Choď na obsah Choď na menu
 


Kurací smotanový paprikáš

 

Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

pre 4 osoby

Potrebujeme:

  • 1 kurča
  • 80 g oleja
  • 70 g cibule
  • 1 lyžičku mletej červenej papriky
  • 1 lyžičku rajčiakového pretlaku
  • 400 ml smotany na varenie
  • 2 lyžice hladkej múky
  • soľ

     

Postup:

1. Očistené a opláchnuté kurča naporciujeme.
2. Nadrobno posekanú cibuľku podusíme domäkka na oleji. Pridáme mletú papriku a kurča. Podusíme. Aby sa mäso nepripálilo, podlejeme zmes trochou teplej vody.
3. Po chvíli pridáme rajčiakový pretlak a dusíme, kým mäso nie je mäkké.
4. Nakoniec pridáme smotanu rozmiešanú s múkou. Ak by šťava bola príliš hustá, pridáme trochu horúcej vody.
5. Dochutíme soľou. Ako prílohu podávame domáce halušky alebo ľubovoľný druh cestoviny.

Kura s rozmarínom

Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

pre 2 osoby

Potrebujeme:

  • 2 ks kuracích rezňov (asi 400 g)
  • 1/2 ČL soli
  • 2 ČL mletého rozmarínu
  • 2 ČL lyžičky mletého zázvoru
  • 2 ČL mletej škorice
  • 2 + 1 PL masla
  • 2 PL medu
  • 1 PL oleja

Postup:

1. Kuracie prsia pokrájame na malé kúsky. Posypeme zmesou mletého rozmarínu, škorice, zázvoru a soli. Necháme postáť asi pol hodiny. Ak sa však s prípravou ponáhľate, nie je to nutné.
2. V panvici, najlepšie vo woku, rozohrejeme dve lyžice masla s olejom a opražíme mäso. Keď je hotové, pridáme med a ešte lyžicu masla. Dôkladne miešame asi dve až tri minúty. Pozor, cukor nesmie začať karamelizovať ani sa páliť.
3. Zmes vyberieme, dáme na tanier, bohato obložíme zaváranými broskyňami a brusnicami, prípadne ríbezľami, a podávame s bielym pečivom.

Kuracie prsia so šampiňónovou omáčkou

 Obrázok

 

 

 

 

 

 

pre 5 osôb

Potrebujeme:

  • 500 g kuracích pŕs
  • 300 g čerstvých šampiňónov (môžu byť aj sterilizované)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 250 ml smotany na varenie
  • 1 PL hladkej múky na zahustenie
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 ČL vegety na ochutenie
  • sušenú bazalku (podľa chuti)
  • olej na opekanie

Postup:

1. Umyté mäso nakrájame na rezance, pridáme nakrájané šampiňóny, soľ, vegetu a mleté čierne korenie. Zmes premiešame a dá­me smažiť na malé množstvo rozohriateho oleja. Pod­leje­me asi 100 ml vody a dusíme domäkka. 2. Keď je mäso mäkké, pridáme roztlačený cesnak a rozdrvenú sušenú bazalku. Zmes zahustíme smotanou a hladkou múkou. Podávame s cestovinou alebo ryžou.

Hovädzie na hríboch

  Obrázok

 

 

 

 

 

 

pre 7 osôb

Potrebujeme:

  • 1 kg hovädzieho mäsa (lopatka alebo stehno)
  • 2 menšie cibule
  • 2 ČL mletej sladkej červenej papriky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • za hrsť sušených hríbov
  • 1 malú paradajku
  • 1 zelenú papriku
  • 1 PL masti
  • 1 PL oleja
  • 150 až 200 ml vody na podliatie
  • 1 PL hladkej múky na zahustenie

Postup:

1. Na masti a oleji do sklo­vita osmažíme nadrobno pokrájanú cibuľu.
2. Hovädzie mäso umyjeme, pokrájame na väčšie kocky a pridáme k cibuli. Ochutíme soľou, korením, mletou paprikou a pridáme opláchnuté sušené hríby, nakrájanú paradajku a papriku.
3. Všetko spolu premieša­me, podlejeme vodou a du­síme 2 až 2,5 hodiny. Na záver mäso poprášime hladkou múkou a ešte 15 minút povaríme.Podávame s knedľou, ryžou, alebo so zemiakmi.
Náš tip: Do uduseného mäsa môžete pridať 1 téglik sladkej smotany a 1/2 téglika kyslej smotany vymiešanej s 1 PL hladkej múky. Dobre vmiešajte do mä­sa a povarte asi 15 minút.

Sviečkovica Stroganov

Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

Pre 7 – 8 osôb

Potrebujeme:

  • 1 kg hovädzej sviečkovice
  • olej
  • 2 väčšie cibule
  • 4 ČL worcesterskej omáčky
  • 2 ČL sójovej omáčky
  • 1 PL vegety
  • 1 ČL horčice
  • 1 PL kečupu
  • 2 kyslé uhorky soľ
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 150 g čerstvých šampiňónov
  • 200 ml hustej kyslej smotany
  • 100 – 150 ml smotany na varenie
  • 1,5 PL dijonskej horčice
  • 1 PL hladkej múky
  • mäsový vývar
  • lístky oregana na ozdobu

Postup:

1. Večer pred varením mäso umyjeme v studenej vode a nakrájame na rezance. Mäso dáme do hrnca a pokvapkáme ho olejom.
2. Pridáme worcesterskú omáčku, sójovú omáčku, vegetu, horčicu, kečup, mleté čierne korenie a všetko spolu s mäsom zľahka premiešame. Zmes odložíme do chladu, najlepšie na noc.
3. Odležané mäso prudko opečieme na rozpálenom oleji asi 3 až 4 minúty. Po opečení vyberieme a odložíme na teplé miesto. Vo výpeku orestujeme nakrájanú cibuľu s pokrájanými šampiňónmi. Podlejeme menším množstvom vývaru a uvedieme do varu. Vložíme kúsky mäsa, premiešame a varíme do mäkka. Potom pridáme dijonskú horčicu, postrúhané uhorky a opatrne vmiešame kyslú smotanu rozmiešanú v smotane na varenie. Zahustíme hladkou múkou a podľa chuti ochutíme soľou a korením. Na záver ozdobíme lístkami čerstvého oregana.
Dobrá rada: Ak varíte na plynovom sporáku, varte na lia­tinovej platni a nie na priamom ohni.

Diabolské rezne

 Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

6 porcií

Potrebujeme:

  • 1 kg bravčového karé
  • 4 vajcia
  • 150 ml oleja
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL horčice
  • 1 ČL kečupu
  • 1 ČL vegety
  • 1 ČL worcesterskej omáčky
  • 1 ČL maggi omáčky
  • 4 strúčiky roztlačeného cesnaku

Postup:

1. Mäso umyjeme, nakrájame na plátky a naklepeme z oboch strán.
2. Z jedného vajca a oleja pripravíme majonézu, do ktorej potom pridáme tri vajcia a všetky ostatné ingrediencie. Zmes dobre vymiešame.
3. Rezne namočíme do pripravenej zmesi a necháme 24 hodín marinovať.
4. Pripravené rezne poukladáme na plech a polejeme zvyšnou zmesou. Prikryjeme a pečieme asi 1,5 hodiny pri teplote 160 °C.

Gratinované zemiaky

Obrázok   

 

 

 

 

 

 

pre 4 – 5 osôb

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 250 g šľahačkovej smotany
  • 50 g masla muškátový oriešok
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • maslo na vymastenie misy na zapekanie

     

Postup:

1. Očistené zemiaky pokrájame na plátky.
2. Misku na zapekanie vymastíme maslom, uložíme prvú vrstvu zemiakov, osolíme, okoreníme muškátovým orieškom, mle­tým čiernym korením a polejeme časťou smotany.
3. Zo zemiakov a smotany vytvoríme 3 až 4 vrstvy.
4. Pečieme 45 minút pri teplote 175 °C. Pred dopečením dáme na zemiaky kúsky masla.

Žemľové knedle

 Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

pre 4 osoby

Potrebujeme:

  • 200 g staršieho pečiva
  • 1 menšiu cibuľu
  • 4 PL masla
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 3 vajcia
  • 3 PL múky
  • 125 ml mlieka
  • múku na spracovanie
  • soľ

Postup:

1. Pečivo nakrájame na kocky a vložíme do misy. Potom nakrájame nadrobno cibuľu a osmažíme ju v hrnci na masle do sklovita. K cibuli pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Primiešame nakrájané pečivo, zalejeme mliekom a rozšľahanými vajciami a necháme stáť tak dlho, kým tekutina nevsiakne do pečiva.
2. Nasiaknuté suroviny spracujeme na cesto a zakryté kuchynskou utierkou necháme odpočívať asi 20 minút na chladnom mieste.
3. Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu. Z odpočinutého cesta formujeme pomúčenými rukami knedle a vkladáme ich do vriacej vody. Varíme na malom plameni asi 15 mi­nút.
4. Uvarené knedle vyberieme z vody dierkovanou naberačkou a necháme odkvapkať na sitku. Žemľové knedle sa ho­dia ako príloha napríklad k bravčovému mäsu s omáčkou.

Zemiaková omeleta

Obrázok

 

 

 

 

 

  

 

2 porcie

Potrebujeme:

  • 400 g zemiakov
  • 1 PL masti
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL posekanej petržlenovej vňate
  • 50 g šunky
  • 8 vajec
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 0,5 dl mlieka

Postup:

1. Neošúpané umyté zemiaky uvaríme v slanej vode domäkka. Scedíme ich, ošúpeme a pokrájame na malé kocky alebo hranolčeky.
2. V rozohriatej masti speníme očistenú, nadrobno posekanú cibuľu, pridáme pokrájané zemiaky a spolu osmažíme. Ochutíme rozotreným cesnakom a posekanou petržlenovou vňaťou.
3. Zemiaky rovnomerne rozvrstvíme na panvicu a posypeme nahrubo postrúhanou šunkou. Vajcia rozšľaháme so soľou, s mletým čiernym korením a mliekom.
4. Pripravené zemiaky zalejeme vajcovou zmesou, odstavíme z ohňa a necháme stuhnúť. Podávame s čerstvým zeleninovým šalátom.

Teplá pažítková omáčka

 

Obrázok

 

 

 

 

 

 

pre 4 osoby

Potrebujeme:

  • 4 PL nadrobno pokrájanej pažítky
  • 1 menšiu cibuľu
  • 50 g masla
  • 30 g hladkej múky
  • 200 ml mlieka
  • asi 300 ml mäsového vývaru
  • soľ
  • mleté biele korenie
  • citrónovú šťavu

Postup:

Na masle speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme múku, pripravíme bledú zápražku, zalejeme studeným mliekom, premiešame a postupne pridávame toľko mäsového vývaru aby vznikla polohustá omáčka a povaríme. Osolíme, okoreníme, rozmixujeme ponorným mixérom alebo precedíme. Do horúcej omáčky pridáme pažítku (už nevaríme) a nakoniec ochutíme citrónovou šťavou. Omáčku podávame k vareným vajciam alebo k varenému hovädziemu mäsu. Ako prílohu podávame varené zemiaky.