V hrnčiarovom dome bývajú dvaja nezbední škriatkovia Brum a Šrum. Je im ľúto chudobného hrnčiara, a tak sa rozhodnú, že mu pomôžu. Z obyčajného hrnčeka urobia čarovný. Kto mu povie: Hrnček var! tomu hrnček navarí kaše, koľko sa mu ráči. Koľkokrát už nie jednej z nás napadlo pri čítaní tejto rozprávky, aký by bol náš život jednoduchší s takým šikovným hrnčekom. To by bolo čo, milé gazdinky? Žiadne prihorené mlieko, zlepené špagety či spľasnuté cesto a vašu narodeninovú tortu by vychvaľovali za siedmymi horami a siedmymi dolinami. A že Hrnček var! majú len v rozprávkach? Nevadí, Dr.Oetker prináša vo svojej rade kvalitných výrobkov hneď niekoľko takých, s ktorými každý zvládne nedeľný dezert ľahko a rýchlo aj bez rozprávkového zázraku. Popri zdĺhavých prípravách nedeľného obedu gazdinky často zohrávajú boj s časom, ak chcú rodinu potešiť aj niečím sladkým na záver. S trasenými receptami to zvládnete ľahko a hlavne rýchlejšie ako pri tých klasických, do prípravy môžete dokonca zapojiť aj deti a čas, ktorý ušetríte, si môžete vychutnať na prechádzke v prírode.
Trasená príprava múčnikov je novým spôsobom pečenia. Je naozaj veľmi rýchla a jednoduchá. Stačí, ak máte po ruke uzatvárateľnú nádobu, do ktorej vsypete alebo vlejete prísady na cesto či náplň, uzavriete, intenzívne potrasiete a cesto alebo náplň sú hotové.
Pri príprave sa všetky prísady vložia do pevne uzatvárateľnej nádoby s objemom asi 3 l (rozmery nádoby napríklad: šírka 20 x 250 cm a výška 15 cm), potrasú sa 15-30 sekúnd a trasené cesto alebo krém je hotový. Stačí dodržať len na jednu zásadu. Nad prísadami v nádobe musí byť dostatočné množstvo vzduchu, aby sa pri trasení dobre spojili.
A čo všetko sa dá trasením pripraviť?
Bábovky, koláče, torty, muffiny, bežné aj tie najslávnostnejšie múčniky... Stačí si len vybrať a dobrota je raz-dva na stole!
Pre inšpiráciu sme pre vás pripravili niekoľko jednoduchých, rýchlych a chutných trasených receptov. Vopred sme ich pre vás vyskúšali v Skúšobnej kuchyni Dr.Oetker. Pre úspešné zvládnutie a uľahčenie pečenia je užitočným pomocníkom puding „bez varenia“ Créme Olé, ktorý je okrem rýchlej prípravy a lahodnej chuti je ideálny práve na prípravu trasených receptov.
Ananásová trasená torta Olé
Čas na prípravu: asi 25 minút
Prísady:
Na cesto:
• 300 g polohrubej múky
• 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
• 220 g cukru
• 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
• 3 vajcia
• 250 ml mlieka
• 250 ml oleja
Na náplň:
• ananásový kompót, kúsky (hmotnosť po odkvapkaní asi 560 g)
• 250 ml smotany na šľahanie
• 1 balíček Crème Olé pudingu bez varenia s vanilkovou príchuťou Dr.Oetker
• 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
• tortovú formu (Ø 26 cm)
• uzatvárateľnú nádobu s objemom asi 3 l
Príprava:
1. Na cesto zmiešame a preosejeme múku s kypriacim práškom, pridáme cukor, vanilínový cukor, vajcia, mlieko a olej. Ručne vymiešame hladké cesto. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (Ø 26 cm). Formu vložíme do rúry a pečieme.
2. Na náplň vlejeme do uzatvárateľnej nádoby s objemom asi 3 l ananásové kúsky aj so šťavou. Prilejeme šľahačku a pridáme puding bez varenia a smeta-fix. Nádobu pevne uzavrieme vekom. Niekoľkokrát intenzívne potrasieme (celkom 15-30 sekúnd) tak, aby boli všetky prísady dobre premiešané. Všetko ešte dôkladne premiešame metličkou alebo vareškou.
3. Vychladnutý korpus pozdĺžne rozkrojíme. Polovicou krému potrieme spodný korpus, priložíme druhú časť korpusu a mierne pritlačíme. Druhú polovicu krému natrieme na strany a povrch torty.
4. Pred podávaním necháme tortu na 1-2 hodiny stuhnúť v chladničke.
Trasené rezy Olé s ovocím
Čas na prípravu: asi 25 minút
Prísady:
Na cesto:
• 250 g polohrubej múky
• 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
• 220 g cukru
• 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
• 125 ml mlieka
• 125 ml oleja
• 2 vajcia
Na náplň:
• broskyňový alebo marhuľový kompót (hmotnosť po odkvapkaní asi 480g)
• 250 ml smotany na šľahanie
• 1 balíček Crème Olé pudingu bez varenia s vanilkovou príchuťou Dr.Oetker
• 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
Na ozdobenie:
• 1 balíček Šľahačky v prášku Dr.Oetker
• 150 ml mlieka
• 1 balíček Decor Polevy tmavej Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
• plech na pečenie (30 x 40 cm)
• uzatvárateľnú nádobu s objemom asi 3 l
Príprava:
1. Na cesto zmiešame múku s kypriacim práškom, pridáme cukor, vanilínový cukor, mlieko, olej a vajcia. Ručne vymiešame hladké cesto. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech (30 x 40 cm). Formu vložíme do rúry a pečieme.
2. Na náplň vlejeme do uzatvárateľnej nádoby s objemom asi 3 l kompót so šťavou, ovocie nakrájame na menšie kúsky. Prilejeme smotanu na šľahanie, pridáme puding bez varenia a smeta-fix. Nádobu pevne uzavrieme vekom. Niekoľkokrát intenzívne potrasieme (celkom 15-30 sekúnd) tak, aby boli všetky prísady dobre premiešané. Všetko ešte dôkladne premiešame metličkou alebo vareškou. Vychladnutý korpus potrieme plnkou.
3. Šľahačku pripravíme podľa návodu na obale so 150 ml mlieka a rozotrieme ju na krém. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale a múčnik ozdobíme. Pred podávaním vložíme rezy asi na 1-2 hodiny do chladničky.
Trasená torta Olé s marhuľami
Čas na prípravu: asi 25 minút
Prísady:
Na cesto:
• 3 vajcia
• 120 g cukru
• 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
• 150 g polohrubej múky
• 2 zarovnané kávové lyžičky Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
Na náplň:
• marhuľový kompót (hmotnosť po odkvapkaní asi 800 g)
• 250 ml smotany na šľahanie
• 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
• 1 balíček Crème Olé pudingu bez varenia s vanilkovou príchuťou Dr.Oetker
Na polevu:
• 1 balíček číreho Tortového želé Dr.Oetker
• 250 ml vody
• 40 g cukru
Ešte potrebujeme:
• tortovú formu (Ø 26 cm)
• uzatvárateľnú nádobu s objemom asi 3 l
Príprava:
1. Na cesto vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Zľahka ručne vmiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom a vypracujeme hladké cesto. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (Ø 26 cm) a uhladíme. Formu vložíme do rúry a pečieme.
2. Po upečení necháme korpus chvíľku vychladnúť na kuchynskej mriežke a oddelíme formu. Po vychladnutí položíme korpus na podnos a priložíme očistený okraj tortovej formy.
3. Na náplň necháme marhule na sitku dobre odkvapkať. Šťavu z kompótu, smotanu na šľahanie, smeta-fix a puding bez varenia dáme do uzatvárateľnej nádoby s objemom asi 3 l. Nádobu pevne uzavrieme vekom. Niekoľkokrát intenzívne potrasieme (celkom 15-30 sekúnd) tak, aby boli všetky prísady dobre premiešané. Všetko ešte dôkladne premiešame metličkou alebo vareškou.
4. Vzniknutý krém nalejeme na korpus a rovnomerne rozotrieme. Navrch naukladáme marhule. Vložíme na 1 hodinu do chladničky stuhnúť.
5. Podľa návodu na obale pripravíme tortové želé s vodou a cukrom, nalejeme na marhule v tenkej vrstve a necháme stuhnúť. Pred podávaním necháme tortu v chladničke asi 1 hodinu vychladiť a pomocou noža odstránime okraj formy
Trasené linecké košíčky Olé
Čas na prípravu: asi 40 minút
Počet kusov: asi 20
Prísady:
Na košíčky:
20 ks kúpených korpusov košíčkov alebo:
• 250 g hladkej múky
• 50 g práškového cukru
• 2 balíčky Vanilínového cukru Dr.Oetker
• štipka soli
• 150 g masla alebo tuku na pečenie
Na náplň:
• jahodový kompót (hmotnosť po odkvapkaní asi 500 g) alebo 500 g čerstvého ovocia
• 500 ml smotany na šľahanie
• 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
• 2 balíčky Crème Olé pudingu bez varenia s vanilkovou príchuťou Dr.Oetker
Na ozdobenie:
• 1 balíček červeného Tortového želé Dr.Oetker
• 250 ml vody
• 40 g cukru
Ešte potrebujeme:
• plech na pečenie
• uzatvárateľnú misu s objemom asi 3 l
• formičky na pečenie košíčkov
• dosku
• cukrárske vrecko
Príprava:
1. Na cesto spojíme všetky suroviny na doske a vypracujeme hladké cesto. Cestom naplníme formičky košíčkov. Plech vložíme do rúry a pečieme.
2. Ešte vlažné košíčky vyklopíme a necháme vychladnúť.
3. Z jahôd zlejeme šťavu a na sitku ich necháme dobre odkvapkať. Môžeme použiť aj čerstvé jahody alebo iné drobné ovocie, ktoré umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.
4. Na náplň nalejeme do uzatvárateľnej nádoby s objemom asi 3 l smotanu na šľahanie. Pridáme smeta-fix a puding bez varenia. Nádobu pevne uzavrieme vekom. Niekoľkokrát intenzívne potrasieme (celkom 15-30 sekúnd) tak, aby boli všetky prísady dobre premiešané. Všetko ešte dôkladne premiešame metličkou alebo vareškou.
5. Pomocou cukrárskeho vrecka naplníme košíčky krémom a ozdobíme jahodami. Tortové želé pripravíme podľa návodu na obale s vodou a cukrom a košíčky pomocou lyžičky polejeme. Necháme v chladničke stuhnúť.
Kypriaci prášok do pečiva Dr.Oetker garantuje gazdinkám úspech v kuchyni už viac ako 100 rokov!
Ak chcete pripraviť nadýchané a ľahké piškótové, trené alebo iné jemné cesto, nevyhnutne k tomu potrebujete tradičný produkt - Kypriaci prášok do pečiva Dr. Oetker. 1 balíček je vyvinutý presne na 1/2 kg múky.
Vanilínový cukor
Vanilínový cukor rozvonia celú kuchyňu pri pečení v každej domácnosti.
Už od roku 1984 sa Vanilínový cukor Dr.Oetker Používa ako prísada na pečenie a dochutenie múčnikov, krémov, koktailov a na posýpanie koláčov, jemného pečiva a pod. Je vyvinutý na 500 g múky alebo 0,5 l tekutiny.
Créme Olé vanilka
Jedinečná receptúra s neodolateľnou krémovou chuťou. Na prípravu potrebujete len 300 ml mlieka a elektrický ručný šľahač. Puding je hotový za 3 minúty. Konzumovať môžete okamžite!
Créme Olé čokoláda
Jedinečná receptúra s neodolateľnou krémovou chuťou. Na prípravu potrebujete len 300 ml mlieka a elektrický ručný šľahač. Puding je hotový za 3 minúty. Konzumovať môžete okamžite!
Smeta-fix
Smeta-fix stužovač šľahačky Dr.Oetker udrží šľahačku na Vašich zákuskoch stále tuhú. Vystačí na 0,25 l tekutej šľahačkovej smotany.
Viete, že Šľahačka Dr.Oetker obsahuje podstatne
menej cholesterolu
ako čerstvá šľahačka?
Šľahačka v prášku
Šľahačka v prášku je vyrobená na báze prírodných rastinných tukov. Nahradí dve čerstvé šľahačky a vždy sa podarí! Stačí ju zmiešať so studeným mliekom, vyšľahať a už môžete zdobiť zákusky, poháre a iné dezerty podľa Vašej chuti. Je vždy po ruke a výborne drží tvar.
Šľahačka v prášku bez cukru
Sypká zmes na prípravu šľahačky - je vždy po ruke. Stačí ju zmiešať so studeným mliekom, vyšľahať a už môžete zdobiť torty, poháre, sladké jedlá, zmrzliny a vôbec všetko podľa Vašej chuti.
Neobsahuje cukor, môžete do nej teda pridať cukor podľa vlastnej chuti alebo podľa potreby pridat umelé sladidlo alebo iný druh cukru (trstinový, hnedý) na zdravšie mlsanie.
Hotové polevy Dr.Oetker stačí krátko ohriať v mikrovlnnej rúre (len 40-60 sekúnd) alebo vo vodnom kúpeli (2-3 minúty), odstrihnúť rožtek a už môžete zdobit - polievať torty, koláče alebo bábovky.
Lahodná čokoláda a hladký lesklý povrch zaručujú, že Vás výsledok určite uspokojí. Môžete si tiež zahrať na profesionála a na papier na pečenie kresliť rozohriatou polevou rôzne tvary (napr. znamenie zverokruhu, meno oslávenca, apod.), ktoré po zaschnutí zlúpnete a ozdobíte nimi tortu.
Decor Poleva tmavá
Nechajte sa inšpirovať – nová receptúra, vysoká kvalita a ešte rýchlejšia príprava!
Tortové želé červené
Tortové želé červené je vhodné pre zakončenie sviežej ovocnej torty. Navyše červenou farbou želé dosiahnete na torte pekný farebný kontrast s cestom alebo plnkou.
Tortové želé číre
Tortové želé udrží ovocie na torte čerstvé a zároveň nechá vyniknúť jeho farbe. Stačí ho len zmiešať s vodu a 1 minútu povariť.
Dalšie informácie o výrobkoch Dr.Oetker ako aj veľa chutnej inšpirácie do vašej kuchyne nájdete na www.oetker.sk. Okrem iného si tu môžete kúpiť aj novú knihu trasených receptov s názvom Pečieme s láskou 4.
Informácie o spoločnosti Dr.Oetker:
Spoločnosť Dr.Oetker je najvýznamnejším potravinárskym výrobcom prísad a zmesí na pečenie, dezertov a sladkých jedál v prášku, prípravkov na želírovanie a mrazenej pizze na Slovensku i v Čechách. Firma Dr.Oetker pôsobí na slovenskom trhu od roku 1991 a od roku 1993 vyrába vo výrobnej divízií v Boleráze výrobky určené predovšetkým na slovenský a český trh a v menšej miere na export. Filozofiou spoločnosti je „Kvalita je najlepší recept“ a to je zároveň cesta k úspešnej tradícii na trhu. S počtom devätnásť tisíc zamestnancov po celom svete patrí Dr.Oetker k najväčším rodinným firmám s viac ako 100-ročnou tradíciou.