UNCLE BENS
1 kg cibule
1 kg papriky pridaj
4 - 5 feferónky
1 kg paradajok ošúpaných /daj do horúcej vody/
3 strúčiky cesnaku
1 veľká konzerva kukurice a šampónov
½ kg zelených uhoriek bez zrniek vydlabaných
1 veľký paradajkový pretlak ½ litra
1 dcl octu
1 dcl oleja
5 dkg soli
20 dkg cukru
Všetko spolu pokrájať na kocky a variť 20 minút za častého miešania. Dať do pohárov a sterilizovať 20 minút pri 90 C.
Uncle beans omáčka
Suroviny: 1 veľká cuketa na kocky
1 kg červených paprík na rezance
1 kg paradajok nakrájať na kúsky
6 veľkých cibúľ na prúžky
4 strúčiky cesnaku nastrúhať alebo pretlačiť
2 póry pokrájať na kolieska
6 veľkých mrkiev nastrúhať nahrubo
Pridať: 1 fľaša sójovej omáčky, 3 lyžice cukru, 4dcl kečupu, ½ l oleja, l lyžica čili korenia alebo 1 čili papriku nemusí byť. Všetky prísady spolu premiešať a 15 min. povariť, naplniť do fliaš a 20 min. strerilizovať.
Bulharský šalát
Suroviny: 2 kg rajčín, 1 kg papriky, 1/4 kg cibule, soľ, 1-2 lyžičky cukru, 1-2 lyžičky octu, 1/2 dcl oleja, 1 lyžička nakladač (Deko)
Postup: Rajčiny ponoriť, nie variť a olúpať. Papriku nakrájať, nasoliť. Cibuľu nakrájať, nasoliť každé zvlášť. Rajčiny nakrájať a na oleji rozvariť, potom vyžmýkať papriku, cibuľu, pridať cukor, ocot, nakladač a mieša, variť 5-10 minút max. Vychladené dať do pohárov pri 80°C 20 minút sterilizovať.
Bulharský šalát z fazule
Suroviny:
1kg papriky, 1kg rajčín, 1kg cibule, 2,5dl oleja, 1deko (preosiať), 10dg cukru, 2dl octu, 1kg fazule.
Postup: Fazuľu uvaríme v slanej vode. Papriku, cibuľu a rajčiny pokrájame a dusíme na oleji. Pridáme preosiate deko, ocot a cukor. Pridáme uvarenú fazuľu a ešte povaríme. Sterilizujeme 10min. pri 100oC.
Domáca majolka Evi Mancová
2 kg olúpanej pokrájanej cukety, 2 cibule, 3 zelené papriky, trochu strúhaného chrenu. Uvaríme a rozmixujeme. Pridáme 2 dcl oleja, 1,5 lyž. soli, 2 lyž. čierneho korenia, 2 lyž. horčice, cukor podľa chuti. Dochutíme. Plníme do pohárov, sterilizujeme a dáme do chladu.
Pozn.: pri použití majolky môžeme pridať 2 rozmixované 2 Lunex a trochu mlieka
Čalamáda /šalát/
Suroviny : 1,5 kg papriky, 1,5 kg kapusty, 1 kg uhoriek, 0,5 kg cibule, 0,5 kg mrkvy
Nálev: 0,5 dl octu, l dl oleja, 40 dg cukru, l sáčok Deka, bez vody
Nálev povaríme, necháme vychladnúť a potom na pripravené, nakrájané a postrúhané prísady ho polejeme. Necháme cez noc stáť a na druhý deň dáme do fliaš a vysterilizujeme.
Čalamáda 1.
Suroviny: 1kg kapusty, 1kg cibule, 1kg uhorky (očistiť), 1kg papriky.
Nálev : 0,5 litra octu, 300g kryšt.cukru, 1 deko - všetko uvariť.
Postup: Nakrájať , zaliať nálevom, nechať odstáť 24 hod. Dať do pohárov a sterilizovať 15-20min. pri 90oC.
Čalamáda 2
Suroviny: 5kg kapusty, 2,5kg papriky, 1kg cibule, 1/2kg cukru, 1 deko, 7dl octu, 4dl oleja.
S chrenom:5kg kapusty, 1kg cibule, 4dl strúhaného chrenu, 2dl oleja, 1 deko, 1/2kg prášk.cukru, 0,75 litra octu.
Postup: Zmiešať, nechať 1deň odstáť. Poháre sterilizovať 30 min. pri 80oC.
Čalamáda 3
Suroviny:1,5kg kalerábu gigant, 1kg papriky, 1kg cibule.
Nálev: 2 šálky vody, 1 šálka octu, 1 šálka cukru, 1 deko.
Postup:
Zeleninu očistíme a postrúhame a zalejeme nálevom. Necháme odstáť 2-3 hod. Naplníme do pohárov a sterilizujeme.
Čalamáda 4
Suroviny: Kapustu (2/3 bielej a 1/3 červenej), papriku, cibuľu, uhorky po 1kg, 1 kopcovitú PL soli, 500g kryšt.cukru, 1 deko, 0,3 litra octu, feferónky.
Postup: Nakrájame zeleninu a pridáme soľ, cukor, ocot a deko. Premiešame a necháme 12-24 hodín odstáť. Natláčíme do pohárov a zalejeme šťavou. Na vrch dáme 1-2 feferónky.
Čalamáda 5
Suroviny: 1kg kalerábu gigant, 1kg mrkvy, 1kg cibule, 1/2kg papriky.
Postup: Kaleráb a mrkvu postrúhame, cibuľu a papriku pokrájame. Zalejeme nálevom.
Nálev: 3 l vody, 1/2 l octu, 1/4 l oleja, 1/2kg cukru, 1 nakladač.
Čalamáda 6
Suroviny: 2kg kapusty, 2kg papriky, 1kg cibule, 1kg uhoriek, 1kg mrkvy, zopár zelených rajčín, 2 deká, 3/4 litra octu, 30dg cukru.
Postup:Všetko pokrájame, nasypene deká, cukor, zalejeme octom a po pustení šťavy naplniť poháre a zaliať šťavou. Sterilizovať 5-10 min.
Čalamáda papriková
Suroviny: 2kg papriky, 2kg uhoriek, 2kg zelených rajčín, 2kg cibule.
Postup: Pokrájať, zaliať studeným nakladačom, nechať 24 hod. odstáť, naplniť do pohárov, zaliať šťavou a chvíľu sterilizovať
Domáci Lančmít
Suroviny: 5kg chudšieho bravč. mäsa, 1kg kožiek zo surovej slaniny, 300ml.leča, 100g rychlosoli, 200g steril. kápie, 1PL vegety, koreniny podľa chuti.
Postup: Umyté mäso pokrájame na malé kúsky a posypeme rychlosoľou. Umyté kožky uvaríme domäkka a spolu s mäsom ich najemno pomelieme. Podľa potreby pridáme vodu, v ktorej sme ich varili. Pomelieme aj lečo a kápiu, dáme k mäsovej zmesi, ochutíme vegetou a koreninami. Dôkladne premiešame, naplníme pripravené menšie poháre a dobre ich uzavrieme. Sterilizujeme 120min.
Fazuľa s párkom 1.
Postup: V slanej vode uvaríme 1kg fazule a precedíme. Pridáme 1kg cibule, 2 feferónky, 1kg rajčín, 1kg papriky, všetko pokrájané nadrobno, zmiešame s fazuľou a prilejeme 3dl oleja. Na nálev potrebujeme 2,5dl octu, 250g cukru, 1 Deko. Nálev prevaríme, necháme vychladnúť a precedíme na vychladnutú zmes. Premiešame, necháme 1 hod. odstáť, pridáme 10ks pokrájaných párkov, premiešame a plníme do pohárov. Sterilizujeme 1 hodinu.
Fazuľa s párkom 2.
Suroviny: 1kg cibule, 1kg diétnych párkov, 1kg papriky, 1kg fazule, 1kg rajčín, 250g cukru, 250ml oleja, 200ml octu, 1 deko.
Postup: Fazuľu uvaríme v osolenej vode a scedíme, párky pokrájame na kolieska, rajčiny, papriku a cibuľu na pásiky. Cibuľu opražíme na oleji do sklovita, pridáme rajčiny a papriku a spolu podusíme. Potom pridáme párky, prísady a nakoniec uvarenú fazuľu. Horúcou zmesou naplníme pripravené poháre a dobre ich uzavrieme. Sterilizujeme 20 min.
Fazuľový šalát
Postup: Uvaríme 1kg vopred namočenej fazule. Pokrájame 1kg papriky, 1kg rajčín, 1kg cibule a dusíme na 250ml oleja. Uvaríme 250ml octu, 1 Deko, 250g cukru. Do udusenej zeleniny pridáme uvarenú fazuľu a scedený nálev, necháme odstáť 30 minút. Dáme do pohárov a sterilizujeme.
Kapustový šalát 1
Suroviny: 5kg kapusty, 1,5-3kg uvarenej cvikly, 0,5kg chrenu-postrúhať, 1 celé deko,
400g cukru, 500ml octu.
Postup: Kapustu a cviklu nakrájať, všetko zmiešať, nechať odstáť. V pohároch sterilizovať aby chytili viečka.
Kapustový šalát 2
Suroviny: 5kg kapusty, 1kg cibule, 2dl strúhaného chrenu, 2dl oleja, 1 bal.PIKANT (deko), 750ml octu, 500g cukru.
Postup: Všetko zmiešať, nechať 24 hodín odstáť, dať do pohárov, nesterilizovať.
Kvasené uhorky
Postup: Do čistých 2-4 litrových pohárov dáme na dno mladé viničové listy, uložíme kolmo vedľa seba rozpolené alebo narezané uhorky (odrezať konce), na vrch dáme kôprovú vňať a viničové listy. Obsah zalejeme prevarenou vychladnutou osolenou vodou (30-40g na 1 liter) aby prekrývala obsah viac ako 1cm. Pohár uzavrieme celofánom a odložíme vykvasiť na chladnejšie miesto na 10-14 dní.
Marinovaný cesnak (na dlhšie použitie)
Suroviny: 500g cesnaku, 2-3PL oleja.
Marináda: 1 liter vody, 1,5dl vínneho octu, 5 zrniek čierneho a 5 bieleho korenia, cukor, soľ,
2 bobkové listy, štipka postrúhaného zázvoru.
Postup: Cesnak rozoberieme na strúčiky, pripravíme do pohára, ktorý sa dá zatvoriť. Marinádu povaríme 5 min. a ešte teplú nalejeme na cesnak. Po vychladnutí uzavrieme a dáme uležať do chladničky asi na 1 týždeň. Pridáme olej a necháme v chlade. Podávame k rybacine alebo k pečenému mäsu.
Pikantný cesnak
Suroviny:
Nálev: 2dl bieleho vína, 1dl octu, 1dl vody, 50g kryšt.cukru, 1KL soli - všetko prevariť.
Postup: Na dno pohára od detskej výživy dáme trocha oleja, 1 klinček, 1 bobk.list, 3 guličky korenia, 1 feferónku.Nasypeme olúpaný cesnak a zalejeme teplým nálevom. Sterilizujeme 15 min. pri 85°C.
Miešaný šalát
Suroviny: 1kg cibule, 1kg rajčín, 1kg olúpaných uhoriek, 1kg papriky.
Postup:Všetko najemno nakrájame a pridáme po 2dl cukru, octu, vody, 1dl oleja a 30g soli. Premiešame, naplníme poháre, uzavrieme a sterilizujeme od 100°C 1 minútu.
Pikantný šalát
Suroviny: 2,5kg kapusty, 1kg papriky, 0,5kg cibule, 0,5 litra octu, 1 deko, 0,5kg mrkvy, 30dg cukru, 5 feferóniek, 0,5 litra oleja.
Postup: Všetko premiešať a naplniť do pohárov. Nesterilizovať!
Uhorkový šalát
Suroviny: 3kg uhoriek, 3-4 cibule, 15dg cukru, 3PL vegety, 1PL soli (podľa chuti),
3dl octu, 4 feferónky.
Postup: Premiešať, naplniť do pohárov, sterilizovať 10min. pri 80°C..
Viedenský chren
Postup: Chren nastrúhame s 2-3 jablkami, pridáma 1/2PL práškového cukru. Štipku soli, trocha oleja, trocha mlieka. Dobre premiešame a naplníme do pohárov.
Zakladaná paprika
Suroviny:5 l pohár, 1,75 l vody, 2dl oleja, 0,5 l octu, 100g soli, 120g cukru.
Postup: Vodu, soľ a ocot necháme zovrieť a pridáme olej. Očistíme papriku, po zovretí varíme v náleve 3-5 minút. Ukladáme do pohára a vriacou zmesou zalejeme. Pred zaliatím dáme na vrch pohára 3-5 listov zeleru. Paprika sa môže nakladať aj celá. Len sa poprepichuje ihlicou.
Zeleninový šalát 1.
Suroviny: 0,5kg zrelých rajčín, 0,5kg zelenej a červenej papriky, 1 veľkú uhorku, 0,5kg cibule, soľ, čierne korenie.
Nálev: 1 liter vínneho octu, štipka cukru, 5-6 borievok, 1 bobkový list.
Postup:
Zeleninu postrúhame na tenké plátky, mierne osolíme rajčiny, uhorku, cibuľu a s paprikou ukladáme po vrstvách do kameninovej nádoby. Každú vrstvu posypene korením. Zalejeme horúcim nálevom a uzavrieme. Necháme ležať 4 týždne v chladnej miestnosti a potom z neho postupne odoberáme podľa potreby.
Zeleninový šalát 2.
Suroviny:1kg uhorky, 1kg rajčín, 1kg papriky, 1kg cibule.
Nálev: 180g cukru, 40g soli, 250ml octu, 100ml vody, 50ml oleja.
Postup:Zamiešať, 15 min. nálev povariť, 10 min sterilizovať.
Zeleninový šalát 3.
Suroviny:7kg kapusty, 1kg kápie, 1kg zel. papriky, 1kg cibule
Postup:Všetko nakrájať a zaliať horúcim nálevom a nechať vychladnúť.
Nálev: 2 l vody, 1kg cukru, 1 l octu, 1 Deko (2 nakladače). Nálev uvariť.
Po vychladnutí pridať do šalátu 2g pyrosiričitanu, premiešať a nechať odstáť 24 hod.
Dať do pohárov, zatvoriť a NESTERILIZOVAŤ!!!
Domáca nátierka
Suroviny: 750 g škvarkov, 300 g leča, 2 nakladané kapie, 2 feferónky, 3 strúčiky
cesnaku, 100 g cesnaku, 100 g orčice, 20 g vegety, 4 vajcia
Postup: Škvarky zomelieme na mäsovom mlynčeku. Šťavu z leča zlejeme a spolu s kapiou, feferónkami a cesnakom zomelieme. Všetko spolu dobre premiešame, pridáme horčicu, vegetu, surové vajcia a dobre celé premiešame. Do umytých pohárov dáme pomazánku a sterilizujeme asi 20 minút.
Jahody kandizované
Suroviny: 1 kg jahôd, 300 až 400 g cukru, 1 kg cukru, 3 dl vody
Postup: Večer zasypeme jahody cukrom. Ráno scedíme šťavu, ktorú môžeme použiť na lekvár alebo sirup. 1 kg cukru rozpustíme v 3 dl vody a privedieme do varu. Jahody po častiach vložíme do vriacej cukrovej vody, hneď vyberieme, scedíme a odložíme do 5 litrového pohára. Proces vkladania do vriacej vody opakujeme 4 krát. Nakoniec scedené jahody sušíme na smaltovanom pekáči v rúre, na minime, pri otvorených dvierkach.
Jablkový lekvár s hruškami
Suroviny: 2 kg jabĺk, 2 kg hrušiek, 1 dl vody, 1 lyžica kyseliny citrónovej,
3 sáčky Petosu, 1 kg cukor
Postup: Opadané ovocie umyjeme, vykrojíme, nakrájame na plátky a v hrnci podlejeme. Potom odkryté za stáleho miešania dusíme a pritom pridávame cukor a kyselinu. Do posledného dielu cukru pridáme Petos. Potom ešte krátko povaríme a plníme do fľaši.
Kapusta s cviklou
Suroviny: 5 kg kapusty pokrájať
3 kg cvikly uvariť, očistiť zamiešať a poliať nálevom
1,5 kg cibule nakrájať
Nálev: 40 dg kryšt.cukru, 4 pol.lyž.soli, 8 dcl octa – všetko spolu uvariť. Studený nálev nalejeme na kapustu, necháme stáť 24 hodín a potom naložíme do pohárov a sterilizujeme.
Paprikovo - paradajková nátierka
Suroviny: 1 kg papriky,1 kg paradajky,1 kg cibule, 10 ks feferonky
Postup: Všetko zomlieť na mäsovom mlynčeku a pridať 1 nakladač a 2 dcl oleja.Spolu povariť naložiť do fľaštičiek s víkom. Povariť kým nie je to husté bez vody. Dobrú chuť! Je to pikantné a používa sa pod mäso, do polievok aj na maslom chleba, ja to používam aj na potretie bóčika plus do toho možno pridať roztlačený cesnak.
Pikantné jablkové čatní
Suroviny: 1 kg kyslejších jabĺk ošúpeme, vyberieme jaderníky a nakrájame. Na panvici zohrejeme 2 polievkové lyžice oleja, pridáme 300 gr nakrájanej cibule, najlepšie šalotky. Odvážime 350 gr kryštálového cukru. Asi jednu tretinu z tohto množstva pridáme k cibuli a necháme skaramelizovať, potom prilejeme ¼ l octu, najlep.vínneho, pridáme nakrájané jablká, premiešame. Primiešame zvyšné 2/3-iny cukru, 2 nakrájané chili papričky bez jaderníka a žiliek, 1 čajovú lyž.soli, l čaj.lyž.celého čierneho korenia, 2 bobkové listy, trochu sušeného tymianu, 1 čaj.lyž.zázvoru, štipku kajanského korenia a na minime prikryté varíme asi 30 minút, kým omáčka nezhustne.
Ak nenáme radi pikantné, vynecháme chili papričky. Ešte horúce čatní naplníme do pohárov s patent.uzáverom. Lahodné jablkové čatní sa hodí ku každému grilovanému mäsu, k pečenému mäsu, teplému aj studenému.
Pochúťkový chren
Suroviny : 1,2 dl octu, 220 g kryštalového cukru, 500 g jabĺk, 700 g mrkvy, 120 g chrenu
Postup: Ocot s cukrom za stáleho miešania povaríme a odstavíme. Do roztoku pridáme olúpané a jemne postrúhané jablká, na kolieska pokrájanú mrkvu a chren, ktoré ešte zomelieme na mäsovom mlynčeku. Spolu premiešame, naplníme do pohárov a uložíme na chladné miesto. Pochúťkový chren podávame k mäsitým pokrmom namiesto šalátov.
Poľovnícka čalamáda
Suroviny: 2 kg uhoriek, 2 kg papriky, 1 kg zelených rajčín, 1 kg cibule
Nálev : 3 l vody, 1 lyžica soli, 1 deko, 70 dg kryšt. cukru, 7 dcl octu
Postup: Pokrájané suroviny zalejeme nálevom, necháme trochu povariť až do bodu varu,
ešte teplé naložíme do fliaš a odložíme do druhého dňa do suchého dunstu.
Rajčinová štava
Rajčiny prepasírujeme, uvaríme, surovú cibuľu rozmixujeme a do sťavy vyvariť zelerové listy a dáme do fliaš a do suchého dunstu.
Sójové mlieko
Suroviny: 100g sójových bobov.
Postup: Sójové boby namočte do vody na 8-10 hodín. Vodu zlejte, zalejte 2 dl čistej vody a dôkladne rozmixujte na kašu. Kašu zrieďte vodou na hustotu mlieka a za stáleho miešania varte na miernom ohni asi 10 minút. Vytvárajúcu penu odstraňujte. Po uvarení preceďte cez husté sitko a potom ešte cez plátno. Takto ste získali základné sójové mlieko. Drť, ktorá ostala po filtrovaní môžete použiť na prípravu pomazánok. Do mlieka môžete pridať trochu morskej soli, vanilku a prisladiť medom podľa chuti.
Sójový tvaroh a syr
Suroviny: základné sójové mlieko
Postup: Základné sójové mlieko zahrejte na teplotu tela a vmiešajte do neho šťavu z citrónu zriedenú vodou. Z mlieka vznikne zrazenina. Do hrnca dajte väčšie sitko vyložené čistým plátnom. Zrazeninu vlejte do sitka a nechajte odkvapkať. Plátno zviažte do uzlíčka a vložte medzi dve kuchynské doštičky a zaťažte. Po vytlačení srvátky získate sójový tvaroh na prípravu pomazánok, alebo sa ním posypujú jedlá. Ak necháte uzlík zaťažený dlhšie, získate tvrdý sójový syr.
Šípkový lekvár
Suroviny: l kilogram šípok, 700 gr kryštálového cukru, 2 dl vody
Postup: Zrelé šípky umyjeme, zbavíme semien a uvaríme vo vode domäkka. Prelisujeme a kašu osladíme a povaríme. Hotový lekvár nalejeme do čistých pohárov, dobre uzavrieme a sterilizujeme 20 minút.
Oškvarková nátierka – do špajze
Suroviny: 750gr oškvarkov, 7 dcl leča, 4 lyž. vegety, 4 lyž. horčice, 4 vajcia, feferónka
Postup: všetky prísady spolu premiešame, naplníme flaše a 20 minút sterilizujeme.
Oškvarková pomazánka
Suroviny: 750g oškvarkov, 4 surové vajcia, 1 malé lečo, 2 strúč.cesnaku, 2-3 feferónky, 2 kápie, 5KL vegety, 150g horčice.
Postup:Všetko spolu pomelieme, premiešame a dáme do pohárov. Sterilizujeme 30min. pri 100oC.
Nugát
3 kg očistených a postrúhaných jabĺk, 4 dl vody uvariť a rozmixovať na kašu. Potom pridáme 10 dg kakaa, 1 vanilkový cukor, 75-80 gr kryštál.cukru /závisí od sladkosti jabĺk/ a 1 veľkú várovú čokoládu /250 gr/.Po vychladnutí pridáme 3 Zlaté klasy a znovu povaríme. Naberieme do pohárov a cca 15 min. sterilizujeme.
Domáca majolka Evi Mancová
2 kg olúpanej pokrájanej cukety, 2 cibule, 3 zelené papriky, trochu strúhaného chrenu. Uvaríme a rozmixujeme. Pridáme 2 dcl oleja, 1,5 lyž. soli, 2 lyž. čierneho korenia, 2 lyž. horčice, cukor podľa chuti. Dochutíme. Plníme do pohárov, sterilizujeme a dáme do chladu.
Pozn.: pri použití majolky môžeme pridať 2 rozmixované 2 Lunex a trochu mlieka
Diabolská zmes
Suroviny:18dg masti, 0,5kg cibule pokrájať na drobno – speniť, pridať: 1kg cukiny (patizón) pomletá, 0,5KL chilli, 1dl sójovej omáčky, 2PL vegety, 3 malé rajč.pretlaky, 2PL kečupu, 7strúčikov cesnaku.
Postup: Uvariť do zhustnutia, dať do pohárov a sterilizovať 10 min.
Nátierka na hrianky
Suroviny: 1kg papriky (aj červenej), 1kg rajčín, 2 veľké cibule, 3 feferónky, pečený bôčik, údený syr, 5 str.cesnaku, 1PL vegety, 1KL korenia, 1KL ml.papriky.
Postup: Suroviny pomelieme, pridáme 1/3 bal.preosiateho Deka a varíme 1 hodinu. 2kg upečeného bôčika (bez soli, pridáme len Podravku) pomelieme najemno spolu s 200g údeného syra a 5 str.cesnaku. všetko zmiešame, pridáme 1PL vegety, korenie, papriku a varíme 1 hodiny. Dáme do pohárov a 15 min. sterilizujeme pri 100°C.