Ak nie piecť
Jedno jablko denne má regeneračné a detoxikačné účinky na náš organizmus, pôsobí ako „domáci lekár“. Skúsme ho teda zaradiť do nášho jedálnička každý deň a pozitívne účinky sa určite čoskoro dostavia.
Zázrak menom jablko.
Viete o ňom všetko ?
Sladké, voňavé, šťavnaté ... Jablko je jedno z najzdravších druhov ovocia. Aj napriek tomu jeho konzumácia klesá a mnohí uprednostňujú exotické ovocie. Vieme o ňom naozaj všetko?
Každý šťavnatý kúsok jablka zásobuje telo energiou, spoľahlivo uhasí smäd vďaka obsahu ovocných kyselín a dobre zasýti. Veľmi veľa výživných látok sa nachádza už v šupke, preto by sa pri konzumácii jablko nemalo šúpať.
Aké látky obsahuje jablko?
1. vodu (až 84%)
2. vlákninu, vďaka ktorej má blahodarný účinok na náš metabolizmus
3. veľa pektínu, ktorý na seba viaže škodliviny z tela a odvádzajú ich von
4. nenasýtené tuky
5. vitamín C
6. minerály: draslík, vápnik, horčík
7. rad antioxidantov, ktoré znižujú riziko ochorenia na rakovinu
8. vysoký obsah fruktózy
V ľudovom liečiteľstve sa jablko dodnes využíva ako skvelý univerzálny liek pri rôznych zdravotných ťažkostiach
- bolesti hlavy, závraty, poruchy trávenia, chudokrvnosť: na to všetko zaberá surové, varené, alebo pečené jablko
- chrípka, prechladnutie: prejde rýchlejšie ak denne zjete niekoľko surových jabĺk, osvedčilo sa pitie jablčného džúsu
- horúčka: teplotu zráža opäť nastrúhané jablko a jeho šťava
- kašeľ: odvar z jabloňových kvetov upokojuje a zmierňuje záchvaty kašľa
- zápcha: kyslé jablká podporujú činnosť čriev
- hnačka: jesť nastrúhané jablká
- nadváha, obezita: pitie jablčného octu spaľuje tuky, potláča pocit hladu (jablčný ocot je možné zakúpiť si hotový v obchode)
- popáleniny, omrzliny, nehojace sa rany, jazvy: prikladajte si čerstvú kašičku z nastrúhaných jabĺk
Liečivé účinky jabĺk prejavujúce sa po ich konzumácii
- znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu
- posilňujú imunitný systém, srdce a krvný obeh
- stabilizujú hladinu cukru v krvi
- podporujú trávenie
- blokujú tvorbu žlčníkových a obličkových kameňov
- povzbudivo pôsobia na nervovú sústavu
- chránia mozog pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou
- vďaka vysokému obsahu železa pomáhajú pri málokrvnosti
- pôsobia močopudne a brzdia tvorbu kyseliny močovej
- čistia črevá a zamedzujú množeniu škodlivých mikroorganizmov v nich
- posilňujú ďasná
Náš tip:
Vyskúšajte skrášľujúcu pleťovú masku z jablka a medu
Jablko nadrobno nastrúhajte, pridajte lyžičku medu a natrite na tvár. Vďaka vitamínom a minerálom sa Vaša pleť vyživí a vypne. Čerstvá jablčná šťava zhydratuje a zregeneruje aj pokožku pŕs a šije.
Jablkový koláč z lístkového cesta
1 lístkové cesto, 1 balenie okrúhlych piškót, 1 kg jabĺk, 100 g kryštálového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 1 lyžičku mletej škorice, 1 liter mlieka, 2 vrecúška vanilkového, alebo čokoládového pudingového prášku, 4 lyžice kryštálového cukru.
Lístkové cesto rozdelíme na polovice. Cesto rozvaľkáme, poukladáme naň okrúhle piškóty, na piškóty navrstvíme postrúhané jablká, posypeme cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Na jablká vylejeme horúci puding pripravený z mlieka, pudingového prášku a 4 lyžíc cukru. Celé to prikryjeme rozvaľkanou druhou polovicou lístkového cesta. Pečieme v rúre vyhriatej na 200º C do ružova.
Jablkový koláč
250 g hladkej múky, 125 g masla, 1 žĺtok, asi 1,5 dl studenej vody, 1 kg jabĺk, trocha cukru. Na polevu: 2 dl sladkej smotany, 1 celé vajce, 1 bielok, 1 balíček vanilkového cukru.
Na dosku nasypeme múku, pridáme štipku soli, žĺtok, maslo pokrájané na kúsky a za postupného prilievania studenej vody vypracujeme cesto. Sformujeme ho do gule a dáme asi na 30 minút odstáť. Cesto rozvaľkáme na takú veľkosť, aby plát pokryl dno i boky formy. Uložíme ho do vymastenej a múkou vysypanej formy a popicháme vidličkou. Na cesto poukladáme očistené a tenké mesiačiky pokrájané jablká a vložíme piecť do rúry asi na 80 % výkonu. Po približne 30 minútach jablká zalejeme so smotanou rozmiešanou s vajíčkom a vanilkovým cukrom. Ešte chvíľu dopečieme.
Jablkový závin
280 g hladkej múky, 80 g masla, 1 biely jogurt, štipku soli. Na plnku: 1 kg jabĺk, vrecúško vanilkového cukru, trochu škorice, 4 hrste kryštálového cukru.
Múku, rozpustené maslo, jogurt a štipku soli zmiešame a vypracujeme na hladké cesto. Cesto rozdelíme na 2 časti. Jednu časť natenko vyvaľkáme na pomúčenej doske, pokvapkáme rozpusteným maslom, posypeme postrúhanými, vytlačenými jablkami, vanilkovým cukrom, kryštálovým cukrom, škoricou a opäť pokvapkáme rozpusteným maslom. Opatrne skrútime do závinu a položíme na plech vymastený olejom. Obdobne pripravíme závin z druhej časti cesta. Potrieme maslom a pečieme vo vyhriatej rúre.
Jablčník
Štyri vajcia, 400 g cukru, hrsť orechov, lyžicu kakaa, prášok do pečiva, 300 g výberovej múky, 400 g postrúhaných jabĺk.
Vajcia vymiešame s cukrom, primiešame kakao, orechy, prášok do pečiva, múku a jablká. Dobre vymiešanú hmotu vylejem na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme v rúre 15 až 20 minút. Na hotový koláč môžeme dať čokoládovú polevu
Jablčník lenivej gazdinej
3 šálky hrubej múky, 2 šálky cukru, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 1 Palmarin, 1 kg postrúhaných jabĺk.
Zmiešame múku, cukor, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Pekáč vymastíme Palmarinom, nasypeme doň l/3 zmesi, posypeme jablkami, škoricovým cukrom strúhankou. Zopakujeme múkovú zmes, jablká, škoricový cukor, strúhanku a opäť múkovú zmes. Nakoniec to celé polejeme roztopeným Palmarinom. Dáme zapiecť na 40 minút do vyhriatej rúry.
Jablkový koláč z lístkového cesta
1 lístkové cesto, 1 balenie okrúhlych piškót, 1 kg jabĺk, 100 g kryštálového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 1 lyžičku mletej škorice, 1 liter mlieka, 2 vrecúška vanilkového, alebo čokoládového pudingového prášku, 4 lyžice kryštálového cukru.
Lístkové cesto rozdelíme na polovice. Cesto rozvaľkáme, poukladáme naň okrúhle piškóty, na piškóty navrstvíme postrúhané jablká, posypeme cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Na jablká vylejeme horúci puding pripravený z mlieka, pudingového prášku a 4 lyžíc cukru. Celé to prikryjeme rozvaľkanou druhou polovicou lístkového cesta. Pečieme v rúre vyhriatej na 200º C do ružova.
Jablkový koláč z lístkového cesta
1 lístkové cesto, 1 balenie okrúhlych piškót, 1 kg jabĺk, 100 g kryštálového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 1 lyžičku mletej škorice, 1 liter mlieka, 2 vrecúška vanilkového, alebo čokoládového pudingového prášku, 4 lyžice kryštálového cukru.
Lístkové cesto rozdelíme na polovice. Cesto rozvaľkáme, poukladáme naň okrúhle piškóty, na piškóty navrstvíme postrúhané jablká, posypeme cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Na jablká vylejeme horúci puding pripravený z mlieka, pudingového prášku a 4 lyžíc cukru. Celé to prikryjeme rozvaľkanou druhou polovicou lístkového cesta. Pečieme v rúre vyhriatej na 200º C do ružova.
Jablkový koláč s vlašskými orechmi
200 g múky, 200 g masla, 75 g práškového cukru, vanilkový cukor, 100 g mletých orechov, 50 celých orechov. Na plnku: 1 kg jabĺk, 100 g masla, postrúhanú kôru z polovice citróna, 50 g hrozienok, 0,2 dl rumu, 50 g celých orechov.
Z múky, masla, orechov, cukru a vanilkového cukru vymiesime cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme na 2 hodiny do chladničky. Polovicu cesta vyvaľkáme a položíme do vymastenej tortovej formy s priemerom 28 cm. Pečieme 10 minút v predhriatej rúre. Jablká olúpeme, rozštvrtíme a štvrtinu z nich pokrájame na plátky. Polovicu masla roztopíme, pridáme citrónovú kôru, rozštvrtené jablká, hrozienka a spolu dusíme 7 minút. Roztopíme zvyšné maslo, necháme ho krátko speniť, pridáme rum, vychladenú jablkovú masu a plátky jabĺk. Plnku dáme na predpečené cesto. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme, pokrájame na asi 1,5 cm široké pásy, ktoré poukladáme krížom na plnku. Na vrch dáme polovicu orechov a pečieme v rúre vyhriatej na 180º C asi 25 minút. Hotový koláč posypeme práškovým cukrom.
Jablkový závin
280 g hladkej múky, 80 g masla, 1 biely jogurt, štipku soli. Na plnku: 1 kg jabĺk, vrecúško vanilkového cukru, trochu škorice, 4 hrste kryštálového cukru.
Múku, rozpustené maslo, jogurt a štipku soli zmiešame a vypracujeme na hladké cesto. Cesto rozdelíme na 2 časti. Jednu časť natenko vyvaľkáme na pomúčenej doske, pokvapkáme rozpusteným maslom, posypeme postrúhanými, vytlačenými jablkami, vanilkovým cukrom, kryštálovým cukrom, škoricou a opäť pokvapkáme rozpusteným maslom. Opatrne skrútime do závinu a položíme na plech vymastený olejom. Obdobne pripravíme závin z druhej časti cesta. Potrieme maslom a pečieme vo vyhriatej rúre.
Jablkový šťavnatý koláč
6 vajec, 150 g práškového cukru, 70 g kryštálového cukru, 1,5 dl oleja, 1 dl mlieka, 120 g polohrubej múky, pol vrecka prášku do pečiva, 2 lyžice kakaa, 1 kg jabĺk, čokoládovú polevu.
Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom a potom postupne pridávame olej, mlieko, kakao a múku premiešanú s práškom do pečiva. Cesto vylejem na pomastený a múkou vysypaný plech a upečieme. Postrúhané jablká zmiešame s bielkovým snehom, ktorý sme vyšľahali s kryštálovým cukrom. Jablkovú hmotu navrstvíme na upečené cesto a ešte asi 20 minút dopekáme pri strednej teplote. Po vychladnutí polejeme koláč čokoládovou polevou. Po stuhnutí nakrájame na úhľadné rezy.
Jablkový koláč Evička
400 g postrúhaných jabĺk (1 fľaša zaváraných), 1 lyžičku mletej škorice, 3 vajcia, 160 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 70 g masla alebo rastlinného tuku, 160 g hrubej múky, 1/2 vrecúška prášku do pečiva, hrozienka.
Jablká premiešame so škoricou a hrozienkami a necháme postáť. Žĺtky, cukor a tuk vymiešame do peny, pridáme jablká, múku, prášok do pečiva, sneh z bielkov. Premiešame a dáme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Pečieme v mierne teplej rúre.
Jablkový koláč s posýpkou
380 g polohrubej múky, 200 g margarínu, 120 g kryštálového cukru, 2 dl vlažného mlieka, 2 vajcia, 1 vrecúško prášku do pečiva, tuk a múku na prípravu pekáča. Na plnku: 900 g očistených jabĺk.
Na drobenku: 80 g hrubej múky, 50 g masla, 50 g kryštálového cukru.
Zmiešame hrubú múku, maslo a kryštálový cukor na posýpku a hmotu odložíme do chladničky. Z múky, cukru, roztopeného margarínu, vlažného mlieka, vajec a prášku do pečiva pripravíme cesto. Cesto vlejeme na vymastený a múkou vysypaný pekáč (asi 25 x 40 cm) a urovnáme ho stierkou. Navrch uložíme nahrubo postrúhané jablká. V predhriatej rúre koláč napoly upečieme. Vyberieme ho, po celej ploche rovnomerne rozdrobíme posýpku a dopečieme. Ešte teplý posypeme práškovým cukrom.
Jabĺčkový koláč
400 g polohrubej múky, 400 g práškového cukru, 600 g postrúhaných jabĺk, 4 vajíčka, vanilkový cukor, čokoládovú polevu.
Cukor, vajíčka (žĺtky i bielky) rozmiešame s veľkou lyžicou vody a vanilkovým cukrom. Primiešame polohrubú múku a postrúhané jabĺčka. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Upečený koláč prevrátime, potrieme lekvárom a polejeme čokoládovou polevou.
Cesto na štrúdľu
220 g hladkej múky, štipku soli, 2,5 dl šľahačkovej smotanu (33%).
Všetko v miske zmiešame. Hotové cesto rozdelíme na 3 kusy. Každý zvlášť rozvaľkáme, pokvapkáme olejom pred, aj po naplnení plnkou. Pred uložením do vyhriatej rúry potrieme celú štrúdľu olejom. Počas pečenia tiež aspoň raz potrieme olejom.
Hruškovo-jablčný koláč
600 g hrušiek, 600 g jabĺk, 2 hrnčeky hrubej múky, 2 hrnčeky kryštálového cukru, 2 kypriace prášky, 1 lyžicu mletej škorice, 50 g lieskových orieškov, 50 g mandlí, ríbezľový džem, maslo alebo masť a múku na vymazanie a vysypanie plechu. Poleva: 100 g masla, 100 g cukru, 1 lyžicu mlieka, 3 lyžice Solamylu, 3 lyžičky kakaa.
Olúpané a jadierok zbavené hrušky a jablká nahrubo postrúhame. Primiešame múku, cukor, vajcia, prášok do pečiva, škoricu a postrúhané oriešky a mandle. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, zarovnáme a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 až 200º C asi 25 minút. Upečený koláč potrieme džemom a polejeme polevou, ktorú pripravíme tak, že do rozohriatého masla postupne primiešame cukor, mlieko, kakao, škrobovú múčku. Miešame do zhustnutia ale nevaríme!
Jablkové rezy - 'pité' starej mamy
500 g polohrubej múky, štipka soli, prášok do pečiva, 2 vajcia, 250 g masla, 125 g práškového cukru, citrónová kôra. Plnka: 4-5 lyžíc mletých orechov alebo bielej strúhanky, 1 kg očistených, nahrubo postrúhaných jabĺk, 50 g hrozienok, mletá škorica, kryštálový a vanilínový cukor a práškový cukor na posýpku.
Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, štipku soli, práškový cukor a postrúhanú kôru z umytého citróna, premiešame, v strede zmesi urobíme nožom jamku a vyklopíme do nej 2 celé vajcia. Stuhnuté maslo postrúhame a najprv nožom, potom dlaňami rýchlo vypracujeme polotuhé cesto. Vyvaľkáme 2 bochníky, prikryjeme obrúskom a pripravíme plnku. Umyté jablká olúpeme a nahrubo postrúhame. Jeden väčší bochník cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske a s pomocou valčeka preložíme na suchý plech. Cesto zarovnáme do krajov a posypeme pomletými orechmi, alebo bielou strúhankou, ktoré vsajú prebytočnú šťavu z jabĺk. Potom rozsypeme do rovnakej vrstvy postrúhané jablká, umyté hrozienka, poprášime mletou škoricou alebo škoricovým cukrom, vanilínovým a kryštálovým cukrom. Vyvaľkáme druhý bochník cesta vo veľkosti plechu a s pomocou valčeka cesto prenesieme na plech a ochutené jablká prikryjeme. Vrchné cesto miestami prepichneme vidličkou, aby pri pečení unikla para z jabĺk. Pečieme vo vopred vyhriatej horúcej rúre pri 200º C asi 30 minút. Upečené krájame na 5 x 5 cm štvorce. Vrch pocukrujeme.
Jablká medzi cestom
350 g polohrubej múky, 80 g masla, 40 g práškového cukru, 3 vrecúška vanilkového cukru, 1/2 vrecúška kypriaceho prášku, citrónovú kôru, 1 dl mlieka, škorica, 1 vajce do cesta, 1 vajce na potretie, 1 kg ošúpaných a nahrubo postrúhaných jabĺk, piškótovú strúhanku (nastrúhané detské piškóty).
Z múky, masla, cukru, vanilkového cukru, kypriaceho prášku, citrónovej kôry, mlieka a vajca vymiesime na doske hladké cesto. Keď sa lepí, pridáme múku. Cesto rozdelíme na 2 polovice, každú rozvaľkáme na hrúbku 3 mm. Rozvaľkané cesto položíme, pomocou valčeka, na suchý plech. Navrstvíme jablká (aj so šťavou), posypeme 2 baleniami vanilkového cukru, škoricou a piškótovou strúhankou. Položíme druhé cesto, zatlačíme okraje, navrchu natrieme rozšľahaným vajcom, popicháme vidličkou. Pečieme pri 180º C asi 15 minút, kým nie je povrch zlatistý. Upečený koláč necháme vychladnúť a asi dve hodiny odstáť, aby cesto od jabĺk navlhlo. Ešte lepší je na druhý deň.
Jablkovo tvarohový koláč
150 g hladkej múky, 1 žĺtok, 100 g práškového cukru, vanilkový cukor, 100 g masla.
Plnka: 500 g jabĺk, 250 g tvarohu, 50 g práškového cukru, vanilkový cukor, 1 žĺtok, sneh z dvoch bielok, 2 lyžice škrobovej múčky.
Z múky, masla, žĺtka, práškového a vanilkového cukru spracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme a vložíme do menšieho pekáča. Očistené jablká pokrájame na malé a tenké plátky. Tvaroh zmiešame so škrobovou múčkou, práškovým a vanilkovým cukrom, Pridáme žĺtok a jablká. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielok. Zmes rovnomerne rozotrieme na cesto a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme 40 až 45 minút. Hotový koláč posypeme práškovým cukrom.
Tvarohovo-jablkový zákusok
150 g hrubej múky, 100 g práškového cukru, 1 vajce, prášok do pečiva, 100 g masla.
Náplň: 1 tvaroh, 400 g jabĺk, 100 g kryštálového cukru, 1 lyžičku Zlatého klasu.
Zo surovín vymiešame cesto a natlačíme ho do formy alebo do remosky. časť si ponecháme na mrveničku. Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a postrúhame. Zmiešame s tvarohom, lyžičkou Zlatého klasu a cukrom a navrstvíme na cesto. Z odloženej časti cesta urobíme mrveničku, ktorou posypeme vrstvu jabĺk a tvarohu. Upečieme.
Štrúdľa
150 g hladkej múky, 1 lyžicu masti, 60 g cukru, 1 kávovú lyžicu octu, soľ, vlažnú vodu.
Vypracujeme cesto (dobre vybúchať - asi štvrť hodiny), necháme pod horúcim kastrólom odpočívať. Vyťahujeme na pomúčenom obruse.
Rýchla jablková štrúdľa
1,5 hrnčeka hladkej múky, 1/4 hrnčeka oleja, 1/4 hrnčeka vody, 1 lyžicu octu, cukor, vanilkový cukor, mletú škoricu, hrozienka, 600 g postrúhaných jabĺk, olej na vytretie pekáča, strúhanku, vajce.
Múku, olej, vodu a ocot vymiešame do vláčneho cesta, ktoré necháme chvíľu odstáť. Cesto rozvaľkáme na plát. Plát cesta posypeme strúhankou, navrstvíme postrúhané jablká, posypeme cukrom, hrozienkami, vanilkovým cukrom a škoricou. Zvinieme do závinu, potrieme vajcom a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Jablková štrúdľa
Základné cesto: 300 g hladkej múky, 1 vajce, trošku soli, 1 šľahačková smotana
Bešamelová zmes: 80 g - masti roztopiť a pridať 30 g - polohrubej múky, 30 sekúnd nechať prebublať, spolu dobre vymiešame
Základné cesto vypracujeme, vyvaľkáme na veľký tenký plát a potrieme ho bešamelovou zmesou. Necháme zaschnúť asi 10 - 15 minút.
Potom zrolujeme a rozkrojíme na 4 diely. Každý diel vyvaľkáme na tenko a pokryjeme plnkou (jablkovou, orechovou, tvarohovou, makovou, atď.). Štrúdľu potrieme pred pečením vajíčkom.
Rýchly jablkový koláč pre dvoch
750 g jabĺk, 300 g polohrubej múky, 300 g práškového cukru, 2 vajcia, 1 lyžičku sódy bikarbóny, 2 dl oleja, 1 dl mlieka, 1 čokoládu.
Olúpané, jadrovníkov zbavené jablká nastrúhame na rezance, primiešame múku, práškový cukor, vajcia, sódu bikarbónu, olej a mlieko. Masu dáme upiecť na vymastenom a múkou vysypanom pekáči. Po upečení polejeme čokoládou. Ak koláč pripravujú dvaja, celková príprava a upečenie netrvá dlhšie ako 30 minút.
Jednoduchý jablkový koláč
250 g hladkej múky, 130 g práškového cukru, 2 vajcia, 1/2 vrecúška kypriaceho prášku, 250 g stuženého tuku.
Plnka: 750 g jabĺk, 2 vrecúška vanilkového cukru, 1 lyžičku mletej škorice.
Múku rozmiešame s kypriacim práškom, zmiešame s práškovým cukrom, vajciami a so zmäknutým tukom. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve časti. Jednu časť dáme na vymastený a múkou vysypaný plech, cesto popicháme vidličkou a dáme naň nahrubo postrúhané jablká, ktoré posypeme vanilkovým cukrom a mletou škoricou. Prikryjeme druhou polovicou cesta a tiež popicháme vidličkou. Pečieme vo vyhriatej rúre 30 až 40 minút.
Mriežkový koláč s jablkami
1 lístkové cesto, 5 vajec, 100 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 60 g strúhanej čokolády na varenie, 1 balíček vanilkového cukru, strúhanú kôra z 1 citróna, 1 kg jabĺk alebo hrušiek, šťavu z polovice citróna, 60 g mandlí, alebo lieskových orieškov, maslo na vymastenie plechu, marhuľový džem.
Z lístkového cesta oddelíme štvrtinu na mriežky a zostávajúce cesto rozvaľkáme a rozložíme na vymastený plech. Žĺtky s polovicou práškového cukru, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou vyšľaháme do peny. Z bielkov a z druhej polovice cukru ušľaháme sneh, ktorý vmiešame do žĺtkovej peny. Nakoniec vmiešame múku a postrúhanú čokoládu. Lístkové cesto na plechu poprepichujeme vidličkou a nalejeme naň lístkové pripravenú masu. Jablká pokrájane na plátky rozložíme na masu, preložíme prúžkami lístkového cesta do tvaru mriežky a posypeme mandľami. Pečieme v predhriatej rúre asi 45 minút. Upečený koláč potrieme marhuľovým džemom.
Šťavnatý jablkový koláč
250 g polohrubej múky, 125 g tuku na pečenie (napríklad Hera), 60 g práškového cukru, 1 lyžičku škorice, 1.3 kg jabĺk, 1 citrón, 4 vajcia, 100 g kryštálového cukru, 2.5 dl kyslej smotany, 2 dl šľahačkovej smotany, 50 g mandľových lupienkov.
Múku vymiesime s tukom, práškovým cukrom, škoricou a jedným vajcom. Dobre vymiešaným cestom vystelieme formu – dno i bočné strany a odložíme na 30 minút do chladničky. Jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovník a prekrojíme na polovice. Pokvapkáme ich vodou rozmiešanou s citrónovou šťavou. Jablká postupne nakrájame na plátky hrubé asi 5 mm a ukladáme ich nahusto do formy s cestom. Tri vajcia vymiešame so smotanou, šľahačkovou smotanou a kryštálovým cukrom. Zálievku nalejeme na jablká. Pečieme pri teplote 160 až 170 º C asi 40 minút. Upečený koláč posypeme mandľovými lupienkami.
Jahodový koláč
Maslové cesto: 300 g hladkej múky, 150 g masla, 3 lyžice sladkého mlieka alebo smotany, 80 g práškového cukru, kôru z polovice citróna.
Piškótové cesto: 3 vajcia, 70 g práškového cukru, 60 g hrubej múky. Jahody.
V preosiatej múke rozrobíme maslo, pridáme smotanu, cukor, citrónovú kôru a štipku soli. Cesto vymiesime a necháme 2 hodiny odpočinúť. Rozvaľkané cesto dáme na vymastený plech a upečieme. Na upečené cesto poukladáme jahody, ktoré zalejeme piškótovým cestom a pri miernom ohni v rúre upečieme. Upečený koláč necháme vychladnúť, posypeme ho vanilkovým cukrom. Piškótové cesto: žĺtky vymiešame s cukrom, primiešame múku a tuhý sneh z bielok.
Jablkový závin s marcipánom I
450 g lístkového cesta, 750 g kyslejších jabĺk, 1 vrecúško hrozienok namočených v rume, 200 g marcipánovej hmoty, múku na vysypanie dosky, 100 g posekaných lieskových orieškov, 2 vrecúška vanilkového cukru, 1 bielok, 1 žĺtok, práškový cukor, 1 lyžičku škorice.
1/5 lístkového cesta si odložíme na ozdobenie. Z väčšej časti cesta vyvaľkáme plát na hrúbku asi 3 mm. Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a pokrájame na tenké plátky. Zmiešame ich s orieškami, hrozienkami, vanilkovým cukrom a škoricou. Jablkovú hmotu rovnomerne navrstvíme na plát cesta. Posypeme postrúhanou marcipánovou hmotou. Bočné okraje preložíme, aby sa nám jablká nevysypali a urobíme závin, ktorý preložíme na pekáč. Závin potrieme žĺtkom. Z časti lístkového cesta vyvaľkáme plát hrubý asi 3 mm a ozdobným kolieskom z neho nakrájame pásiky široké asi 1,5 cm. Pásikmi vytvoríme na závine mriežku. Ozdobený závin potrieme bielkom. Závin pečieme v rúre vyhriatej na 180º C asi 30 minút. Upečený závin posypeme práškovým cukrom.
Jablkový závin s marcipánom II
450 g lístkového cesta, 750 g jabĺk, hrozienka namočené v rume, 100 g posekaných lieskovcov, 2 vrecúška vanilkového cukru, 1 lyžicu škorice, 200 g marcipánovej hmoty, 1 žĺtok.
Na rozvaľkané cesto navrstvíme postrúhané jablká, hrozienka, posekané lieskovce, vanilkový cukor, škoricu a postrúhanú marcipánovú hmotu. Zvinieme do závinu, potrieme žĺtkom a upečieme.
Jablkové minibábovky
2 vajcia, 200 g práškového cukru, 1/2 šálky sušených marhúľ (alebo zmesi), 1/3 šálky sušených sliviek, 1 lyžičku škorice, 1 vrecúško kypriaceho prášku, 0,5 dl becherovky, 1/2 šálky mandľových lupienkov, 1/3 šálky polohrubej múky, 1,5 dl oleja, 2 lyžice masla, 1 jablko, 2 dl mlieka, 1 lyžicu medu, 2 lyžice pudingového prášku, 1 dl mandľového likéru (amareto).
Formičky na minibábovky vytrieme maslom. Vajcia šľaháme na elektrickom šľahači, postupne pridávame cukor, kypriaci prášok zmiešaný s polohrubou múkou, škoricu, časť nadrobno pokrájaného sušeného ovocia (časť si necháme na ozdobenie), nadrobno pokrájané sušené slivky, mandľové lupienky, postrúhané jablko (šťavu vytlačíme), becherovku, olej. Zmes nalejeme do formičiek a upečieme. V časti mlieka rozpustíme pudingový prášok. Mlieko privedieme do varu a postupne prilievame mlieko s práškom. Uvaríme pomerne riedky puding. Do odstaveného pudingu primiešame med a mandľový likér. Upečené, vychladnuté bábovky prelejeme vychladnutým pudingom a ozdobíme sušeným ovocím.
Jednoduchý jablkový závin
500 g hladkej múky, 1 margarín (Hera) alebo maslo (250 g), 20 g kvasníc, asi 2,5 dl mlieka. Náplň: 500 g jadrovníkov zbavených jabĺk, 100 g cukru, 1 lyžičku škorice.
Múku, zmäknuté maslo. rozdrobené kvasnice a mlieko zmiešame a vypracujeme cesto. Odložíme ho asi na 2 hod do chladu odpočinúť. Cesto rozvaľkáme, posypme postrúhanými jablkami zmiešanými s cukrom a škoricou a zvinieme do závinu. Vložíme do rúry, ktoré zapneme na 220º C a upečieme.
Tetkina jablková torta
100 g cukru, 4 veľké jablká, 3/4 l vody, 2 vanilkové pudingy, 1 vrecúško okrúhlych piškót. Na ozdobenie: 1 nízkotučný tvaroh, 1 kyslú smotanu, cukor, jahody, kivi, čokoládu.
Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov, postrúhame ich a dáme do vody variť. Varíme ich asi 10 minút. Pudingové prášky rozmiešame v malom množstve vody a za stáleho miešanie pridáme k variacim sa jablkám. Pridáme cukor, zamiešame a necháme mierne vychladnúť. Do tortovej formy poukladáme jednu vrstvu piškót, zalejeme ich polovicou jablkového pudingu, opäť dáme vrstvu piškót a jablkového pudingu. Povrch zarovnáme a necháme stuhnúť. Tvaroh vymiešame so smotanou a cukrom a zmesou, pomocou cukrárenského vrecúška, ozdobíme povrch vychladnutej torty. Dozdobíme jahodami, plátkami kivi a čokoládou.
Mrkvovo-jablkové pyré
300 g mrkvy, 250 g jabĺk, citrónová šťava, cukor, škorica.
Očistenú mrkvu nakrájame na menšie kúsky a uvaríme. Očistené jablká nakrájame na plátky, podlejeme vodou, pridáme trochu citrónovej šťavy a dusíme do mäkka. Podusené jablká rozmixujeme spolu s uvarenou mrkvou, dochutíme cukrom, citrónovou šťavou a škoricou.
Sypaný jablkový koláč
1 kg postrúhaných jabĺk, 250 g polohrubej múky, 150 g práškového cukru, 250 g detskej krupice, 1 vrecúško kypriaceho prášku, 1 vrecúško škoricového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, marhuľový (alebo iný) džem, 125 g masla.
Múku, krupicu, cukor a kypriaci prášok zmiešame a zmes rozdelíme na tri časti. Na vymastený pekáč navrstvíme jednu časť múkovej zmesi. Posypeme polovicou postrúhaných jabĺk, škoricovým cukrom, vanilkovým cukrom a džemom. Zasypeme ďalšou tretinou múkovej zmesi, jablkami, škoricovým cukrom, vanilkovým cukrom, džemom. Nakoniec navrstvíme tretiu tretinu múkovej zmesi, ktorú polejeme maslom.
Ťahaný jablkový závin
Cesto: 300 g hladkej múky, 1 vajce, 1 lyžicu masti, 1 lyžičku octu, na hrot noža soli, 1 dl vlažnej vody. Náplň: 300 g jabĺk, 100 strúhanky, maslo, 100 g kryštálového cukru, 50 g orechov, 50 g hrozienok, 1 škoricový cukor.
Zo surovín pripravíme cesto, ktoré rukami povyťahujeme na plát. Na masle opražíme strúhanku, ktorou posypeme cesto. Navrstvíme postrúhané jablká, posypeme hrozienkami, polámanými orechmi, škoricovým cukrom a kryštálovým cukrom. Všetko to stočíme do závinu a upečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení posypeme práškovým cukrom.
Šálkový koláč s jablkami
2 šálky hladkej múky, 1 šálku práškového cukru, 2 vajcia, 1/2 prášku do pečiva, 1 Pamu alebo Palmarin.
Všetky prísady zmiešame a vypracujeme cesto. Polovicu vyklopíme na dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, uložíme na vymastený a múkou posypaný plech. Na cesto nastrúhame jablká, ktoré posypeme práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Z druhej polovice vyvaľkáme plát a položíme ho na postrúhané jablká. Cesto poprepichujeme vidličkou. Pečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení posypeme práškovým cukrom a krájame na obdĺžniky.
Jablková bábovka bez tuku
200 g kryštálového cukru, 4 vajcia, 1 vrecúško vanilkového cukru, 200 g hrubej múky, 1/2 vrecúška prášku do pečiva, 1/2 vrecúška prášku do perníka, 200 g postrúhaných jabĺk, štipku soli, hrozienka, kokos.
Z cukru, vanilkového cukru a žĺtkov vymiešame metličkou piškótové cesto. Pridáme preosiatu múku s práškami do pečiva a jablká. Nakoniec primiešame tuhý sneh z bielkov vyšľahaný so štipkou soli. Pečieme vo vymastenej a strúhankou (alebo strúhanými piškótami) vysypanej bábovkovej forme pri teplote 180º C. Posypeme práškovým cukrom. Môžeme pridať aj hrozienka, orechy alebo strúhaný kokos.
Perníkový koláč s jablkami a kakaom
3 vajcia, 250 g cukru, 50 g medu, 1 lyžicu kakaa, 2 dl oleja, 400 g polohrubej múky, vanilkový cukor, 600 g postrúhaných jabĺk, 2 lyžice sódy bikarbóny, 1 lyžičku mletej škorice, za hrsť hrozienok.
Vajcia s cukrom dobre vymiešame, postupne pridáme ostatné suroviny a premiešame. Na vymastený a múkou vysypaný plech cesto nalejeme a upečieme. Upečený a vychladnutý pekáč posypeme cukrom premiešaným s kakaom a škoricou.
Holandský jablkový koláč
150 g masla, 200 g cukru, 2 vajcia, 2 dl kefíru, 1 lyžičku mletej škorice, 150 g polohrubej múky, 1 lyžičku sódy bikarbóny, 1/2 lyžičky soli, 200 g postrúhaných jabĺk (predtým ošúpaných a zbavených jadrovníkov).
Na posypanie: 100 g cukru, 1 lyžička mletej škorice, 50 g nadrobno posekaných orechov.
Maslo, cukor, vajcia a kefír vymiešame. Primiešame škoricu, múku, sódu, soľ a vymiešame cesto. Pridáme postrúhané jablká a premiešame. Formu vymastíme maslom a vysypeme múkou alebo strúhankou. Do formy vylejeme cesto a posypeme ho zmesou cukru, škorice a posekaných orechov. Pečieme 35 až 40 minút pri teplote 180º C, alebo pokým cesto nebude vo vnútri suché.
Rýchly jablkový koláč
- 350g práškový cukor, 3 ks celé vajcia, 1,5 dl rastlinný olej, 1 bal. sóda bikarbóna, 1/2 PL škorica mletá, 1 PL kvalitné kakao, 350g polohrubá múka, 750g jablká
Jablká nastrúhajte na hrubšom strúhadle a zmiešajte so všetkými surovinami.
Rozlejte na plech s papierom na pečenie.
Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180º C približne 20 - 25 minút.
Hotovo! Dobrú chuť!
Jablkový koláč 1
220g masla (Hera, Perla, Smetol), 220g prášk. cukru, 4 vajcia, 370g polohr. múky, 1 prášok do pečiva, 1 smotanu, jablká.
Maslo s cukrom vymiešame. Po jednom pridávame vajcia. Pridáme múku s práškom do pečiva a nakoniec zamiešame smotanu. Na vymastený plech vylejeme väčšiu polovicu cesta, posypeme postrúhanými jablkami, cukrom, škoricou a rozotrieme druhú polovicu.
Šťavnatý jablkový koláč
250 g polohrubej múky, 125 g tuku na pečenie (napríklad Hera), 60 g práškového cukru, 1 lyžičku škorice, 1.3 kg jabĺk, 1 citrón, 4 vajcia, 100 g kryštálového cukru, 2.5 dl kyslej smotany, 2 dl šľahačkovej smotany, 50 g mandľových lupienkov.
Múku vymiesime s tukom, práškovým cukrom, škoricou a jedným vajcom. Dobre vymiešaným cestom vystelieme formu – dno i bočné strany a odložíme na 30 minút do chladničky. Jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovník a prekrojíme na polovice. Pokvapkáme ich vodou rozmiešanou s citrónovou šťavou. Jablká postupne nakrájame na plátky hrubé asi 5 mm a ukladáme ich nahusto do formy s cestom. Tri vajcia vymiešame so smotanou, šľahačkovou smotanou a kryštálovým cukrom. Zálievku nalejeme na jablká. Pečieme pri teplote 160 až 170º C asi 40 minút. Upečený koláč posypeme mandľovými lupienkami.
Jablkový koláč 2
1 Heru, 4 vajcia, 120g cukru, 450g hl. múky, 1/2bal prášku do pečiva, 350g nastrúhaných jabĺk, hrozienka, oriešky apod., tuk a múku na vysypanie plechu.
Tuk vymiešame s cukrom, vmiešame 4 žĺtky, pridáme hl. múku a kypriacim práškom. Cesto rozdelíme na 3 časti a dáme do chladničky stuhnúť. Potom vyvaľkáme 2/3 cesta na vymastený a múkou vysypaný plech. Poukladáme naň nastrúhané jablká, posypeme namočenými jablkami, orieškami apod. Zo 4 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, rozotrieme na jablká a na sneh nastrúhame zvyšnú 1/3 cesta. Pečieme v dobre vyhriatej rúre pri 180°C 30-40 min.
Jablkový koláč 3
Tento koláč môže na prvý pohľad vyzerať ako mastný, sladký a ťažký na strávenie, ale nenechaj sa oklamať ingredienciami. Keď som prvý krát robil tento koláč, moja žena mi nazízala do hrnca a skepticky vrtela hlavou... výsledok v podobe nadýchaného a voňavého koláča ju však prekvapil... takže do toho
- 5 celých vajec
- 400g práškového cukru
- 400g polohrubej múky
- 1/2 kila strúhaných jabĺk
- 2 dcl oleja alebo roztopeného margarínu (Hera)
- škoricový cukor
- 1 ČL sódy bikarbóny
- vlašské orechy alebo mandle
postupne zmiešaj vajíčka s cukrom, sódou bikarbónou, múkou, olejom a nakoniec pridaj strúhané jablká. Týmto sa končí pôvodný recept, ale môžeš do cesta podľa svojej fantázie pridať napríklad orechy.
Daj na pomastený a pomúčený plech a nechaj piecť cca 25 minút v predhriatej rúre.
Jablčník z krehkého cesta
300 g hladkej múky, 70 g práškového cukru, 1/4 balíčka prášku do pečiva, 140 g masla alebo tuku, soľ, 1 žĺtok, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, 1 dl mlieka alebo smotany.
Plnka: 750 g jabĺk, 100 g práškového cukru, škorica, 100 g hrozienok, 100 g orechov, mlieko na potretie
Do hladkej múky pridáme preosiaty cukor s práškom do pečiva, rozsekáme maslo alebo tuk, pridáme trošku soli, žĺtok, vajce, vanilkový cukor a toľko smotany alebo vody, aby bolo cesto spojené a hladké. Potom ho rozdelíme na dva diely a dáme do chladu. medzitým pripravíme plnku. Potom cesto každé zvlášť rozvaľkáme na 1/2 cm, na váľku prenesieme na plech, posypeme postrúhanými jablkami zmiešanými so škoricou a s cukrom. Cukru dáme podľa kyslosti jabĺk. Do plnky môžeme pridať aj hrozienka a posekané orechy. Jablká prikryjeme druhým dielom cesta, rozváľaného na veľkosť prvého cesta, kraje pretlačíme, celý jablčník potrieme mliekom a upečieme.
Upečený posypeme vanilkovým cukrom, trochu vychladnutý pokrájame na štvorcové rezy.
Ivkin jablčník
jablká, múku, cukor, škoricu, margarín
Všetko spolu vymiešame a dáme upiecť do vyhriatej rúry.
Jablká s medom
jablká, med, vodu na podliatie
Jablká olúpeme, prekrojíme na polovice a vykrojíme jaderníky. Do vzniknutých mištičiek v jablkách naplníme med. Dáme na plech, podlejeme vodou a necháme zapiecť v rúre. Môžeme podávať posypané strúhanou bielou čokoládou.
Nízkotučný jablkový koláč
4–5 jabĺk ošúpaných a pokrájaných na mesiačiky, 1 šálka čučoriedok, 1 1/2 šálky nízkotučného mlieka, 1 celé vajce, 2 vaječné bielky, 1/2 šálky preosiatej hladkej múky, 1/4 šálky krištáľového cukru, 1,5 kávovej lyžičky vanilky, 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice, sprej na vymastenie plechu
1 šálka = 225 ml
Sprejom na pečenie vystriekajte okrúhlu formu s priemerom cca 25 cm. Poukladajte do nej pokrájané jablká a nasypte polovicu čučoriedok. Vyšľahajte vajíčka, pridajte mlieko, múku a ostatnými ingredienciami. Zľahka premiešajte. Zmes nalejte na ovocie.
Pečte vo vopred vyhriatej rúre cca 30 minút. Ak do koláča zapichnete špáradlo a toto po vytiahnutí zostane čisté, je koláč dobre upečený. Hotový koláč vyklopte a posypte zvyšnými čučoriedkami. Nakrájajte 8 porcií.
1 porcia obsahuje cca: 130 kcal, 8 g bielkovín, 25 g sacharidov, 0, 5 g tuku.
Babkin jablkový koláč
1 smetol (palmarin), 15 dkg práškového cukru, 2 vajcia, 40 dkg polohrubej múky, 3 dl mlieka, 1 prášok do pečiva
Všetky prísady na cesto premiešame mixérom. Plech vymastíme papierom z palmarinu, polku cesta rozotrieme na plech. Na vrch dáme jablkovú plnku a natrieme druhou polkou cesta. Pečieme pri teplote 200o C cca 20-25 minút.
Jablková plnka: cca 1 kg jabĺk nastrúhame na hrubšom slzičkovom strúhadle dobre vyžmýkame, premiešame so škoricou a kryštálovým cukrom podľa chuti.
Jablkový koláč
300 g polohrubej múky, 1 bal. prášku do pečiva, 150 g strúhanky, 150 g práškového cukru, 5 vajec, 200 g masla, 250 ml jablčnej šťavy, na obloženie: 1,5 kg jabĺk, 30 g mandľových lupienkov, práškový cukor na posypanie
Zmiešame múku, prášok do pečiva, strúhanku a práškový cukor. Pridáme vajcia, maslo a jablčnú šťavu a všetko riadne vymiešame na hladké cesto. Vylejeme ho na vymastený plech, povrch zahladíme. Jablká olúpeme, rozštvrtíme a odstránime jadrovníky. Pokrájame ich na jemné dieliky a škridľovito poukladáme na cesto. Posypeme mandľami a plech vložíme do rúry. Pečieme pri 160 °C asi 30 až 40 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Obrácený jablkový koláč
600g oloupaných jablek bez jádřinců, 4 vejce, 150g moučkového cukru,100g hladké mouky, mletá skořice, máslo na vymaštění formy, hladká mouka na posypání.
Jablka nakrájíme na tenké plátky a rozložíme do koláčové formy silně vymaštěné máslem. Posypeme cukrem a skořicí a pokryjeme piškotovým těstem.
Piškotové těsto:Z bílků ušleháme pevný sníh,po částech přisypeme cukr a ušleháme do husta. Potom do sněhu lehce vmícháme žloutky a potom proosátou mouku.
Částečně vychladlý moučník posypeme malým množstvím mouky a obrátíme na rovný tác.
Podávám studený se šlehačkou.