Kuracie kapsy s brokolicovou plnkou
PRE CELÚ RODINU:
■ 500 g kuracích pŕs (5 kusov)
■ 150 g brokolice
■ 150 g Nivy
■ 1 vajce
■ 1 šľahačková smotana
■ strúhanka
■ mleté biele korenie
■ soľ
■ olej
POSTUP:
1. Umyté, osušené kuracie prsia jemne naklepeme, ochutíme soľou a mletým bielym korením. Plátky mäsa narežeme tak, aby sa vytvorili kapsičky, ktoré naplníme brokolicovou plnkou
2. Brokolicová plnka: Brokolicu opláchneme, rozoberieme na ružičky (môžeme použiť aj ošúpanú stopku) a v osolenej vode uvaríme domäkka. Uvarenú brokolicu rozmliaždime vidličkou a premiešame s postrúhanou Nivou a s vajcom. Podľa potreby zahustíme strúhankou. Zmes už nesolíme ani nekoreníme, aby viac vynikla chuť brokolice a syra.
3. Kapsy zopneme špáradlom a z oboch strán opečieme na horúcom oleji. Podlejeme horúcou vodou a pod pokrievkou udusíme domäkka. Šťavu podľa potreby zalejeme smotanou a krátko povaríme (2-3 minúty).
4. Podávame s opekanými zemiakmi alebo dusenou ryžou a ovocným šalátom.
■ 1 kurča
■ 4 vajcia
■ 500 ml mlieka
■ 500 g údeného syra
■ 1-2 strúčiky cesnaku
■ 50 g hladkej múky
■ 1 kypriaci prášok
■ soľ
■ olej na potretie pekáča
POSTUP
■ Očistené a umyté kurča rozporcujeme, osolíme a okoreníme.
■ V hlbokej miske rozšľaháme vajcia so štipkou soli, pridáme mlieko, najemno postrúhaný syr, pretlačený cesnak, preosiatu múku s kypriacim práškom a vymiešame hladké cesto.
■ Kúsky kurčaťa namáčame v cestíčku a poukladáme na vymastený pekáč. V horúcej rúre upečieme.
■ Podávame so zemiakovou kašou a s plátkami citróna alebo s dusenou ryžou, opekanými zemiakmi a so zeleninovým šalátom
Elektrická rúra: 195 °C
Teplovzdušná rúra: 175 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4
Čas pečenia: 25 – 30 min.
Kuracie závitky plnené brokolicou
■ 600 g kuracích pŕs
■ 500 g brokolice
■ 150 g tvrdého syra
■ 150 g údenej šunky
■ 5 strúčikov cesnaku
■ vegeta
■ mleté čierne korenie
■ soľ
■ hladká múka na obaľovanie
■ olej
POSTUP
■ Brokolicu opláchneme, rozoberieme na ružičky, pridáme posekaný cesnak, podlejeme asi 200 ml vody a uvaríme domäkka. Uvarenú brokolicu rozmixujeme na kašu.
■ Kuracie prsia pokrájame na plátky, jemne naklepeme, ochutíme soľou, vegetou a mletým čiernym korením. Potrieme ich brokolicovou zmesou, prikryjeme plátkom syra, plátkom údenej šunky a zvinieme.
■ Závitky obalíme v hladkej múke a prudko opražíme na rozohriatom oleji.
■ Opečené rolky poukladáme naplech a podlejeme zvyšnou brokolicovou zmesou, ktorú sme rozriedili vodou. Plech zakryjeme alobalom a dáme do vyhriatej rúry. Pred dopečením alobal odstránime a ešte 5 minút zapečieme. Podávame s hranolčekmi a tatárskou omáčkou.
Elektrická rúra: 185 °C
Teplovzdušná rúra: 170 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Čas pečenia: 20 minút
Vyprážané syrové guľôčky
■ 300 g údeného syra
■ 60 g hladkej múky
■ 200 – 300 ml mlieka
■ 50 g masla
■ 4 žĺtky
■ mleté čierne korenie
■ majorán
■ mletá rasca
■ vegeta
■ soľ
■ hladká múka na obalenie
■ 1 vajce
■ strúhanka
■ olej
POSTUP
■ Na masle opražíme hladkú múku dozlatista, zalejeme ju mliekom a pripravíme hustejšiu zápražku, ktorú ochutíme korením, majoránom, rascou, vegetou a soľou.
■ Do ešte horúcej zmesi primiešame postrúhaný syr, odstavíme z ohňa a pridáme žĺtky. Všetko dobre premiešame a necháme vychladnúť.
■ Zo vzniknutej masy vytvarujeme ľubovoľne veľké guľôčky, ktoré postupne obalíme v hladkej múke, rozšľahanom vajci, strúhanke a vypražíme dozlatista.
■ Syrové guľôčky podávame ako prílohu k mäsu, zelenine alebo ako chuťovku k nápojom.
Šunkové závitky plnené syrom
■ 200 g šunky v plátkoch
■ 200 g tvrdého syra
■ 3-4 strúčiky cesnaku
■ 50 g hladkej múky
■ 100 g strúhanky
■ 2 vajcia
■ soľ
■ olej
POSTUP:
1. Tvrdý syr postrúhame, pridáme k nemu ošúpaný prelisovaný cesnak a spolu premiešame.
2. Plátky šunky rozložíme, na každý rozdelíme cesnakom ochutený syr a opatrne zvinieme.
3. Naplnené závitky postupne obalíme v hladkej múke, mierne osolených rozšľahaných vajíčkach a strúhanke. Celý postup ešte raz zopakujeme.
4. Obalené závitky vyprážame v horúcom oleji do zlatista. Hotové ich necháme odkvapkať z prebytočného oleja na papierovej utierke. Podávame napríklad s uvarenými zemiakmi, so zeleninovou prílohou a ľubovoľným dresingom.
Dobrá rada: Aby zo závitkov nevytiekol syr, "utesnite“ ich konce kolieskami surovej mrkvy.
Pikantná mäsová plnka
■ 150 g bravčového mäsa
■ 200 g údeného mäsa
■ 5 rožkov
■ 5 vajec
■ 5 strúčikov cesnaku
■ 300 ml mlieka
■ majorán
■ mleté čierne korenie
■ soľ
■ petržlenová vňať
■ olej na vymastenie
POSTUP
■ Rožky pokrájame na kocky a zalejeme vlažným mliekom. Bravčové a údené mäso nadrobno pokrájame.
■ Z namočených rožkov vyžmýkame mlieko, preložíme ich do misy, pridáme mäso, žĺtky, prelisovaný cesnak, majorán, osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov a posekanú petržlenovú vňať.
■ Zmes preložíme do vymastenej ohňovzdornej misy a dáme zapiecť.
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Čas pečenia: 40 minút
Karé na parížsky spôsob
600 g bravčového karé
200 g údeného mäsa
100 ml kyslej smotany
50 g hladkej múky
2 vajcia
2 lyžice mlieka
100 g strúhanky
korenie na fašírky
soľ
olej
POSTUP:
Karé umyjeme, usušíme, rozdelíme na 4 plátky a dobre naklepeme. Vyklepané plátky z oboch strán osolíme a posypeme fašírkovým korením. Údené mäso pokrájame na menšie kúsky a zomelieme v mäsovom mlynčeku. K zomletému mäsu pridáme kyslú smotanu a dobre premiešame, až vznikne krémová plnka.
Každý plátok mäsa pokryjeme údenou plnkou, opatrne zvinieme a starostlivo spojíme špáradlom, aby plnka počas ďalšej prípravy nevytiekla.
Závitky oblíme v hladkej múke, rozšľahaných vajciach s mliekom a v jemnej strúhanke. Na panvici rozpálime olej a obalené závitky zo všetkých strán vypražíme dozlatista. Hotové necháme odkvapkať na papierovej utierke.
Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovou prílohou.
Syrové bochníčky
■ 2 šálky akejkoľvek múky (á 200 ml)
■ 4 lyžičky kypriaceho prášku
■ 1 lyžička soli
■ 1 lyžička masla
■ 1 lyžička tuku na pečenie
■ 1 šálka mlieka
■ 1 šálka postrúhaného čedaru
■ olej
POSTUP
■ Do veľkej misy dvakrát preosejeme múku s kypriacim práškom a so soľou.
■ V druhej miske vymiešame maslo a tuk. Pridáme preosiatu múku, mlieko a vypracujeme hladké cesto.
■ Cesto na doske rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika s hrúbkou približne 1 cm. Posypeme ho postrúhaným syrom a zrolujeme.
■ Rolku pokrájame na 2,5 cm krúžky. Poukladáme ich na plech a v predhriatej rúre upečieme. Ešte teplé jemne potrieme olejom.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Čas pečenia: 15 minút
Pizza rožteky
- 600 g hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 50 g droždia
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 150 ml oleja
- 1/2 lyžice vegety
- 1 lyžička oregana
- 100 ml kečupu
- korenie na pizzu
- 150 g plátkového syra
- 100 g šunky
- 100 g slaniny
- 100 g eidamu
- 1 vajce
- múka na posypanie dosky
- tuk na vymastenie plechu
Elektrická rúra: 185 °C
Teplovzdušná rúra: 170 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Čas pečenia: 20 – 25 minút
POSTUP:
- Do vlažného mlieka rozmrvíme droždie, pridáme cukor, premiešame a necháme vzísť kvások (15 minút). Ten potom pridáme k múke spolu s olejom, vegetou a oreganom. Zo zmesi vypracujeme cesto a necháme ho asi 20 minút kysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí a každú na pomúčenej doske rozvaľkáme do tvaru kruhu. Všetky natrieme kečupom zmiešaným s korením na pizzu a radielkom rozdelíme na 8 trojuholníkov.
- Na jednotlivé trojuholníky dáme kúsok plátkového syra, slaniny a šunky. Trojuholníky stáčame od širšieho okraja k užšiemu.
- Naplnené rožteky uložíme na vymastený plech, potrieme ich rozšľahaným vajcom, posypeme postrúhaným eidamom a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Náš tip:
Upečené rožteky môžete ešte potrieť prelisovaným cesnakom s olivovým olejom