Niekoľko zásad zmrazovania surového a pečeného cesta
Väčšina druhov surového i pečeného cesta môžeme zmraziť. Treba však dodržiavať niekoľko zásad:
- Cesto mrazíme v jednorazových porciách (t.j. len na jedno použitie)
- Každá porcia musí byť vhodne zabalená, aby vydržala veľmi nízke teploty, a to v alobale alebo mikroténovom vrecúšku.
- Piškótové cestá nemôžeme zmraziť v surovom stave. Upečené korpusy možno skladovať štyri až päť mesiacov. Rozmrazujú sa dve až štyri hodiny pri teplote 20°C, v rozohriatej rúre pri teplote 180°C to trvá 15 minút.
- Krehké cestá môžeme v surovom stave skladovať do troch mesiacov. Rozmrazujeme ich v dolnej časti chladničky, až budú znovu vláčne. Upečené krehké cesto môžeme skladovať do piatich mesiacov. Rozmrazujú sa dve až štyri hodiny pri teplote 20°C alebo v rúre pri teplote 180°C asi 15 minút.
- Kysnuté cestá môžeme v surovom stave skladovať až do troch mesiacov. Cesto, ktoré chceme zmraziť pripravujeme s dvojnásobným množstvom droždia a väčším množstvom cukru. Po zamrazení nezmenší svoj objem. Rozmrazuje sa tri až štyri hodiny pri teplote 20°C, odstaví sa v teple do vykysnutia a pečie sa ako čerstvé cesto.
- Lístkové cesto môžeme v surovom stave skladovať do ôsmich mesiacov. Zamrazujeme tenko rozvaľkané plátky preložené fóliou. Rozmrazujú sa pri teplote 20°C a pečú sa rovnako ako čerstvé.