Čokoládovo-smotanový zákusok
KRÉM:
1 liter 33%-nej smotany
250 g čokolády na varenie
CESTO:
8 vajec
180 g práškového cukru
160 g mletých orechov
50 g žemľových omrviniek (alebo hrubšia strúhanka)
pol balíčka kypriaceho prášku
POSTUP:
1. 24 hodín pred pečením koláča za stáleho miešania prevaríme smotanu s čokoládou. Po vychladnutí zmes odložíme do chladničky. Na druhý deň vymiešame žĺtky s práškovým cukrom do penista. Postupne pridáme pomleté orechy a žemľové omrvinky s kypriacim práškom. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov.
2. Cesto rovnomerne rozotrieme na menší plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a upečieme. Po upečení cesto vyklopíme na dosku a papier odstránime. Necháme vychladnúť.
3. Čokoládovo-smotanovú zmes vyberieme z chladničky a vyšľaháme tuhý krém. Krém nahrubo natrieme na cesto. Zákusok odložíme do chladu, potom pokrájame na kocky. Posypeme pomletými orechmi alebo čokoládovými hoblinkami. 20 minút.
Bojnický závin
PRE CELÚ RODINU, ČAS PRÍPRAVY: 50 MINÚT (+ 2 HODINY CHLADENIE)
300 g hladkej múky
40 g kvasníc
160 g masla
30 g práškového cukru
3 vajcia
marhuľový džem
tuk na potretie plechu
1. Do preosiatej múky rozdrobíme droždie a tuhé maslo, dobre premiešame a vytvoríme mrveničku.
2. Pridáme práškový cukor, 1 vajce, 1 žĺtok a vypracujeme cesto.
3. Z cesta sformujeme guľu, ktorú zavinieme do čistej utierky. Utierku s cestom zavesíme na varešku a na dve hodiny ju ponoríme do studenej vody.
4. Po dvoch hodinách cesto rozvaľkáme na doske na hrúbku 1 cm. Stred potrieme marhuľovým džemom a okraje cesta preložíme cez seba.
5. Závin preložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme.
Zmrzlinový pohár Figaro
1 PORCIA, ČAS PRÍPRAVY: 5 MINÚT
100 ml vanilkovej zmrzliny
10 ml koňaku
4 čokoládové bonbóny (višne v čokoláde)
ovocie na ozdobu
Do vychladeného pohára dáme zmrzlinu, okolo nej nalejeme koňak a ozdobíme ovocím a čokoládovými bonbónmi.
Biela roláda Patrícia
PRE CELÚ RODINU
ČAS PRÍPRAVY: 2 HODINY
CESTO:
5 vajec
100 g kryštálového cukru
1 lyžica oleja
150 g polohrubej múky
1 lyžička kypriaceho prášku
džem
PLNKA:
3 vajcia
4 lyžice kryštálového cukru
4 lyžice polohrubej múky
štipka kypriaceho prášku
2 lyžice kakaa
100 ml rumu
100 ml jahodového alebo malinového sirupu
džem
KRÉM:
50 g stuženého tuku Palmarin
50 g práškového cukru
BIELA HMOTA:
130 g sušeného mlieka
130 g práškového cukru
130 g stuženého tuku Cera
čokoládová poleva
POSTUP
1. Cesto: Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne pridáme kryštálový cukor, žĺtky a lyžicu oleja. Nakoniec zľahka primiešame preosiatu múku s kypriacim práškom. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre upečieme. Upečené cesto zavinieme aj s papierom. Vychladnutú roládu rozvinieme, stiahneme z nej papier, potrieme džemom a pozdĺž dlhšieho okraja cesta vytvoríme z pripravenej plnky valček. Cesto opäť zrolujeme.
2. Plnka: Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne primiešame 4 lyžice kryštálového cukru, žĺtky a 4 lyžice múky so štipkou kypriaceho prášku. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre upečieme. Upečené vychladnuté cesto rozmrvíme do misy, pridáme 2 lyžice kakaa, 3 lyžice džemu, rum, sirup a spracujeme na tuhú hmotu.
3. Krém: Palmarin s cukrom dobre vymiešame a touto zmesou natrieme povrch rolády. Biela hmota: Zo sušeného mlieka, práškového cukru a tuku 40 cm)a×vypracujeme tuhšiu hmotu, ktorú vložíme do igelitového vrecka (25 vyvaľkáme. Vrecko z jednej strany rozstrihneme, hmotu preklopíme na roládu a mierne pritlačíme. Povrch rolády ozdobíme čokoládovou polevou.
Orechové mesiačiky
PRE CELÚ RODINU, ČAS PRÍPRAVY: 45 MINÚT
100 g Hery
250 g práškového cukru
3 vajcia
100 ml mlieka
3 lyžice rumu
250 g polohrubej múky
1 balíček kypriaceho prášku
100 g posekaných orechov
1 vanilínový cukor na obaľovanie
POSTUP
1. Zmäknutú Heru, 150 g práškového cukru a 3 žĺtky vymiešame dopenista. Postupne pridáme mlieko, rum a preosiatu múku s kypriacim práškom.
2. Z bielkov, štipky soli a 100 g cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka zapracujeme do cesta.
3. Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech. Povrch cesta posypeme posekanými orechmi, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme.
4. Z upečeného vychladnutého cesta vykrajujeme mesiačiky, ktoré obalíme vo vanilínovom cukre.
Kivi zákusok
Prísady (na jeden plech):
Na cesto:
6 vajec
300 g práškového cukru
150 ml oleja
150 ml mlieka
300 g polohrubej múky
1 1/2 balíčka kypriaceho prášku
Na krém:
2 balíčky práškovej šľahačky
2 balíčky vanilínového cukru
3 kyslé smotany
6 PL práškového cukru
4 kivi
Na polevu:
500 ml vody
1 práškový džús s príchuťou kivi
1 balíček Zlatého klasu
250 ml sladkej smotany
40 g hladkej múky
250 g masla
120 ml silnej čiernej kávy
POSTUP:
1. Na cesto vyšľaháme vajcia s cukrom, postupne pridáme olej, mlieko a preosiatu múku s kypriacim práškom. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 25 minút.
2. Vychladnuté vyklopíme na čistú utierku, papier opatrne odstránime a cesto vrátime opačnou stranou na plech.
3. Na krém vyšľaháme šľahačku spolu s vanilínovým cukrom. Pridáme kyslú smotanu a natrieme na cesto.
4. Kivi očistíme a nakrájame na tenké kolieska, ktoré poukladáme na krémovú vrstvu. Necháme stuhnúť.
5. V 300 ml vody rozpustíme práškový džús a dáme variť. Do horúcej zmesi pridáme 200 ml vody zmiešanej so Zlatým klasom. Za stáleho miešania varíme, kým poleva nestuhne. Teplú ju rozotrieme na koláč, ktorý vložíme na 12 hodín do chladničky.
Kávová torta
Prísady (na jednu tortu):
8 bielkov
280 g práškového cukru
110 g mandlí
120 g polohrubej múky
mandľové lupienky
Na krém:
8 žĺtkov
140 g práškového cukru
250 ml sladkej smotany
40 g hladkej múky
250 g masla
120 ml silnej čiernej kávy
POSTUP:
1. Z bielkov a práškového cukru ušľaháme sneh. Jemne doň primiešame pomleté mandle a polohrubú múku. Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie, vlejeme do nej cesto a pečieme pri teplote 170 °C asi 30 minút.
2. Vychladnutý korpus pozdĺžne rozkrojíme na tri časti a pokvapkáme kávou.
3. Žĺtky, cukor, smotanu a hladkú múku miešame nad parou 30 minút, kým nevznikne hustý puding. Do vychladnutej masy pridáme rozšľahané maslo a za stáleho miešania aj 100 ml kávy.
4. Korpus spojíme krémom, ktorým natrieme aj celý povrch torty. Boky ozdobíme mandľovými lupienkami a zrnkami kávy.
Metrový koláč
Prísady (na na dva srnčie chrbty):
4 vajcia
260 g práškového cukru
10 PL oleja
260 g hladkej múky
6 g kypriaceho prášku
1 PL kakaa
tuk na vymastenie formy
múka na vysypanie formy
Na krém:
500 ml mlieka
1 balíček Zlatého klasu
1 vanilínový cukor
250 g masla
150 g práškového cukru
3 PL rumu
Na polevu:
200 g čokolády na varenie
50 g stuženého pokrmového tuku
POSTUP:
1. Žĺtky vymiešame s cukrom a postupne pridávame 8 PL teplej vody a 10 PL oleja. Zamiešame, pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a vyšľahaný tuhý sneh z bielkov.
2. Cesto rozdelíme na dve polovice, jednu prifarbíme kakaom a obidve pečieme vo vymastených a múkou vysypaných formách pri teplote 180 °C asi 30 minút.
3. Zlatý klas s vanilínovým cukrom rozmiešame v mlieku a varíme do zhustnutia. Masu necháme za občasného premiešania vychladnúť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom, pridáme krémovú masu, rum a všetko premiešame. Vychladnuté upečené cestá nakrájame na pláty, natrieme krémom a striedavo ukladáme k sebe. Zvyšný krém rozotrieme po povrchu.
4. Vo vodnom kúpeli vymiešame polámanú čokoládu so stuženým tukom, polevou zalejeme koláč, ktorý nakrájame na šikmé rezy.
Dvojfarebné banániky
Prísady (na jeden plech):
Na cesto:
500 g polohrubej múky
250 g stopercentného
stuženého tuku
3 vajcia
1 prášok do pečiva
5 balíčkov vanilkového pudingu
pikantná marmeláda
čokoládová poleva
POSTUP:
1. Na dosku preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pridáme vanilkový puding, pokrájaný tuk, vajce a vypracujeme vláčne cesto. Cesto zabalíme a vložíme na 30 minút do chladničky.
2. Strojčekom na pečivo tvarujeme z cesta banániky, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 20 minút.
3. Po vychladnutí zlepíme banániky pikantnou marmeládou a konce namočíme do čokoládovej polevy.
Prísady (na jeden plech):
Na cesto:
100 g polohrubej múky
100 g práškového cukru
4 vajcia
1 balíček vanilínového cukru
štipka soli
Na plnku:
100 ml punču
50 g hrozienok
20 piškót
40 g práškového cukru
40 g kandizovaného ovocia
50 ml ovocnej šťavy
30 g mletých mandlí
Na ozdobenie:
citrónová poleva
POSTUP:
1. Z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s cukrom a zľahka primieš
ame sneh a múku.
2. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 15 minút pri teplote 190 °C. Upečený základ preklopíme na vlhkú utierku, oddelíme papier na pečenie a plát opatrne zrolujeme.
3. Umyté hrozienka zmiešame s nakrájaným kandizovaným ovocím a mletými mandľami. Pridáme cukor, punč a ovocnú šťavu. Všetko dôkladne premiešame a zahustíme rozdrvenými piškótami.
4. Vychladnutý upečený plát opatrne rozbalíme, potrieme ovocnou náplňou a pevne zrolujeme. Pridáme citrónovú polevu a necháme zaschnúť.
Jadranská torta
PRE CELÚ RODINU ČAS PRÍPRAVY: 1 HODINA 30 MINÚT
CESTO:
3 vajcia
60 g práškového cukru
60 g hladkej múky
20 g kakaa
2 lyžice oleja
KRÉM:
200 ml mlieka
100 g krupicového cukru
20 g maizeny
1 žĺtok
50 g zomletých opražených
lieskových orieškov
150 g masla
300 ml šľahačky
30 g cukru
POLEVA:
100 g čokolády na varenie
20 g stuženého pokrmového tuku
POSTUP:
1. Cesto: Z 3 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého opatrne primiešame 30 g práškového cukru. 3 žĺtky a 30 g práškového cukru vymiešame do penista a zľahka spojíme s bielkovým snehom. Pridáme preosiatu múku a kakao a za stáleho miešania prilievame olej. Cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej tortovej formy a upečieme vo vyhriatej rúre.
30 minút
2. Krém: Krupicový cukor, maizenu a 1 žĺtok dobre rozmiešame v mlieku a za stáleho miešania privedieme do varu. Hneď odstavíme a kašu za občasného miešania necháme vychladnúť. Vychladnutú kašu pridáme k zmäknutému maslu a dohladka vyšľaháme. Do maslovej hmoty pridáme pomleté oriešky. Krém nahrubo natrieme na cesto a necháme v chlade stuhnúť.
30 minút
3. Smotanu na šľahanie s cukrom ušľaháme dotuha a natrieme na krémovú vrstvu. Z čokolády na varenie a z tuku pripravíme čokoládovú polevu a potrieme ňou povrch torty. Keď stuhne, tortu ozdobíme zvyšnou šľahačkou a celými lieskovými orieškami.
30 minút
Citrónový koláč
Prísady (pre 4 osoby)
8 porcií, čas prípravy: 1 hodina 15 minút
CESTO: 150 g zmäknutého masla
80 g práškového cukru
1 vajce
200 g hladkej múky
1 lyžica hrozienok
štipka soli
tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy
strukoviny na zaťaženie cesta(hrach alebo fazuľa)
PLNKA: 3 vajcia
150 g práškového cukru
šťava a kôra z dvoch citrónov
150 g roztopeného masla
POSTUP:
1. Cesto: Maslo vymiešame s cukrom dopenista, pridáme vajce a preosiatu múku a vypracujeme cesto.
2. Do vymiešaného cesta pridáme umyté odkvapkané hrozienka. Cesto odložíme na niekoľko hodín do chladničky.
3. Cesto natenko vyvaľkáme a vyložíme ním vymastenú a vysypanú okrúhlu formu tak, aby vznikol 3-4 cm vysoký okraj. Formu s cestom opäť odložíme na pár minút do chladničky.
4. Z pergamenového papiera vystrihneme kruh veľkosti formy, položíme ho na cesto a nasypeme naň strukoviny (aby sa na ceste pri pečení netvorili bubliny).
5. Koláč vložíme do horúcej rúry a pečieme asi 15 minút, potom formu vyberieme, odstránime papier a strukoviny.
6. Plnka: Vajcia a cukor vymiešame dopenista, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a šťavu. Opatrne (tenkým prúdom) prilejeme roztopené maslo a vypracujeme hladký krém. Krém navrstvíme na cesto.
7. Koláč vložíme späť do rúry a pečieme ešte asi 35 minút. Podávame vlažný.
Hrušková torta so škoricou
Prísady:
CESTO:
4 vajcia
4 lyžice teplej vody
1 balíček vanilínového cukru
200 g kryštálového cukru
60 g pomletých orechov
110 g hrubej múky
1 kypriaci prášok
30 g kakaa
PLNKA:
1 väčší hruškový kompót
1 šľahačková smotana (250 ml)
200 g kyslej smotany
40 g pomletých orechov
NA POSYPANIE:
1 lyžica práškového cukru
1 balíček vanilínového cukru
pol lyžičky mletej škorice