Choď na obsah Choď na menu
 


Medový závin

Obrázok
Obrázok

 

    Suroviny:

·  600g-700g  hladkej múky špeciál 
·   250g práśkového cukru
·  4 celé vajcia
·  100g Hery
·  1 polievková lyžica sódy bikarbóny
·  4 polievkové lyžice medu (tekutý)
·  1 lyžička mletej škorice
·  1 lyžička mletých klinčekov na plnku:
·  vlašské orechy
·  slivkový lekvár (príp. iný podľa chuti)
·  trochu rozpusteného tuku na potretie  stočených závinov


Postup:

Obrázok ·  Múku zmiešame s cukrom, pridáme roztopený tuk, vajcia, med, škoricu, klinčeky a sódu bikarbónu. Spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme niekoľko hodín na chladnom mieste, najlepšie cez noc.

 

 

Obrázok

·  Cesto rozdelíme na 4 časti, každú rozváľkame, potrieme lekvárom, posypeme nahrubo nasekanými orechami (nie mletými !) a zavinieme.

 

 

    

Obrázok ·  Rolády uložíme na plech (max. 2 na jeden plech), potrieme rozpusteným tukom a upečieme.

·  Upećené rolády posypeme práškovým cukrom.

 

 Poznámky:

·  Múku používame Ruchmehl (príp. menšiu časť aj čohosi celozrnnejšieho, ako     príde).

·  Tuk samozrejme nerozpúštame, použímame relatívne mäkký, v pohode sa    rozmieša. Stočené rolády ním natieraem ako chlieb s maslom .

·  Roláda je naozaj oveľa chutnejšia a vzhľadnejśia s nasekanými orechami, ale    samozrejme v prípade nutnosti môžete použiť aj mleté.

·  V prípade núdze netreba čakať tak veľa,  zvyčajne stačí 1-2 hod.
·  Váľkame medzi dvomi papiermi na pečenie.

   Jeden odlepím, natriem a posypem, pomocou druhého roládu stočím a
   na ňom aj pečieme.