Choď na obsah Choď na menu
 


Zemiakové pagáče

 Obrázok

 

 

 

 

 

 

8 porcií

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 450 g uvarených vychladnutých zemiakov
  • 120 g masla
  • 1 vajce
  • 300 ml mlieka

  • 20 g čerstvého droždia
  • 100 ml oleja soľ

    Na potretie:
  • 1 vajce
  • soľ
  • sezamové semiačka
  • celá rasca

Postup:

1. Najprv si pripravíme kvások. Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie, pridáme soľ, trochu cukru ateplom mieste necháme nakysnúť. Potom dáme kvások do misky spolu s celým vajcom, hladkou múkou a so soľou. Prilejeme olej a vypracujeme vláčne cesto.
2. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Postrúhame naň polovicu masla a zemiakov. Preložíme ho a necháme 20 minút kysnúť na teplom mieste.
3. Nakysnuté cesto znova rozvaľkáme a postrúhame naň zvyšnú časť masla so zemiakmi. Znova preložíme a odložíme na teplé miesto na 15 až 20 minút.
4. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a pomocou formičky vykrajujeme pagáče, ktoré ukladáme ďalej od seba na plech vyložený papierom na pečenie.
5. Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme soľou, celou rascou, sezamovými semiačkami a vložíme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme asi 40 minút pri teplote 180 °C.

Eskimo rezy

 

Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

Potrebujeme:

Cesto:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček krupicového cukru
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček mlieka
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 2 PL kakaa
     


    Krém:
  • 400 – 500 ml mlieka
  • 2 kokosové pudingy
  • 125 g masla
  • 100 g práškového cukru (alebo podľa chuti)
  • 1 kyslá smotana

Postup:

1. Suroviny na cesto zmiešame v hlbšej mise a vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 25 až 35 minút pri teplote 180 °C.
2. Uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Medzitým vyšľaháme maslo s cukrom. Do masla zašľahávame po lyžiciach vychladnutý puding a kyslú smotanu.
3. Krém natrieme na vychladnuté cesto, pofŕkame čokoládou, aby sme vytvorili efektné zdobenie a koláč dáme stuhnúť do chladu. Nakrájame na úhľadné rezy dlhým rozohriatym nožom.

Čerešňový koláč s posýpkou

 Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

pre 4 osoby

Potrebujeme:

  • Na posýpku:
  • 1 kg čerešní
  • 150 g studeného masla
  • 200 g hrubej múky
  • 120 g práškového cukru
  • 1 KL škorice
  • štipku soli
  • Na cesto:
  • 375 g hladkej múky
  • 3 KL kypriaceho prášku
  • 150 g zmäknutého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 3 veľké vajcia
  • 100 ml mlieka
  • postrúhanú kôru z jedného chemicky neošetreného citróna
  • štipku soli
  • maslo a múku na vymastenie a vysypanie formy

Postup:

1. Čerešne umyjeme a odkôstkujeme. Do misy preosejeme hrubú múku, práškový cukor, škoricu a štipku soli. Pridáme studené maslo a prstami ho rozmrvíme so sypkými surovinami v miske.
2. Rúru predhrejeme na 200/180 °C. Koláčovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou. Prebytočnú múku z formy vysypeme. 3. Pripravíme cesto: Vo väčšej mise vymiešame maslo a cukor. Postupne po jednom zašľaháme vajcia. Až keď sa vajce dokonale spojí s maslovým krémom, môžeme pridať ďalšie. Nakoniec pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a štipku soli. 4. Preosiatu múku s kypriacim práškom zapracúvame striedavo s mliekom do maslového krému. Cesto má byť ťažké, a keď ho na vareche zdvihneme do výšky, malo by z nej pomaly odpadať. 5. Cesto preložíme do formy a mokrou kuchynskou stierkou rovnomerne rozotrieme. Navrch poukladáme čerešne a posypeme pripravenou posýpkou. 6. Koláč vložíme do vyhriatej rúry a na prostrednej koľajničke pečieme asi 35 minút. Keď koláč vychladne, pokrájame ho.

Parížsky šľahačkový zákusok

  Obrázok

 

 

 

 

 

 

pre celú rodinu

Potrebujeme:

Cesto:

  • 4 žĺtky
  • 300 g práškového cukru
  • 150 ml vody
  • 150 ml oleja
  • 200 g polohrubej múky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 1 PL kakaa
  • 4 bielky

Krém:

  • 4 šľahačky
  • 3 čokolády
  • ríbezľový džem na potretie
  • kakao na posypanie

Postup:

1. Deň vopred si pripravíme krém. Uvaríme šľahačky s čokoládou, necháme ich vychladnúť a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň vyšľáháme z chladnej hmoty jemný krém.
2. Jednotlivé suroviny na cesto spolu premiešame a na záver zľahka pridáme sneh vyšľahaný zo 4 bielkov. Pripravenú masu rovnomerne vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 25 minút pri teplote 180 °C.
3. Upečený koláč potrieme ríbezľovým džemom a potom šľahačkovým krémom. Povrch zákuska ozdobíme preosiatym kakaom a dáme do chladu.

Tvarohový zákusok

 

 Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

pre celú rodinu

Potrebujeme:

  • 1 obdĺžnikový plech
  • 1 balenie lístkového cesta
  • 1 vanilínový cukor
  • 500 ml mlieka
  • 5 vajec
  • 150 g práškového cukru
  • 2 Zlaté klasy
  • 500 g jemného tvarohu
  • 150 g práškového cukru

Postup:

1. Lístkové cesto rozvaľkáme a prenesieme na plech.
2. Do mixéra dáme žĺtky, 150 g práškového cukru, vanilínový cukor a všetko dobre rozmixujeme. Do rozmixovanej zmesi postupne pridávame mlieko a tvaroh. Nakoniec postupne prisypeme obidva Zlaté klasy, dobre premixujeme a hmotu vylejeme na lístkové cesto. Dáme zapiecť na 15 minút do vyhriatej rúry do polotuha pri teplote 180 °C
3. Medzitým vyšľaháme tuhý sneh z 5 bielkov a 150 g práškového cukru. Natrieme ho na cesto a dopečieme pri 150 °C, pokiaľ sneh nezozlatne.

Julkin sen

 

Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

pre 4 osoby

Potrebujeme:

Cesto:

  • 3 vajcia
  • 2 PL teplej vody
  • 80 g práškového cukru
  • 80 g polohrubej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku

Plnka:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 20 g práškového cukru
  • 1 Zlatý klas
  • 500 mlieka
  • citrónová kôra z 1/2 citróna
  • 15 g želatíny do krému

Na ozdobenie:

  • 0,7 l pohár kompótových broskýň
  • 10 g želatíny

Postup:

1. Celé vajcia vyšľaháme s cukrom a vodou do penista. Pridáme pre­osiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom. Zmes vlejeme do vymastenej a mú­kou vysypanej formy a dáme piecť asi na 8 minút pri teplote 160 °C.

2. Uvaríme puding a necháme ho vychladnúť. Tvaroh vyšľaháme s cukrom, pridáme vychladený puding a po­strú­hanú citrónovú kôru. Želatínu pripravíme podľa návodu a dobre ju zamiešame do tvarohovej hmoty.

3. Na vrch upečeného korpusu poukladáme na mesiačiky nakrájané broskyne. Na ne rozo­trieme krém a znovu poukladáme broskyne. Povrch zalejeme pripravenou želatínou a dezert odložíme stuhnúť do chladu.

 

 

 

MÄSKO

Zemiakové knedličky s kyslou kapustou

 

Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

pre 4 osoby

Potrebujeme:

  • 600 g uvarených zemiakov
  • 150 g prerastenej slaniny pokrájanej na drobné kocky
  • 1 cibuľu, po­krá­janú nadrobno
  • 200 g detskej krupice
  • 30 g mas­la
  • 1 vajce soľ
  • 1 PL oleja

Postup:

1. Na oleji opražíme slaninu. Do vytopenej slaniny pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a opražíme.
2. Uvarené zemiaky postrúhame najemno, pridáme krupicu, vajce, zmäknuté maslo, osolíme a vypracujeme cesto.
3. Z cesta vytvarujeme malé knedličky s priemerom 2,5 až 3 cm. Vložíme ich do osolenej vriacej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich necháme ešte minútu povariť a scedíme.
4. Uvarené knedličky podávame s opraženou slaninou a cibuľou. Ku knedličkám môžeme podávať šalát z kyslej kapusty alebo dusenú kyslú kapustu, prípadne ich podávame ako prílohu k pečenému mäsu a dusenej kapuste.
Ak knedlíčky podávate ako prílohu k mäsu, z uvedeného množstva získate až 6 porcií.

Krémová polievka so zemiakmi

 

Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

pre 4 osoby

Potrebujeme:

  • 3 väčšie zemiaky
  • 100 ml mlieka
  • 1 PL masla
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 žĺtok
  • 2 PL nadrobno pokrájanej pažítky
  • soľ
  • mleté
  • čierne korenie

Postup:

Ošúpané zemiaky pokrájame na menšie kúsky a uvaríme v troške vody domäkka. Na masle osmažíme lyžicu hladkej múky, prilejeme mlieko a rozšľaháme. Vidličkou alebo pučidlom zemiaky roztlačíme, doplníme asi 1 až 1,25 l vody a zásmažku s mliekom. Povaríme, potom vmiešame 1 žĺtok a pokrájanú pažítku. Podľa chuti pridáme soľ a korenie.

Fazuľová polievka s domácimi rezancami

 

Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

pre 5 osôb

Potrebujeme:

  • 100 g bielej fazule
  • 200 g kelu
  • 200 g mrkvy
  • 50 g zeleru
  • 50 g petržlenu
  • 1 malú cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL oleja
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • celé čierne korenie
  • soľ
  • majorán alebo saturejku
  • petržlenovú vňať

Postup:

1. Fazuľu preberieme, umyjeme a namočíme na 12 hodín. Potom ju scedíme, zalejeme čerstvou vodou, uvaríme a pred dovarením osolíme. Fazuľu uvaríme a scedíme. Vodu z uvarenej fazule osolíme, pridáme korenie, očistenú pokrájanú zeleninu, celú cibuľu, cesnak a uvaríme do mäkka.
2. Cibuľu a cesnak vyberieme, pridáme uvarenú fazuľu, zápražku, ktorú sme pripravili z oleja, múky a papriky. Varíme ešte 5 minút.
3. Nakoniec ochutíme majoránom a posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s domácimi rezancami.

 

Voňavé kurča v cibuľovej omáčke

 Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

pre 4 osoby

Potrebujeme:

  • 1 väčšie kurča
  • 3 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 šľahačkovú smotanu
  • 1 PL zemiakového škrobu (Solamyl)
  • 2 guľôčky čierneho korenia
  • 2 guľôčky nového korenia
  • 2 klinčeky
  • 1 bobkový list
  • kúsok celej škorice
  • 1 – 2 PL kečupu
  • cukor
  • soľ
  • olej na opekanie
  • petržlenovú vňať na ozdobenie

Postup:

1. Kurča umyjeme, rozdelíme na 6 – 8 porcií a trocha osolíme. V širšom hrnci rozohrejeme olej, vložíme kúsky kurčaťa a zo všetkých strán ich opečieme. Potom mierne podlejeme a prikryté dusíme takmer domäkka. Podľa potreby podlievame horúcou vodou. Polomäkké kurča odkryjeme a opečieme dočervena.
2. Opečené kúsky mäsa vyberieme, do výpeku pridáme očistenú, na kolieska pokrájanú cibuľu, plátky cesnaku a korenie. Podlejeme a dusíme asi 8 minút. Opäť trocha podlejeme a necháme prejsť varom. Zemiakový škrob dobre rozmiešame v smotane.
3. Z cibuľového základu vyberieme bobkový list, korenie a škoricu, prilejeme smotanu so škrobom a rozmiešame. Pridáme kečup a zase rozmiešame, krátko povaríme a ochutíme soľou a troškou cukru. Porcie kurčaťa vložíme do omáčky a krátko podusíme. Podávame s ryžou alebo s cestovinami. Na ta­nieri ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
 
Tip: Ak vám pri krájaní cibule tečú slzy prúdom, skúste používať bielu cibuľu, je najmenej štipľavá.