Pardubický perník
1. deň – 1/2 kg kryštálového cukru
- 1/4 l vody
- 1/2 lyžička sóda bicarbóny – variť spolu sirup 5 minút
2. deň – 1.10 kg hladkej múky
- 2 dkg salajky
- 1/2 perníkové korenie
- 1/2 prášok do pečiva
- 2 PL kakaa
- 20 dkg medu
- 10 dkg džemu
- 2 vajíčka – zmiesiť spolu so sirupom a nechať odležať do ďaľšieho dňa
3. deň – Cesto rozgúľať na 6 mm, vykrajovať oválne vzory, piecť na vymazanom plechu pri 200 C asi 3-4 minúty. Ukladať na plech tak aby sa nezlepili. Z vykrojené zbytky upiecť a po vychladnutí pomlieť.
Plnka: Zomleté zbytky pomiešať 2 dcl pomletými orechami, rum, zabariť ¼ l
vody, pridať džem, a potom pozliepať perníky a poliať čokoládou.
Poleva: ½ masla a 1 várová čokoláda
Vanílkové rožky s ovsenými vločkami
Materiál:
15 dkg hladkej múky
5 dkg ovsených vločiek
5 dkg orechov
5 dkg práškového cukru
10 dkg tuku Hélia
1 vanílkový cukor
Postup:
Vločky nasucho opražíme,tuk s cukrom vymiešame, pridáme vychladnuté ovsené vločky, vanílkový cukor, pomleté orechy a preosiatu múku. Cesto dobre vypracujeme, upravíme do valčeka a odložíme asi na 1 hodinu do chladničky. Z valčeka potom odkrajujeme malé kúsky a tvarujeme rožteky, ktoré pečieme na vymastenom plechu v dobre vyhriatej rúre. Horúce obalujeme v práškovom cukre pomiešanom s vanílkou.
Vanílkové rohlíčky
Materiál:
15 dkg hladkej múky
10 dkg masla
2 dkg cukru
1 žĺtok
5 dkg orechov
Vanílkový cukor na obalovanie
Postup:
Zmiesime materiál, cesto sformujeme do valčeka o priemere asi 4 cm a dáme na 1 hodinu do chladu potom z valčeka krájame asi 1 cm široké pásy. Z jedného formujeme 2 malé rohlíčky. Z uvedenej dávky máme 50 rohlíčkov t. j. 1 plech. Horúce obalujeme práškovým cukrom pomiešaným s vanílkou.
Linecké kolieska
Materiál:
75 dkg hladkej múky
50 dkg Pamy
25 dkg práškového cukru
3 žĺtky postrúhaná citronová kôra , lekvár na zlepenie koliesok
Postup:
Materiál zmiesime na hladké cesto.Na pomúčenej doske vyvaľkáme a vykrajujeme formičky. Pečieme vo vyhriatej rúre a po vychladnutí zlepujeme lekvárom.
Linecké kolečká - snehové
Materiál:
50 dkg polohrubej múky
25 dkg Palmarin /Hera/
15 dkg práškového cukru
4 žĺtky
1 prášok do pečiva a strúhaná citronová kôra
trošku mlieka
Plnka:
25 dkg mletých orechov alebo kokosu
20 dkg cukru
4 bielka vyšlahané na sneh
Postup:
Cesto spracovať s troškou mlieka a dať na 1 hodinu do chladu.Potom rozvaľkať na 1/2 cm a vykrajovať kolieska , na ktoré dáme malé kôpočky orehovej plnky. Ukladať na vymastený plech. Po vychladnutí zliepať kolieska potreté pikantným lekvárom a posypať vanílkovým a práškovým cukrom.
Vianočné medovníčky
Materiál:
60 dkg hladkej múky
25 dkg Smetol
20 dkg práškového cukru
3 celé vajcia
1 kávová lyžička sóda bicarbony
4 polievkové lyžice vlažného medu
1 lyžička perníkového korenia /škorica, anýz, klinčeky, hrebíčky, badián/
1 štampelík rumu
Postup:
Zmiesiť hladké cesto a dať na noc do chladu. Vyvaľkať na pomúčenej doske na hrúbku 1/2 cm a vykrajovať rôzne formičky, ukladať na vymastený plech. Vrch potrieť rozšľahaným žĺtkom. Z plechu zobrať za tepla.
Po vychladnutí zdobiť polevou:
1 bielok
11 dkg dobre preosiatého práškového cukru
pár kvapiek citrónu
Pomaly asi 20 minút miešať na hladkú bielu hmotu. Potom dať do mikroténového sáčku. Ak tečie pridať práškový cukor a zdobiť.
Kokosové vo formičkách
Materiál:
50 dkg práškového cukru
15 dkg orechov
10 dkg kokosovej múčky
25 dkg Hera
20 dkg hrubej krupicovej múky
trošku sóda bicarbony
vanílkový cukor
Postup:
Materiál zmiesiť, formičky vymastiť, posypať múkou a plniť tenkú vrstvu, sušiť v slabej rúre. Zákusky vybrať z formičiek za tepla lebo neskôr sa lámu. Po vychladnutí konce namočiť do čokolády a posypať práškovým cukrom.
Kokosové rošteky
Materiál:
25 dkg masla alebo Hera
50 dkg práškového cukru
25 dkg kokosovej múčky
20 dkg hladkej múky
1/2 prášku do pečiva
Postup:
Z materiálu spracovať hladké cesto, ktoré rukami plníme do vymastených a múkou posypaných formičiek. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre. Vyklopíme za tepla. Po vychladnutí namočíme do čokolády.
Orechové kolieska
Materiál:
50 dkg polohrubej múky
25 dkg Hera
20 dkg práškového cukru
2 žĺtky
1 celé vajce
1 trošku vanílkového cukru
Postup:
Všetko spolu zmiesiť na hladké cesto, dať do chladu. Rozvaľkať na hrúbku 1/2 cm a vykrajovať kolieska, ktoré potrieme rozšlahaným bielkom a posypeme posekanými orechami a kryštálovým cukrom.
Mandlovník
Materiál:
6 bielkov vyšlahať
21 dkg práškového cukru
21 dkg hladkej múky
15 dkg orechov alebo mandlí
1/4 prášku do pečiva
Postup:
Z materialu vymiešať hladké cesto, dať do vymasteného a pomúčeného srnčieho chrbta. Po upečení a vychladnutí pokrájať na tenké plátky a rozložiť na plech, dať do trúby a usušiť pri miernom ohni.
Strojové rohlíčky
Materiál: I. druh
45 dkg hladkej múky
25 dkg Hera
20 práškového cukru
15 dkg orechov pomletých
1 celé vajce a postrúhaná kôra z citrona
II. druh
25 dkg kokosovej múky
25 dkg Hera
20 dkg práškového cukru
60 dkg polohrubej múky
2 vajcia
1 vanílkový cukor
Postup:
Všetko spolu zmiesime a cez mäsový mlynček vytláčame cez osobitnú násadku.
Formujeme rohlíčky, kolečká, esíčka, tyčinky. Pečieme v miernej trúbe. Po vychladnutí konce namáčame do čokolády alebo posýpame práškovým cukrom.
Orechové štangle
Materiál:
14 dkg cukru
25 dkg Hera
14 dkg orechov
2 celé vajcia
40 dkg hladkej múky
Na vrch:
2 bielky vyšľahať s 15 dkg práškového cukru
Postup:
Material zmiesiť na hladké cesto, ktoré dáme na 1 hodinu do chladu, potom rozvaľkáme na hrúbku 1/2 cm , vrch potrieme vyšľahaným bielkom a kolečkom vykrajujeme tyčinky. Ukladáme na papier a pečieme v horúcej rúre.
Krémové košíčky
Materiál:
75 dkg hladkej múky
50 dkg Pamy
25 dkg práškového cukru
3 žĺtky a postrúhaná citronová kôra
Čokoládový krém:
1 vanílkový puding prášok
12,5 dkg masla alebo rastlinného tuku
1-2 PL práškového cukru
2 PL kakaa a rum podľa chuti
Postup:
Z materialu zmiesime hladké cesto, ktoré dáme na 1 hod do chladu. Potom v tenkej vrstve do vymastených formičiek dáme cesto a upečieme vo vopred vyhriatej rúre. Po upečení ihneď vyklopíme a po vychladnutí naplníme čokoládovým krémom. Vrch polejeme ešte čokoládou, posypeme nahrubo posekanými orechami alebo inými ozdobami, višňami atď.
Parížske rožteky
Materiál:
6 bielkov
45 dkg kryštálového cukru
22 dkg zomletých orechov
1,5 PL polohrubej múky
Postup:
Do vodného kúpeľa vložíme misu z bielkami, ktoré do zhustnutia s kryštálovým cukrom vyšľaháme nad parou. Odstavíme z tepelného zdroja, primiešame zomleté orechy a múku. Masu dáme do mikroténového sáčku a vytláčame rohlíčky na mastný papier a pečieme v mierne vyhriatej rúre. Po vychladnutí vytláčame z mikroténového sáčku čokoládový krém. Vrch polejeme čokoládou.