Choď na obsah Choď na menu
 


                                                                                                                         

Letné recepty od Dr.Oetker

 
Ovocné koláče a torty dnes patria k špičke sladkého pečiva. Sú aromatické, šťavnaté a svieže, jednoducho neodolateľné, ich príprava si väčšinou nevyžaduje veľa času. Skrátka, sú to ideálne koláče, ktoré môžete bez mimoriadnej námahy vyčariť na rôzne príležitosti. Dajte sa viesť tradičnými i rafinovanými receptami, ktoré premenia všetko domáce i známejšie exotické ovocie na prekrásne maškrtnícke hody bez mimoriadnej námahy a na rôzne príležitosti. A naviac: ovocie obsahuje vitamíny, ktoré sú dôležité pre zdravie organizmu a ovocné koláče taktiež nemajú až tak veľa kalórií ako klasické krémové, takže ich bez problémov skonzumuje aj žena, dbajúca na štíhlu líniu.

NAŠE TIPY PRE DOKONALÝ LETNÝ DEZERT:


•    Ak pečieme ovocné koláče s veľmi šťavnatým ovocím, použijeme vyšší plech, aby sme mali istotu, že nám šťava nevytečie do rúry. Ak si nie sme istí, dáme do rúry pod plech ohnutý alobal, ktorý šťavu zachytí.
•    Aby ovocie pri pečení ovocného koláča nekleslo na spodok cesta, je potrebné obaliť ho v hladkej múke a potom uložiť na cesto.
•    Ak máte v mrazničke ovocné koláče, rozmrazujte ich iba pri izbovej teplote. Keby ste ich dali rozmraziť do mikrovlnky, vplyvom veľmi vysokej teploty by pečivo rýchlo vyschlo, stvrdlo a chytilo by kôrku.
•    Letné ovocie sa často zamrazuje, avšak pri rozmŕzaní púšťa šťavu. Ak budete chcieť použiť zmrazené ovocie na vrch koláča s krémom, na ozdobenie pudingu alebo do korpusu, skúste Želatínový stužovač Dr.Oetker. Zmrazené ovocie položte do misy, posypte práškom želatínového stužovača priamo z vrecka a ovocie pretraste tak, aby sa ovocie práškom obalilo. Ovocie potom budete môcť kľudne použiť na akékoľvek pečenie – pomaly rozmrzne, šťavu nepustí a bude vyzerať krásne.

Čučoriedková torta


Doba prípravy: asi 40 minút

Obrázok Prísady:
Na cesto:
•    90 g práškového cukru
•    90 g polohrubej múky
•    3 vajcia
•    3 PL horúcej vody
   

 

 

 

 

Na náplň:
•    350 g bieleho jogurtu
•    350 g mäkkého tvarohu
•    2 zarovnané PL cukru
•    1 balíček Želatínového stužovača Dr.Oetker
•    100 ml vody

Na ozdobenie:
•    300 g čučoriedok
•    1 balíček Číreho tortového želé Dr.Oetker
•    250 ml vody
•    2-3 PL cukru
   
Ešte potrebujeme:
•    tortovú formu s priemerom 20 cm
       
Príprava:

1.    Na prípravu cesta zmiešame cukor a múku. Pridáme žĺtky a ručne zamiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý opatrne primiešame k zmesi. Cesto nalejeme do tukom vymastenej a múkou vysypanej formy a dáme piecť do predhriatej rúry.

Elektrická rúra:      180 °C
Teplovzdušná rúra:      150 °C
Plynová rúra:          stredný stupeň

Doba pečenia:  asi 15 minút

2.    Zmiešame jogurt, tvaroh a cukor. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a pridáme k nemu jogurtovo-tvarohovú zmes. Pripravenou náplňou potrieme vychladnutý korpus. Posypeme čučoriedkami.

3.    Tortové želé pripravíme s vodou a cukrom podľa návodu na obale. Mierne vychladnuté želé nalejeme na tortu a hotovú tortu necháme v chladničke asi 1 hodinu stuhnúť. Tortu môžeme pred servírovaním podľa vlastnej fantázie ozdobiť šľahačkou.

 

Farebná roláda


Doba prípravy: asi 45 minút

Obrázok Prísady:
Na cesto:
•    4 vajcia
•    100 g cukru
•    1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
•    120 g hladkej múky
•    1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
•    2 zarovnané KL kakaa
 

 

 

 

 

Na náplň:
•    250 ml pochúťkovej smotany
•    100 g práškového cukru
•    šťava z 1 citróna
•    250 ml smotany na šľahanie
•    1 balíček Želatínového stužovača Dr.Oetker
•    1 KL Rumovej arómy Dr.Oetker
•    2 ks olúpaných, vykôstkovaných broskýň

 

Ešte potrebujeme:
•    plech na pečenie (30 x 40 cm)

Príprava:

1.    Na prípravu cesta vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Múku s kypriacim práškom zmiešame a preosejeme do vyšľahanej peny. Všetko dôkladne premiešame.

2.    2/3 cesta nanesieme pomocou stierky na plech (30 x 40 cm) vyložený papierom na pečenie. Cesto nanášame v pruhoch tak, aby medzi nimi vznikli medzery. Do zvyšného cesta opatrne vmiešame preosiate kakao a vyplníme ním medzery na plechu. Pečieme v predhriatej rúre.

Elektrická rúra:      200 °C
Teplovzdušná rúra:      180 °C
Plynová rúra:          stupeň 4

Doba pečenia:  asi 12 minút

3.    Piškótové cesto ihneď po upečení vyklopíme na práškovým cukrom posypaný papier na pečenie a papier zvrchu stiahneme. Cesto potom prikryjeme vlhkou utierkou.

4.    Na prípravu náplne zmiešame pochúťkovú smotanu s práškovým cukrom a citrónovou šťavou. Vyšľaháme smotanu a pridáme ju do náplne. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a spolu s rumovou arómou vmiešame do smotanovej náplne. Všetko dôkladne premiešame.

5.    Hotovou náplňou rovnomerne potrieme vychladnutú piškótu. Broskyne nakrájame na malé kúsky, pokladieme ich na náplň a uložíme na 10 minút  do chladničky. Potom zákusok zrolujeme do rolády a dáme na 2 hodiny do chladničky stuhnúť.
 

Letný ovocný dezert


Doba prípravy: asi 45 minút

Obrázok Prísady:
Na cesto:
•    5 vajec
•    150 g kryštálového cukru
•    100 g hladkej múky
•    30 g kakaa

 

 

 

Na náplň:
•    300 ml pochúťkovej smotany
•    100 g práškového cukru
•    postrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
•    1 balíček Šľahačky v prášku Dr.Oetker
•    150 ml mlieka
•    1 balíček Želatínového stužovača Dr.Oetker
•    100 ml vody
•    700 g čerstvého letného ovocia (napr. ríbezle, maliny, čučoriedky, černice)

Na ozdobenie:
•    2 balíčky číreho Tortového želé Dr.Oetker
•    50 g cukru
•    500 ml vody

Ešte potrebujeme:
•    plech na pečenie (30 x 40 cm)

Príprava:

1.    Vajíčka vyšľaháme s kryštálovým cukrom do peny. Pridáme preosiatu múku s kakaom a opatrne vmiešame do vyšľahaných vajíčok. Masu vylejeme na plech (30 x 40 cm), vložíme do rúry a pečieme. Po upečení necháme vychladnúť.

Elektrická rúra:                180°C            (predhriata)
Teplovzdušná rúra:         170°C            (nepredhriata)
Plynová rúra:                  stupeň 2-3     (nepredhriata)

Doba pečenia: 15-20 minút

2.    Pochúťkovú smotanu vymiešame s cukrom a citrónovou kôrou. Šľahačku vyšľaháme podľa návodu na obale s mliekom do tuha. Pridáme do krému a premiešame. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a primiešame do náplne. Náplň vylejeme na upečený a vychladnutý korpus a dáme do chladničky na 45 minút stuhnúť.
3.    Po stuhnutí rozvrstvíme na koláč po celej ploche ovocie a zalejeme teplým tortovým želé, ktoré sme si pripravili s vodou a cukrom podľa návodu na obale. Hotový koláč dáme ešte raz dobre vychladiť a servírujeme.

 

Želé rezy


Doba prípravy: asi 45 minút

Obrázok     Prísady:

Na želé:
•    1 balíček Ovocného želé s broskyňovou príchuťou Dr.Oetker
•    500 ml vody

Na cesto:
•    4 vajcia
•    150 g práškového cukru
•    1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
•    1 zarovnaná KL sušenej pomarančovej kôry
•    125 ml oleja
•    125 ml broskyňového alebo pomarančového džúsu
•    200 g hladkej múky
•    1/2 balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker

Na náplň:
•    500 ml smotany na šľahanie
•    1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
•    500 g kyslej smotany
•    150 g práškového cukru
•    2 balíčky Vanilkového cukru Dr.Oetker
•    1 balíček Želatínového stužovača Dr.Oetker
•    100 ml vlažnej vody

Ešte potrebujeme:
•    plech na pečenie (30 x 40 cm)
•    formu na biskupský chlebíček (30 x 11 cm)
•    potravinársku fóliu

Príprava:

1.    Na želé pripravíme ovocné želé s vodou podľa návodu na obale. Teplé želé nalejeme do formy vyloženej potravinárskou fóliou a necháme 5 hodín v chladničke stuhnúť.

2.    Na prípravu cesta ušľaháme vajcia, cukor, vanilínový cukor a pomarančovú kôru elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Opatrne ručne vmiešame olej a džús. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a zamiešame. Cesto rozotrieme na vymazaný a múkou vysypaný plech a uhladíme. Dáme do predhriatej rúry piecť.

Elektrická rúra:                180°C           
Teplovzdušná rúra:         160°C           
Plynová rúra:                  stupeň 3    

Doba pečenia: asi 25 minút

3.    Stuhnuté želé vyklopíme na pracovnú plochu, fóliu opatrne stiahneme a želé rozkrájame na malé kocky.

4.    Na prípravu náplne ušľaháme smotanu so smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni. Zmiešame kyslú smotanu s cukrom a vanilkovým cukrom. Stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale. Do pripraveného stužovača ihneď vmiešame po častiach ušľahanú šľahačku a kyslú smotanu. Nakoniec ručne vmiešame polovicu želé kociek.

5.    Náplň rovnomerne rozotrieme na vychladnutý korpus a ozdobíme zvyšnými želé kockami. Dáme na 1 hodinu stuhnúť do chladničky, potom nakrájame na rezy a servírujeme.

 

Čaro južného mora


DoObrázokba prípravy: asi 50 minút

Prísady:
Na cesto:
•    5 vajec
•    200 g cukru
•    1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
•    150 ml pomarančovej šťavy alebo džúsu
•    150 ml oleja
•    350 g hladkej múky
•    1 vrchovatá KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
•    3 vrchovaté PL strúhaného kokosu
•    6 PL rumu

 

 

 

Na náplň:
•    500 ml kyslej smotany
•    3 vrchovaté PL práškového cukru
•    1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker
•    350 g exotického ovocia (pomaranč, banán, mango, karambola,...)
•    250 ml smotany na šľahanie
•    1 balíček Želatínového stužovača Dr.Oetker
•    100 ml vody
•    4 PL rumu

Na ozdobenie:
•    1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker

Ešte potrebujeme:
•    plech na pečenie (30 x 40 cm)

Príprava:

1.    Na prípravu cesta ušľaháme vajcia, cukor a vanilínový cukor elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Ručne vmiešame pomarančovú šťavu a olej. Múku zmiešame s kypriacim práškom a zľahka vmiešame do vaječnej hmoty. Cesto nalejeme na vymazaný a múkou vysypaný plech a posypeme kokosom. Dáme do predhriatej rúry piecť.

Elektrická rúra:                180°C           
Teplovzdušná rúra:         160°C           
Plynová rúra:                  stupeň 3    

Doba pečenia: asi 25 minút


2.    Upečený korpus ihneď pokvapkáme rumom a necháme vychladnúť.

3.    Na prípravu náplne ručne zmiešame kyslú smotanu, cukor a škoricový cukor. Ovocie nakrájame na malé kúsky. Smotanu ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do tuha. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale. Ihneď pridáme kyslú smotanu a dôkladne premiešame. Pridáme nakrájané ovocie a ušľahanú smotanu a zľahka ručne zamiešame.

4.    Hotovú náplň nanesieme na vychladnutý korpus a dáme do chladničky na 1 hodinu stuhnúť. Potom posypeme škoricovým cukrom a nakrájame na rezy.

Tip: Pri príprave krému so želatínou alebo stužovačom používame radšej zrelé a sladké ovocie. Kiwi, ananás, papája a figy nie sú vhodné. Kyslá tekutina z tohto ovocia bráni tuhnutiu želatíny a želé.

Dvojfarebný trasený pohár s jahodami


Doba prípravy: asi 20 minút


Obrázok Prísady:

Na krém:
•    500 ml smotany na šľahanie
•    2 balíčky Smeta-fixu Dr.Oetker
•    1 balíček Créme Olé pudingu bez varenia s vanilkovou príchuťou Dr.Oetker
•    1 balíček Créme Olé pudingu bez varenia s čokoládovou príchuťou Dr.Oetker
•    750 g čerstvých jahôd
•    200 ml mlieka
•    okrúhle detské piškóty
•    1 balíček Šľahačky v prášku Dr.Oetker
•    150 ml mlieka

Príprava:

1.    Na prípravu krému dáme do uzatvárateľnej nádoby s objemom asi 3l jednu šľahačkovú smotanu, jeden smeta-fix, Créme Olé s vanilkovou príchuťou a 100 ml mlieka. Pevne uzavrieme vekom a niekoľkokrát intenzívne potrasieme (asi 15-30 sekúnd) tak, aby boli všetky prísady dobre premiešané.

2.    Rovnakým postupom z druhej polovice surovín urobíme čokoládový krém z Créme Olé s čokoládovou príchuťou.

3.    Jahody nakrájame na menšie kúsky. Dno dezertných pohárov vyložíme piškótami, nalejeme časť vanilkového krému, poukladáme časť jahôd a nalejeme čokoládový krém. Postup ešte raz zopakujeme. Rovnako vytvoríme aj druhý pohár. Poháre nakoniec ozdobíme šľahačkou v prášku pripravenou s mliekom podľa návodu na obale a zvyšnými jahodami.


Dalšie informácie o výrobkoch Dr.Oetker ako aj veľa chutnej inšpirácie do vašej kuchyne nájdete na www.oetker.sk.

Informácie o spoločnosti Dr.Oetker:
Spoločnosť Dr.Oetker je najvýznamnejším potravinárskym výrobcom prísad a zmesí na pečenie, dezertov a sladkých jedál v prášku, prípravkov na želírovanie a mrazenej pizze na Slovensku i v Čechách. Firma Dr.Oetker pôsobí na slovenskom trhu od roku 1991 a od roku 1993 vyrába vo výrobnej divízií v Boleráze výrobky určené predovšetkým na slovenský a český trh a v menšej miere na export. Filozofiou spoločnosti je „Kvalita je najlepší recept“ a to je zároveň cesta k  úspešnej tradícii na trhu. S počtom devätnásť tisíc zamestnancov po celom svete patrí Dr.Oetker k najväčším rodinným firmám s viac ako 100-ročnou tradíciou.