Jedlá zo zeleniny
Zdravá a plná vitamínov. Vo vlastnej záhradke alebo na poli je zadarmo, na trhoviskách za prístupné sumy.
To je zelenina. Šťavnatá. Chrumkavá. Mňam! So zeleninou sa dá v kuchyni kúzliť veľmi jednoducho, rýchlo, úspešne. A efektne. Rodia sa jedlá nielen chutné, ale aj farebné. Také dobroty, ktoré potešia aj jazýček, aj oko.
Zapečená brokolica
Potrebujeme: * 1 väčšiu brokolicu * soľ * hladkú múku * 200 ml mlieka * mleté čierne korenie * strúhaný syr * 3 vajíčka *
Ako na to:
* Brokolicu povaríme v osolenej vode.
Z masla a múky urobíme zápražku, zalejeme ju mliekom, osolíme, okoreníme a povaríme. Polovicu syra pridáme do takto pripravenej omáčky. Necháme trochu vychladnúť a vmiešame žĺtky a z bielkov ušľahaný sneh. Pekáčik natrieme maslom a vysypeme strúhankou. Rozložíme naň brokolicu a polejeme omáčkou. Posypeme zvyšným syrom a necháme v rúre zapiecť.
Vyprážaná kapusta
Potrebujeme: * 1 hlávku kapusty * soľ * mleté čierne korenie *
Ako na to:
* Kapustu rozoberieme na listy, vyberieme hlúby a povaríme v osolenej vode. Odkvapkané navrstvíme tri na seba, mierne stlačíme. Posolené a okorenené obalíme múkou, vajíčkami a strúhankou. V oleji vypražíme do zlatista. Pred podávaním polejeme kyslou smotanou vymiešanou s kečupom.
Bryndzová paprika
Potrebujeme: * 5 väčších paprík * 3 lyžice oleja * 5 paradajok * strúčik cesnaku * soľ *
Ako na to:
* Z bryndze, žĺtka a čierneho korenia vymiešame plnku. Papriky vydlabeme a naplníme bryndzovou zmesou. Do pekáča dáme olej, nakrájané paradajky a naplnené papriky a nasekaný cesnak.
Posolíme a upečieme v rúre.
Anglická zelenina
Potrebujeme: *
Ako na to:
* Zeleninu uvaríme v osolenej vode, scedíme, polejeme roztopeným maslom. Dochutíme cukrom a citrónovou šťavou. Podávame ako prílohu k vyprážaným jedlám alebo ako samostatné jedlo s volským okom.
Omeleta plnená zeleninou
Potrebujeme: * 4 vajíčka * 4 lyžice mlieka * soľ * lyžicu polohrubej múky *
Ako na to:
* Vajcia, mlieko a soľ dobre rozšľaháme a z cestíčka upečieme menšie omelety. Na každú dáme niekoľko kúskov uvareného karfiolu, posypeme strúhaným syrom a pokvapkáme maslom. Omelety stočíme, potrieme horčicou a obložíme rajčiakmi.
Francúzske baklažány
Potrebujeme: * 3 väčšie baklažány *
Ako na to:
* Baklažány očistíme, nakrájame na plátky, obalíme múkou a opečieme na panvici. Pridáme pokrájané rajčiaky, osolíme, okoreníme a natrieme rozotretým cesnakom. Podávame s hriankami.
Bulharská fazuľka
Potrebujeme: *
Ako na to:
* Fazuľku nakrájame a v osolenej vode uvaríme do mäkka. Nadrobno pokrájanú cibuľu osmažíme na oleji, zmiešame so scedenou fazuľkou. Okoreníme a dáme do olejom vymasteného pekáča. Polejeme rozšľahanými vajíčkami a zapečieme.
Hrášok s hubami
Potrebujeme: *
Ako na to:
* Hrášok udusíme na polovičke masla.
Na zvyšných dvoch lyžiciach podusíme osobitne šampiňóny na pokrájanej cibuli. Hrášok zmiešame s hubami, prichutíme soľou a čiernym korením a pridáme rozšľahané vajíčka. Necháme zhustnúť.
Smotanový kaleráb
Potrebujeme: * 2 kaleráby * olej * cibuľu * 2 lyžice hladkej múky * kyslú smotanu
Ako na to:
* Na tenké plátky nakrájane kaleráb.
Na oleji speníme cibuľu. Pridáme kaleráb, podlejeme vodou a dusíme. Keď je kaleráb mäkký, pridáme smotanu rozmiešanú s múkou, varíme. Podávame so zemiakmi.
Vyprážané paradajky
Potrebujeme: * 10 paradajok * soľ * 100 ml bieleho vína * 3 lyžice hladkej múky * 3 vajíčka * 2 lyžice masla * olej
Ako na to:
* Paradajky nakrájame na kolieska a osolíme. Múku, víno, žĺtky, maslo vymiešame so snehom z bielkov.
V cestíčku namáčame kolieska paradajok a vyprážame v rozpálenom oleji.
Indické rizoto
Potrebujeme: *
Ako na to:
* Ryžu uvaríme s maslom. Zeleninu uvaríme v osolenej vode. Cibuľu opražíme na masle, pridáme hríby a uvarenú zeleninu a opečieme. Zmiešame s ryžou, primiešame karí, ktoré najprv zahrejeme na roztopenom masle.
Krokety zo zeleniny
Potrebujeme: *
Ako na to:
* Z múky a masla urobíme zápražku.
Rozriedime mliekom a povaríme na kašu. Necháme trochu vychladnúť a vmiešame uvarenú zeleninu, vajíčka podľa potreby strúhanku. Dobre premiešame. Ak je zmes málo hustá, pridáme uvarenú ryžu.
Sformujeme krokety, obalíme v múke, vajíčku a strúhanke. Vypražíme.
Lievance zo zeleniny
Potrebujeme: *
Ako na to:
* Na masle opražíme cibuľu, pridáme zeleninu, osolíme a udusíme do mäkka.
Do vychladnutej hmoty vmiešame vajíčka a múku. Dokoreníme. Kôpky cesta vypražíme do zlatista na rozpálenom oleji.
Lokše s kapustou
Potrebujeme: * 1 hlávku kapusty * soľ *
Ako na to:
* Umytú, na drobno pokrájanú kapustu zmiešame s múkou a soľou na cesto. Cesto nakrájame na malé kúsky, tie rozvaľkáme na asi
Papriky v alobale
Potrebujeme: *
Ako na to:
* Papriky vydlabeme. Cibuľu a údeninu nakrájame a osmažíme. Zeleninu varíme v slanej vode. Alobal natrieme maslom.
Syry premiešame s údeninou a uvarenou zeleninou, ochutíme, naplníme do paprík. Každú papriku zabalíme do alobalu.
Zapekáme 20 minút. Podávame s kúskami bagety osmaženej na cesnaku