Medový závin
Suroviny: · 600g-700g hladkej múky špeciál· 250g práśkového cukru · 4 celé vajcia · 100g Hery · 1 polievková lyžica sódy bikarbóny · 4 polievkové lyžice medu (tekutý) · 1 lyžička mletej škorice · 1 lyžička mletých klinčekov na plnku: · vlašské orechy · slivkový lekvár (príp. iný podľa chuti) · trochu rozpusteného tuku na potretie stočených závinov |
· Múku zmiešame s cukrom, pridáme roztopený tuk, vajcia, med, škoricu, klinčeky a sódu bikarbónu. Spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme niekoľko hodín na chladnom mieste, najlepšie cez noc.
· Cesto rozdelíme na 4 časti, každú rozváľkame, potrieme lekvárom, posypeme nahrubo nasekanými orechami (nie mletými !) a zavinieme.
· Rolády uložíme na plech (max. 2 na jeden plech), potrieme rozpusteným tukom a upečieme.
· Upećené rolády posypeme práškovým cukrom.
Poznámky:
· Múku používame Ruchmehl (príp. menšiu časť aj čohosi celozrnnejšieho, ako príde).
· Roláda je naozaj oveľa chutnejšia a vzhľadnejśia s nasekanými orechami, ale samozrejme v prípade nutnosti môžete použiť aj mleté.
· Váľkame medzi dvomi papiermi na pečenie.
Jeden odlepím, natriem a posypem, pomocou druhého roládu stočím a
na ňom aj pečieme.