom dopenista, postupne pridáme múku a kakao. Cesto rozdelíme na dve polovice a upečieme z nich 2 pláty. Vanilkový krém: Do polovice mlieka vsypeme kryštálový a vanilkový cukor, necháme zovrieť a pridáme Zlatý klas vymiešaný so zvyškom studeného mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hladký hustý puding. Do vychladnutého potom vmiešame Heru a krém dochutíme rumovou arómou. Na jeden upečený plát cesta rozotrieme polovicu vanilkového krému. Do druhej polovice primiešame kakao. 2. Na krém rozložíme pokrájané jahody a na ne položíme druhý plát cesta. Orechový krém: Orechy, cukor, rumovú arómu a citrónovú kôru premiešame a zmes sparíme takým množstvom vriaceho mlieka, aby vznikol roztierateľný krém. Vychladnutý krém natrieme na vrchné cesto. Naň navrstvíme vanilkovo-kakaový krém. 3. Navrch rozotrieme polovicu šľahačky (so stužovadlom), poukladáme pokrájané kivi a natrieme druhou časťou šľahačky. Rez ozdobíme postrúhanou čokoládou. |
|
- o 0 o - |
14. Tortičky s ovocím
|
|
Elektrická rúra: 180 °C |
4 PORCIE |
POSTUP: 1. Umyté zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, potom ich ošúpeme a prelisujeme. 2. Maslo vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom dopenista, pridáme žĺtky a dobre vyšľaháme. Primiešame pomleté orechy, prelisované zemiaky, umyté hrozienka a nakoniec zľahka zapracujeme tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a múku. 3. Formu vymastíme tukom, vysypeme strúhankou, dáme do nej cesto a tortičky upečieme v rúre. 4. Vychladnuté upečené tortičky vyklopíme z formy. Jednotlivé porcie ozdobíme šľahačkou a ovocím. |
|
- o 0 o - |
15. Kardinálov koláč
|
|
|
PRE CELÚ RODINU § 50 g polohrubej múky
PLNKA: § 500 ml smotany na šľahanie
|
POSTUP: 1. Dve vajcia, 8 žĺtkov, 80 g kryštálového a 1 vanilínový cukor vyšľaháme do hustej peny. Potom jemne zapracujeme múku s kypriacim práškom. 2. Z 8 bielkov a zo zvyšného cukru vyšľaháme tuhý sneh. 3. Plech vyložíme papierom na pečenie a cukrárenským vreckom naň vedľa seba striedavo vytláčame pásy cesta a snehu. Plech vložíme do predhriatej rúry. 4. Upečený vychladnutý plát rozrežeme na dve polovice. Jednu natrieme slivkovým lekvárom a šľahačkou vyšľahanou so stužovačom. Zakryjeme druhou polovicou plátu a posypeme práškovým cukrom. |
|
- o 0 o - |
16. Pudingové rezy
|
|
Elektrická rúra: 180 °C |
PRE CELÚ RODINU POTREBUJEME: § 8 vajec
KRÉM: § 500 ml mlieka
|
POSTUP: 1. Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom, pridáme kypriaci prášok, postupne žĺtky a všetko dobre vymiešame. Cesto rozdelíme na dve polovice. K jednej primiešame vanilkový puding, do druhej malinový. Cestá vylejeme na dva plechy vyložené papierom na pečenie a dáme piecť. 2. Kým sa cestá pečú, pripravíme krém. V mlieku rozšľaháme žĺtky s múkou a uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť. Potom k nej pridáme maslo vymiešané s práškovým cukrom. 3. Na vychladnutý upečený vanilkový plát natrieme krém, zakryjeme ho malinovým plátom, na ktorý opäť nanesieme krém. 4. Nad parou vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom a sneh rozotrieme na krém. Ozdobíme postrúhanou čokoládou, prípadne grankom. |
|
- o 0 o - |