Nutela z cukety
Čo potrebujeme:
2 kg očistenej cukety 3 vanilkové cukry 15 dg kakaa 1 kg kryštálového cukru 2,5 bal. Zlatého klasu
Cuketu nakrájame na kocky, podlejeme asi 1 dl vody a necháme rozvariť. Vychladnutú rozmixujeme, pridáme vanilkový a kryštálový cukor, kakao a povaríme asi 30 minút. V 1 dl studenej vody rozmiešame Zlaté klasy a vlejeme do hustej kaše. Ešte povaríme asi 5 minút. Teplé nalejeme do pohárov a sterilizujeme 20 minút.
Lahodnejšia káva
Čo potrebujeme:
vanilkový cukor, káva
Ak chcete aby mala káva lahodnejšiu chuť, pridajte do nej trochu vanilkového cukru.
Chutnejšie placky
Čo potrebujeme:
jabĺčko
Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko budú chutnejšie.
Kapustové placky
Čo potrebujeme:
4 väčšie surové zemiaky, 3 lyžice hrubej múky, 1 vajce, soľ, mleté čierne korenie, 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžička majoránky, 1/2 lyžičky rasce, väčšiu hrsť kyslej kapusty.
Postrúhame zemiaky, pridáme hrubú múku, vajce, soľ, korenie, prelisovaný cesnak, majoránku, rascu, kyslú kapustu- vyžmýkanú a pokrájanú. Vymiešame hustejšie cesto a vyprážame na oleji- tuku.Môžeme vyliať aj na vymastený, strúhankou vysypaný plech. Na vrch sa môže dať opečená nakrájaná slanina.
Varenie mäsa
Čo potrebujeme:
mäso (hydinové,bravčové,hovädzie)
Ak chceme pripraviť silnú mäsovú polievku, mäso vkladáme do studenej vody a potom pomyly varíme 2 až 3 hodiny, aby sa z mäsa vylúhovalo čo najviac extraktívnych látok.
Ak chceme, aby mäso zostalo šťavnaté, vkladáme ho do vriacej vody. Tým sa na povrchu mäsa utvorí ochranná vrstva zrazených bielkovín, ktorá zabráni unikaniu šťavy z mäsa.
Rohliky s cibulí
Čo potrebujeme:
1kg hladké mouky,0,5L mléka, 10 dkg 100% tuku rozpustit,3 dkg cukru, 2celá vejce, 4dkg droždí.
Vše zpracovat, přidat nastrouhanou cibuli 2velké a kmín.necháme asi hodinu kynout, uděláme 8 bochánků, a necháme 0,5 hodiny odpočinout. Rozválíme na kola a rozdělíme na 8dílů. Do každého dílu dáme platky cibule, anglické slaniny a nebo párek. Zatočíme do rohlíků, potřeme rozšlehanym vejcem posypeme sezamem a kmínem a upečeme.