Šesť kombinácií potravín, ktoré dokážu zázrak
Zložky v potravinách sa vzájomne ovplyvňujú, skúste z nich vyťažiť čo najviac.
– Správne skombinované potraviny dokážu vo vašom tele urobiť omnoho viac pre vaše zdravie, ako keď ich konzumujete samostatne. Látky obsiahnuté v nich sa totiž navzájom ovplyvňujú. Skúste preto živiny využiť čo najlepšie a inšpirujte sa niekoľkými mimoriadne zdravými a zároveň chutnými kombináciami jedál.
Steak a rozmarín
Rozmarín významne prispieva k eliminácii karcinogénnych látok, ktoré vznikajú pri tepelnej úprave mäsa nad 160 stupňov. Takýmto spôsobom si teda zabezpečíte omnoho zdravší pokrm. Na hovädzí steak vyskúšajte marinádu z rozmarínu, olivového oleja, solia citrónovej šťavy.
Červené víno s mandľami
Antioxidant resveratrol vo víne a veľká dávka vitamínu E v mandliach sú skvelými pomocníkmi pre cievy a pre srdce.
Ryba s brokolicou
Táto nízko kalorická kombinácia plná živín vďaka svojmu zloženiu dokáže bojovať s rakovinou. Mnohé ryby, ako napríklad losos alebo makrela, obsahujú veľa selénu.V kombinácii s brokolicou, ktorá je bohatým zdrojom sulforafánu, sú tieto látky mnohonásobne účinnejšie, ako keď ich konzumujete samostatne.
Zelený čaj s citrónom
Táto chutná kombinácia, vďaka ktorej sa vám bude ľahšie dodržiavať pitný režim, je zároveň prevenciou proti rakovine a pomáha pri chudnutí. Vitamín C obsiahnutý v citróne zabezpečuje lepšie vstrebávanie zdraviu prospešných katechínov v zelenom čaji.
Bravčové mäso s kyslou kapustou
Zelenina ( vhodné sú napríklad fazuľkové struky, brokolica či špenát ), predovšetkým tá kvasená,pomôže pri trávení bielkovín obsiahnutých v mäse a tiež s nadúvaním, pálením záhy či bolesťami brucha. Kyslá kapusta zároveň podporí tvorbu probiotických baktérií, ktoré nabudia váš imunitný systém.
Kurkuma s čiernym korením
Táto silná kombinácia porazí zápaly v tele, útočí na vysoký cholesterol a je prospešná pre pečeň. Čierne korenie zároveň telu pomáha vstrebať kurkumín, ktorý vedci spájajú s prevenciou rakoviny či diabetu.