Choď na obsah Choď na menu
 


Jablkové koláče

 

 

Jablkový koláč z lístkového cesta

1 lístkové cesto, 1 balenie okrúhlych piškót, 1 kg jabĺk, 100 g kryštálového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 1 lyžičku mletej škorice, 1 liter mlieka, 2 vrecúška vanilkového, alebo čokoládového pudingového prášku, 4 lyžice kryštálového cukru.
Lístkové cesto rozdelíme na polovice. Cesto rozvaľkáme, poukladáme naň okrúhle piškóty, na piškóty navrstvíme postrúhané jablká, posypeme cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Na jablká vylejeme horúci puding pripravený z mlieka, pudingového prášku a 4 lyžíc cukru. Celé to prikryjeme rozvaľkanou druhou polovicou lístkového cesta. Pečieme v rúre vyhriatej na 200º C do ružova.

 

Jablkový koláč

250 g hladkej múky, 125 g masla, 1 žĺtok, asi 1,5 dl studenej vody, 1 kg jabĺk, trocha cukru. Na polevu: 2 dl sladkej smotany, 1 celé vajce, 1 bielok, 1 balíček vanilkového cukru.
Na dosku nasypeme múku, pridáme štipku soli, žĺtok, maslo pokrájané na kúsky a za postupného prilievania studenej vody vypracujeme cesto. Sformujeme ho do gule a dáme asi na 30 minút odstáť. Cesto rozvaľkáme na takú veľkosť, aby plát pokryl dno i boky formy. Uložíme ho do vymastenej a múkou vysypanej formy a popicháme vidličkou. Na cesto poukladáme očistené a tenké mesiačiky pokrájané jablká a vložíme piecť do rúry asi na 80 % výkonu. Po približne 30 minútach jablká zalejeme so smotanou rozmiešanou s vajíčkom a vanilkovým cukrom. Ešte chvíľu dopečieme.

 

Jablkový závin

280 g hladkej múky, 80 g masla, 1 biely jogurt, štipku soli. Na plnku: 1 kg jabĺk, vrecúško vanilkového cukru, trochu škorice, 4 hrste kryštálového cukru.
Múku, rozpustené maslo, jogurt a štipku soli zmiešame a vypracujeme na hladké cesto. Cesto rozdelíme na 2 časti. Jednu časť natenko vyvaľkáme na pomúčenej doske, pokvapkáme rozpusteným maslom, posypeme postrúhanými, vytlačenými jablkami, vanilkovým cukrom, kryštálovým cukrom, škoricou a opäť pokvapkáme rozpusteným maslom. Opatrne skrútime do závinu a položíme na plech vymastený olejom. Obdobne pripravíme závin z druhej časti cesta. Potrieme maslom a pečieme vo vyhriatej rúre.

 

Jablčník

Štyri vajcia, 400 g cukru, hrsť orechov, lyžicu kakaa, prášok do pečiva, 300 g výberovej múky, 400 g postrúhaných jabĺk.
Vajcia vymiešame s cukrom, primiešame kakao, orechy, prášok do pečiva, múku a jablká. Dobre vymiešanú hmotu vylejem na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme v rúre 15 až 20 minút. Na hotový koláč môžeme dať čokoládovú polevu

 

Jablčník lenivej gazdinej

3 šálky hrubej múky, 2 šálky cukru, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 1 Palmarin, 1 kg postrúhaných jabĺk.
Zmiešame múku, cukor, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Pekáč vymastíme Palmarinom, nasypeme doň l/3 zmesi, posypeme jablkami, škoricovým cukrom strúhankou. Zopakujeme múkovú zmes, jablká, škoricový cukor, strúhanku a opäť múkovú zmes. Nakoniec to celé polejeme roztopeným Palmarinom. Dáme zapiecť na 40 minút do vyhriatej rúry.

 

Jablkový koláč z lístkového cesta

1 lístkové cesto, 1 balenie okrúhlych piškót, 1 kg jabĺk, 100 g kryštálového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 1 lyžičku mletej škorice, 1 liter mlieka, 2 vrecúška vanilkového, alebo čokoládového pudingového prášku, 4 lyžice kryštálového cukru.
Lístkové cesto rozdelíme na polovice. Cesto rozvaľkáme, poukladáme naň okrúhle piškóty, na piškóty navrstvíme postrúhané jablká, posypeme cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Na jablká vylejeme horúci puding pripravený z mlieka, pudingového prášku a 4 lyžíc cukru. Celé to prikryjeme rozvaľkanou druhou polovicou lístkového cesta. Pečieme v rúre vyhriatej na 200º C do ružova.

 

Jablkový koláč z lístkového cesta

1 lístkové cesto, 1 balenie okrúhlych piškót, 1 kg jabĺk, 100 g kryštálového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 1 lyžičku mletej škorice, 1 liter mlieka, 2 vrecúška vanilkového, alebo čokoládového pudingového prášku, 4 lyžice kryštálového cukru.
Lístkové cesto rozdelíme na polovice. Cesto rozvaľkáme, poukladáme naň okrúhle piškóty, na piškóty navrstvíme postrúhané jablká, posypeme cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Na jablká vylejeme horúci puding pripravený z mlieka, pudingového prášku a 4 lyžíc cukru. Celé to prikryjeme rozvaľkanou druhou polovicou lístkového cesta. Pečieme v rúre vyhriatej na 200º C do ružova.

 

Jablkový koláč s vlašskými orechmi

200 g múky, 200 g masla, 75 g práškového cukru, vanilkový cukor, 100 g mletých orechov, 50 celých orechov. Na plnku: 1 kg jabĺk, 100 g masla, postrúhanú kôru z polovice citróna, 50 g hrozienok, 0,2 dl rumu, 50 g celých orechov.
Z múky, masla, orechov, cukru a vanilkového cukru vymiesime cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme na 2 hodiny do chladničky. Polovicu cesta vyvaľkáme a položíme do vymastenej tortovej formy s priemerom 28 cm. Pečieme 10 minút v predhriatej rúre. Jablká olúpeme, rozštvrtíme a štvrtinu z nich pokrájame na plátky. Polovicu masla roztopíme, pridáme citrónovú kôru, rozštvrtené jablká, hrozienka a spolu dusíme 7 minút. Roztopíme zvyšné maslo, necháme ho krátko speniť, pridáme rum, vychladenú jablkovú masu a plátky jabĺk. Plnku dáme na predpečené cesto. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme, pokrájame na asi 1,5 cm široké pásy, ktoré poukladáme krížom na plnku. Na vrch dáme polovicu orechov a pečieme v rúre vyhriatej na 180º C asi 25 minút. Hotový koláč posypeme práškovým cukrom.

 

Jablkový závin

280 g hladkej múky, 80 g masla, 1 biely jogurt, štipku soli. Na plnku: 1 kg jabĺk, vrecúško vanilkového cukru, trochu škorice, 4 hrste kryštálového cukru.
Múku, rozpustené maslo, jogurt a štipku soli zmiešame a vypracujeme na hladké cesto. Cesto rozdelíme na 2 časti. Jednu časť natenko vyvaľkáme na pomúčenej doske, pokvapkáme rozpusteným maslom, posypeme postrúhanými, vytlačenými jablkami, vanilkovým cukrom, kryštálovým cukrom, škoricou a opäť pokvapkáme rozpusteným maslom. Opatrne skrútime do závinu a položíme na plech vymastený olejom. Obdobne pripravíme závin z druhej časti cesta. Potrieme maslom a pečieme vo vyhriatej rúre.

 

 

 

Jablkový šťavnatý koláč

6 vajec, 150 g práškového cukru, 70 g kryštálového cukru, 1,5 dl oleja, 1 dl mlieka, 120 g polohrubej múky, pol vrecka prášku do pečiva, 2 lyžice kakaa, 1 kg jabĺk, čokoládovú polevu.
Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom a potom postupne pridávame olej, mlieko, kakao a múku premiešanú s práškom do pečiva. Cesto vylejem na pomastený a múkou vysypaný plech a upečieme. Postrúhané jablká zmiešame s bielkovým snehom, ktorý sme vyšľahali s kryštálovým cukrom. Jablkovú hmotu navrstvíme na upečené cesto a ešte asi 20 minút dopekáme pri strednej teplote. Po vychladnutí polejeme koláč čokoládovou polevou. Po stuhnutí nakrájame na úhľadné rezy.

 

Jablkový koláč Evička

400 g postrúhaných jabĺk (1 fľaša zaváraných), 1 lyžičku mletej škorice, 3 vajcia, 160 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 70 g masla alebo rastlinného tuku, 160 g hrubej múky, 1/2 vrecúška prášku do pečiva, hrozienka.
Jablká premiešame so škoricou a hrozienkami a necháme postáť. Žĺtky, cukor a tuk vymiešame do peny, pridáme jablká, múku, prášok do pečiva, sneh z bielkov. Premiešame a dáme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Pečieme v mierne teplej rúre.

 

Jablkový koláč s posýpkou

380 g polohrubej múky, 200 g margarínu, 120 g kryštálového cukru, 2 dl vlažného mlieka, 2 vajcia, 1 vrecúško prášku do pečiva, tuk a múku na prípravu pekáča. Na plnku: 900 g očistených jabĺk.

Na drobenku: 80 g hrubej múky, 50 g masla, 50 g kryštálového cukru.
Zmiešame hrubú múku, maslo a kryštálový cukor na posýpku a hmotu odložíme do chladničky. Z múky, cukru, roztopeného margarínu, vlažného mlieka, vajec a prášku do pečiva pripravíme cesto. Cesto vlejeme na vymastený a múkou vysypaný pekáč (asi 25 x 40 cm) a urovnáme ho stierkou. Navrch uložíme nahrubo postrúhané jablká. V predhriatej rúre koláč napoly upečieme. Vyberieme ho, po celej ploche rovnomerne rozdrobíme posýpku a dopečieme. Ešte teplý posypeme práškovým cukrom.

 

Jabĺčkový koláč

400 g polohrubej múky, 400 g práškového cukru, 600 g postrúhaných jabĺk, 4 vajíčka, vanilkový cukor, čokoládovú polevu.
Cukor, vajíčka (žĺtky i bielky) rozmiešame s veľkou lyžicou vody a vanilkovým cukrom. Primiešame polohrubú múku a postrúhané jabĺčka. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Upečený koláč prevrátime, potrieme lekvárom a polejeme čokoládovou polevou.

 

Cesto na štrúdľu

220 g hladkej múky, štipku soli, 2,5 dl šľahačkovej smotanu (33%).
Všetko v miske zmiešame. Hotové cesto rozdelíme na 3 kusy. Každý zvlášť rozvaľkáme, pokvapkáme olejom pred, aj po naplnení plnkou. Pred uložením do vyhriatej rúry potrieme celú štrúdľu olejom. Počas pečenia tiež aspoň raz potrieme olejom.

 

Hruškovo-jablčný koláč

600 g hrušiek, 600 g jabĺk, 2 hrnčeky hrubej múky, 2 hrnčeky kryštálového cukru, 2 kypriace prášky, 1 lyžicu mletej škorice, 50 g lieskových orieškov, 50 g mandlí, ríbezľový džem, maslo alebo masť a múku na vymazanie a vysypanie plechu. Poleva: 100 g masla, 100 g cukru, 1 lyžicu mlieka, 3 lyžice Solamylu, 3 lyžičky kakaa.
Olúpané a jadierok zbavené hrušky a jablká nahrubo postrúhame. Primiešame múku, cukor, vajcia, prášok do pečiva, škoricu a postrúhané oriešky a mandle. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, zarovnáme a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 až 200º C asi 25 minút. Upečený koláč potrieme džemom a polejeme polevou, ktorú pripravíme tak, že do rozohriatého masla postupne primiešame cukor, mlieko, kakao, škrobovú múčku. Miešame do zhustnutia ale nevaríme!

 

Jablkové rezy - 'pité' starej mamy

500 g polohrubej múky, štipka soli, prášok do pečiva, 2 vajcia, 250 g masla, 125 g práškového cukru, citrónová kôra. Plnka: 4-5 lyžíc mletých orechov alebo bielej strúhanky, 1 kg očistených, nahrubo postrúhaných jabĺk, 50 g hrozienok, mletá škorica, kryštálový a vanilínový cukor a práškový cukor na posýpku.
Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, štipku soli, práškový cukor a postrúhanú kôru z umytého citróna, premiešame, v strede zmesi urobíme nožom jamku a vyklopíme do nej 2 celé vajcia. Stuhnuté maslo postrúhame a najprv nožom, potom dlaňami rýchlo vypracujeme polotuhé cesto. Vyvaľkáme 2 bochníky, prikryjeme obrúskom a pripravíme plnku. Umyté jablká olúpeme a nahrubo postrúhame. Jeden väčší bochník cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske a s pomocou valčeka preložíme na suchý plech. Cesto zarovnáme do krajov a posypeme pomletými orechmi, alebo bielou strúhankou, ktoré vsajú prebytočnú šťavu z jabĺk. Potom rozsypeme do rovnakej vrstvy postrúhané jablká, umyté hrozienka, poprášime mletou škoricou alebo škoricovým cukrom, vanilínovým a kryštálovým cukrom. Vyvaľkáme druhý bochník cesta vo veľkosti plechu a s pomocou valčeka cesto prenesieme na plech a ochutené jablká prikryjeme. Vrchné cesto miestami prepichneme vidličkou, aby pri pečení unikla para z jabĺk. Pečieme vo vopred vyhriatej horúcej rúre pri 200º C asi 30 minút. Upečené krájame na 5 x 5 cm štvorce. Vrch pocukrujeme.

 

Jablká medzi cestom

350 g polohrubej múky, 80 g masla, 40 g práškového cukru, 3 vrecúška vanilkového cukru, 1/2 vrecúška kypriaceho prášku, citrónovú kôru, 1 dl mlieka, škorica, 1 vajce do cesta, 1 vajce na potretie, 1 kg ošúpaných a nahrubo postrúhaných jabĺk, piškótovú strúhanku (nastrúhané detské piškóty).

Z múky, masla, cukru, vanilkového cukru, kypriaceho prášku, citrónovej kôry, mlieka a vajca vymiesime na doske hladké cesto. Keď sa lepí, pridáme múku. Cesto rozdelíme na 2 polovice, každú rozvaľkáme na hrúbku 3 mm. Rozvaľkané cesto položíme, pomocou valčeka, na suchý plech. Navrstvíme jablká (aj so šťavou), posypeme 2 baleniami vanilkového cukru, škoricou a piškótovou strúhankou. Položíme druhé cesto, zatlačíme okraje, navrchu natrieme rozšľahaným vajcom, popicháme vidličkou. Pečieme pri 180º C asi 15 minút, kým nie je povrch zlatistý. Upečený koláč necháme vychladnúť a asi dve hodiny odstáť, aby cesto od jabĺk navlhlo. Ešte lepší je na druhý deň.

 

Jablkovo tvarohový koláč

150 g hladkej múky, 1 žĺtok, 100 g práškového cukru, vanilkový cukor, 100 g masla.

Plnka: 500 g jabĺk, 250 g tvarohu, 50 g práškového cukru, vanilkový cukor, 1 žĺtok, sneh z dvoch bielok, 2 lyžice škrobovej múčky.
Z múky, masla, žĺtka, práškového a vanilkového cukru spracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme a vložíme do menšieho pekáča. Očistené jablká pokrájame na malé a tenké plátky. Tvaroh zmiešame so škrobovou múčkou, práškovým a vanilkovým cukrom, Pridáme žĺtok a jablká. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielok. Zmes rovnomerne rozotrieme na cesto a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme 40 až 45 minút. Hotový koláč posypeme práškovým cukrom.

 

Tvarohovo-jablkový zákusok

150 g hrubej múky, 100 g práškového cukru, 1 vajce, prášok do pečiva, 100 g masla.

Náplň: 1 tvaroh, 400 g jabĺk, 100 g kryštálového cukru, 1 lyžičku Zlatého klasu.
Zo surovín vymiešame cesto a natlačíme ho do formy alebo do remosky. časť si ponecháme na mrveničku. Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a postrúhame. Zmiešame s tvarohom, lyžičkou Zlatého klasu a cukrom a navrstvíme na cesto. Z odloženej časti cesta urobíme mrveničku, ktorou posypeme vrstvu jabĺk a tvarohu. Upečieme.

 

Štrúdľa

150 g hladkej múky, 1 lyžicu masti, 60 g cukru, 1 kávovú lyžicu octu, soľ, vlažnú vodu.
Vypracujeme cesto (dobre vybúchať - asi štvrť hodiny), necháme pod horúcim kastrólom odpočívať. Vyťahujeme na pomúčenom obruse.

 

Rýchla jablková štrúdľa

1,5 hrnčeka hladkej múky, 1/4 hrnčeka oleja, 1/4 hrnčeka vody, 1 lyžicu octu, cukor, vanilkový cukor, mletú škoricu, hrozienka, 600 g postrúhaných jabĺk, olej na vytretie pekáča, strúhanku, vajce.
Múku, olej, vodu a ocot vymiešame do vláčneho cesta, ktoré necháme chvíľu odstáť. Cesto rozvaľkáme na plát. Plát cesta posypeme strúhankou, navrstvíme postrúhané jablká, posypeme cukrom, hrozienkami, vanilkovým cukrom a škoricou. Zvinieme do závinu, potrieme vajcom a dáme piecť do vyhriatej rúry.

 

Jablková štrúdľa

 

Základné cesto: 300 g hladkej múky, 1 vajce, trošku soli, 1 šľahačková smotana
Bešamelová zmes: 80 g - masti roztopiť a pridať 30 g - polohrubej múky, 30 sekúnd nechať prebublať, spolu dobre vymiešame

Základné cesto vypracujeme, vyvaľkáme na veľký tenký plát a potrieme ho bešamelovou zmesou. Necháme zaschnúť asi 10 - 15 minút.
Potom zrolujeme a rozkrojíme na 4 diely. Každý diel vyvaľkáme na tenko a pokryjeme plnkou (jablkovou, orechovou, tvarohovou, makovou, atď.). Štrúdľu potrieme pred pečením vajíčkom.

 

 

 

Rýchly jablkový koláč pre dvoch

750 g jabĺk, 300 g polohrubej múky, 300 g práškového cukru, 2 vajcia, 1 lyžičku sódy bikarbóny, 2 dl oleja, 1 dl mlieka, 1 čokoládu.
Olúpané, jadrovníkov zbavené jablká nastrúhame na rezance, primiešame múku, práškový cukor, vajcia, sódu bikarbónu, olej a mlieko. Masu dáme upiecť na vymastenom a múkou vysypanom pekáči. Po upečení polejeme čokoládou. Ak koláč pripravujú dvaja, celková príprava a upečenie netrvá dlhšie ako 30 minút.

 

Jednoduchý jablkový koláč

250 g hladkej múky, 130 g práškového cukru, 2 vajcia, 1/2 vrecúška kypriaceho prášku, 250 g stuženého tuku.

 Plnka: 750 g jabĺk, 2 vrecúška vanilkového cukru, 1 lyžičku mletej škorice.
Múku rozmiešame s kypriacim práškom, zmiešame s práškovým cukrom, vajciami a so zmäknutým tukom. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve časti. Jednu časť dáme na vymastený a múkou vysypaný plech, cesto popicháme vidličkou a dáme naň nahrubo postrúhané jablká, ktoré posypeme vanilkovým cukrom a mletou škoricou. Prikryjeme druhou polovicou cesta a tiež popicháme vidličkou. Pečieme vo vyhriatej rúre 30 až 40 minút. 

 

Mriežkový koláč s jablkami

1 lístkové cesto, 5 vajec, 100 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 60 g strúhanej čokolády na varenie, 1 balíček vanilkového cukru, strúhanú kôra z 1 citróna, 1 kg jabĺk alebo hrušiek, šťavu z polovice citróna, 60 g mandlí, alebo lieskových orieškov, maslo na vymastenie plechu, marhuľový džem.
Z lístkového cesta oddelíme štvrtinu na mriežky a zostávajúce cesto rozvaľkáme a rozložíme na vymastený plech. Žĺtky s polovicou práškového cukru, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou vyšľaháme do peny. Z bielkov a z druhej polovice cukru ušľaháme sneh, ktorý vmiešame do žĺtkovej peny. Nakoniec vmiešame múku a postrúhanú čokoládu. Lístkové cesto na plechu poprepichujeme vidličkou a nalejeme naň lístkové pripravenú masu. Jablká pokrájane na plátky rozložíme na masu, preložíme prúžkami lístkového cesta do tvaru mriežky a posypeme mandľami. Pečieme v predhriatej rúre asi 45 minút. Upečený koláč potrieme marhuľovým džemom.

 

Šťavnatý jablkový koláč

250 g polohrubej múky, 125 g tuku na pečenie (napríklad Hera), 60 g práškového cukru, 1 lyžičku škorice, 1.3 kg jabĺk, 1 citrón, 4 vajcia, 100 g kryštálového cukru, 2.5 dl kyslej smotany, 2 dl šľahačkovej smotany, 50 g mandľových lupienkov.
Múku vymiesime s tukom, práškovým cukrom, škoricou a jedným vajcom. Dobre vymiešaným cestom vystelieme formu – dno i bočné strany a odložíme na 30 minút do chladničky. Jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovník a prekrojíme na polovice. Pokvapkáme ich vodou rozmiešanou s citrónovou šťavou. Jablká postupne nakrájame na plátky hrubé asi 5 mm a ukladáme ich nahusto do formy s cestom. Tri vajcia vymiešame so smotanou, šľahačkovou smotanou a kryštálovým cukrom. Zálievku nalejeme na jablká. Pečieme pri teplote 160 až 170 º C asi 40 minút. Upečený koláč posypeme mandľovými lupienkami.

 

 

 

Jahodový koláč

Maslové cesto: 300 g hladkej múky, 150 g masla, 3 lyžice sladkého mlieka alebo smotany, 80 g práškového cukru, kôru z polovice citróna.

Piškótové cesto: 3 vajcia, 70 g práškového cukru, 60 g hrubej múky. Jahody.
V preosiatej múke rozrobíme maslo, pridáme smotanu, cukor, citrónovú kôru a štipku soli. Cesto vymiesime a necháme 2 hodiny odpočinúť. Rozvaľkané cesto dáme na vymastený plech a upečieme. Na upečené cesto poukladáme jahody, ktoré zalejeme piškótovým cestom a pri miernom ohni v rúre upečieme. Upečený koláč necháme vychladnúť, posypeme ho vanilkovým cukrom. Piškótové cesto: žĺtky vymiešame s cukrom, primiešame múku a tuhý sneh z bielok.

 

Jablkový závin s marcipánom I

450 g lístkového cesta, 750 g kyslejších jabĺk, 1 vrecúško hrozienok namočených v rume, 200 g marcipánovej hmoty, múku na vysypanie dosky, 100 g posekaných lieskových orieškov, 2 vrecúška vanilkového cukru, 1 bielok, 1 žĺtok, práškový cukor, 1 lyžičku škorice.
1/5 lístkového cesta si odložíme na ozdobenie. Z väčšej časti cesta vyvaľkáme plát na hrúbku asi 3 mm. Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a pokrájame na tenké plátky. Zmiešame ich s orieškami, hrozienkami, vanilkovým cukrom a škoricou. Jablkovú hmotu rovnomerne navrstvíme na plát cesta. Posypeme postrúhanou marcipánovou hmotou. Bočné okraje preložíme, aby sa nám jablká nevysypali a urobíme závin, ktorý preložíme na pekáč. Závin potrieme žĺtkom. Z časti lístkového cesta vyvaľkáme plát hrubý asi 3 mm a ozdobným kolieskom z neho nakrájame pásiky široké asi 1,5 cm. Pásikmi vytvoríme na závine mriežku. Ozdobený závin potrieme bielkom. Závin pečieme v rúre vyhriatej na 180º C asi 30 minút. Upečený závin posypeme práškovým cukrom.

 

Jablkový závin s marcipánom II

450 g lístkového cesta, 750 g jabĺk, hrozienka namočené v rume, 100 g posekaných lieskovcov, 2 vrecúška vanilkového cukru, 1 lyžicu škorice, 200 g marcipánovej hmoty, 1 žĺtok.
Na rozvaľkané cesto navrstvíme postrúhané jablká, hrozienka, posekané lieskovce, vanilkový cukor, škoricu a postrúhanú marcipánovú hmotu. Zvinieme do závinu, potrieme žĺtkom a upečieme.

 

Jablkové minibábovky

2 vajcia, 200 g práškového cukru, 1/2 šálky sušených marhúľ (alebo zmesi), 1/3 šálky sušených sliviek, 1 lyžičku škorice, 1 vrecúško kypriaceho prášku, 0,5 dl becherovky, 1/2 šálky mandľových lupienkov, 1/3 šálky polohrubej múky, 1,5 dl oleja, 2 lyžice masla, 1 jablko, 2 dl mlieka, 1 lyžicu medu, 2 lyžice pudingového prášku, 1 dl mandľového likéru (amareto).
Formičky na minibábovky vytrieme maslom. Vajcia šľaháme na elektrickom šľahači, postupne pridávame cukor, kypriaci prášok zmiešaný s polohrubou múkou, škoricu, časť nadrobno pokrájaného sušeného ovocia (časť si necháme na ozdobenie), nadrobno pokrájané sušené slivky, mandľové lupienky, postrúhané jablko (šťavu vytlačíme), becherovku, olej. Zmes nalejeme do formičiek a upečieme. V časti mlieka rozpustíme pudingový prášok. Mlieko privedieme do varu a postupne prilievame mlieko s práškom. Uvaríme pomerne riedky puding. Do odstaveného pudingu primiešame med a mandľový likér. Upečené, vychladnuté bábovky prelejeme vychladnutým pudingom a ozdobíme sušeným ovocím.

Jednoduchý jablkový závin

500 g hladkej múky, 1 margarín (Hera) alebo maslo (250 g), 20 g kvasníc, asi 2,5 dl mlieka. Náplň: 500 g jadrovníkov zbavených jabĺk, 100 g cukru, 1 lyžičku škorice.
Múku, zmäknuté maslo. rozdrobené kvasnice a mlieko zmiešame a vypracujeme cesto. Odložíme ho asi na 2 hod do chladu odpočinúť. Cesto rozvaľkáme, posypme postrúhanými jablkami zmiešanými s cukrom a škoricou a zvinieme do závinu. Vložíme do rúry, ktoré zapneme na 220º C a upečieme.

Tetkina jablková torta

100 g cukru, 4 veľké jablká, 3/4 l vody, 2 vanilkové pudingy, 1 vrecúško okrúhlych piškót. Na ozdobenie: 1 nízkotučný tvaroh, 1 kyslú smotanu, cukor, jahody, kivi, čokoládu.
Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov, postrúhame ich a dáme do vody variť. Varíme ich asi 10 minút. Pudingové prášky rozmiešame v malom množstve vody a za stáleho miešanie pridáme k variacim sa jablkám. Pridáme cukor, zamiešame a necháme mierne vychladnúť. Do tortovej formy poukladáme jednu vrstvu piškót, zalejeme ich polovicou jablkového pudingu, opäť dáme vrstvu piškót a jablkového pudingu. Povrch zarovnáme a necháme stuhnúť. Tvaroh vymiešame so smotanou a cukrom a zmesou, pomocou cukrárenského vrecúška, ozdobíme povrch vychladnutej torty. Dozdobíme jahodami, plátkami kivi a čokoládou.

 

Mrkvovo-jablkové pyré

300 g mrkvy, 250 g jabĺk, citrónová šťava, cukor, škorica.
Očistenú mrkvu nakrájame na menšie kúsky a uvaríme. Očistené jablká nakrájame na plátky, podlejeme vodou, pridáme trochu citrónovej šťavy a dusíme do mäkka. Podusené jablká rozmixujeme spolu s uvarenou mrkvou, dochutíme cukrom, citrónovou šťavou a škoricou.

 

Sypaný jablkový koláč

1 kg postrúhaných jabĺk, 250 g polohrubej múky, 150 g práškového cukru, 250 g detskej krupice, 1 vrecúško kypriaceho prášku, 1 vrecúško škoricového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, marhuľový (alebo iný) džem, 125 g masla.
Múku, krupicu, cukor a kypriaci prášok zmiešame a zmes rozdelíme na tri časti. Na vymastený pekáč navrstvíme jednu časť múkovej zmesi. Posypeme polovicou postrúhaných jabĺk, škoricovým cukrom, vanilkovým cukrom a džemom. Zasypeme ďalšou tretinou múkovej zmesi, jablkami, škoricovým cukrom, vanilkovým cukrom, džemom. Nakoniec navrstvíme tretiu tretinu múkovej zmesi, ktorú polejeme maslom.

 

Ťahaný jablkový závin

Cesto: 300 g hladkej múky, 1 vajce, 1 lyžicu masti, 1 lyžičku octu, na hrot noža soli, 1 dl vlažnej vody. Náplň: 300 g jabĺk, 100 strúhanky, maslo, 100 g kryštálového cukru, 50 g orechov, 50 g hrozienok, 1 škoricový cukor.
Zo surovín pripravíme cesto, ktoré rukami povyťahujeme na plát. Na masle opražíme strúhanku, ktorou posypeme cesto. Navrstvíme postrúhané jablká, posypeme hrozienkami, polámanými orechmi, škoricovým cukrom a kryštálovým cukrom. Všetko to stočíme do závinu a upečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení posypeme práškovým cukrom.

 

Šálkový koláč s jablkami

2 šálky hladkej múky, 1 šálku práškového cukru, 2 vajcia, 1/2 prášku do pečiva, 1 Pamu alebo Palmarin.
Všetky prísady zmiešame a vypracujeme cesto. Polovicu vyklopíme na dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, uložíme na vymastený a múkou posypaný plech. Na cesto nastrúhame jablká, ktoré posypeme práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Z druhej polovice vyvaľkáme plát a položíme ho na postrúhané jablká. Cesto poprepichujeme vidličkou. Pečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení posypeme práškovým cukrom a krájame na obdĺžniky.

 

Jablková bábovka bez tuku

200 g kryštálového cukru, 4 vajcia, 1 vrecúško vanilkového cukru, 200 g hrubej múky, 1/2 vrecúška prášku do pečiva, 1/2 vrecúška prášku do perníka, 200 g postrúhaných jabĺk, štipku soli, hrozienka, kokos.
Z cukru, vanilkového cukru a žĺtkov vymiešame metličkou piškótové cesto. Pridáme preosiatu múku s práškami do pečiva a jablká. Nakoniec primiešame tuhý sneh z bielkov vyšľahaný so štipkou soli. Pečieme vo vymastenej a strúhankou (alebo strúhanými piškótami) vysypanej bábovkovej forme pri teplote 180º C. Posypeme práškovým cukrom. Môžeme pridať aj hrozienka, orechy alebo strúhaný kokos.

 

Perníkový koláč s jablkami a kakaom

3 vajcia, 250 g cukru, 50 g medu, 1 lyžicu kakaa, 2 dl oleja, 400 g polohrubej múky, vanilkový cukor, 600 g postrúhaných jabĺk, 2 lyžice sódy bikarbóny, 1 lyžičku mletej škorice, za hrsť hrozienok.
Vajcia s cukrom dobre vymiešame, postupne pridáme ostatné suroviny a premiešame. Na vymastený a múkou vysypaný plech cesto nalejeme a upečieme. Upečený a vychladnutý pekáč posypeme cukrom premiešaným s kakaom a škoricou.

 

Holandský jablkový koláč

150 g masla, 200 g cukru, 2 vajcia, 2 dl kefíru, 1 lyžičku mletej škorice, 150 g polohrubej múky, 1 lyžičku sódy bikarbóny, 1/2 lyžičky soli, 200 g postrúhaných jabĺk (predtým ošúpaných a zbavených jadrovníkov).

Na posypanie: 100 g cukru, 1 lyžička mletej škorice, 50 g nadrobno posekaných orechov.
Maslo, cukor, vajcia a kefír vymiešame. Primiešame škoricu, múku, sódu, soľ a vymiešame cesto. Pridáme postrúhané jablká a premiešame. Formu vymastíme maslom a vysypeme múkou alebo strúhankou. Do formy vylejeme cesto a posypeme ho zmesou cukru, škorice a posekaných orechov. Pečieme 35 až 40 minút pri teplote 180º C, alebo pokým cesto nebude vo vnútri suché.
 

Rýchly jablkový koláč

 

- 350g práškový cukor, 3 ks celé vajcia, 1,5 dl rastlinný olej, 1 bal. sóda bikarbóna, 1/2 PL škorica mletá, 1 PL kvalitné kakao, 350g polohrubá múka, 750g jablká
Jablká nastrúhajte na hrubšom strúhadle a zmiešajte so všetkými surovinami.
Rozlejte na plech s papierom na pečenie.
Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180º C približne 20 - 25 minút.
Hotovo! Dobrú chuť!

 

 

Jablkový koláč 1

220g masla (Hera, Perla, Smetol), 220g prášk. cukru, 4 vajcia, 370g polohr. múky, 1 prášok do pečiva, 1 smotanu, jablká.
Maslo s cukrom vymiešame. Po jednom pridávame vajcia. Pridáme múku s práškom do pečiva a nakoniec zamiešame smotanu. Na vymastený plech vylejeme väčšiu polovicu cesta, posypeme postrúhanými jablkami, cukrom, škoricou a rozotrieme druhú polovicu.

Šťavnatý jablkový koláč

250 g polohrubej múky, 125 g tuku na pečenie (napríklad Hera), 60 g práškového cukru, 1 lyžičku škorice, 1.3 kg jabĺk, 1 citrón, 4 vajcia, 100 g kryštálového cukru, 2.5 dl kyslej smotany, 2 dl šľahačkovej smotany, 50 g mandľových lupienkov.
Múku vymiesime s tukom, práškovým cukrom, škoricou a jedným vajcom. Dobre vymiešaným cestom vystelieme formu – dno i bočné strany a odložíme na 30 minút do chladničky. Jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovník a prekrojíme na polovice. Pokvapkáme ich vodou rozmiešanou s citrónovou šťavou. Jablká postupne nakrájame na plátky hrubé asi 5 mm a ukladáme ich nahusto do formy s cestom. Tri vajcia vymiešame so smotanou, šľahačkovou smotanou a kryštálovým cukrom. Zálievku nalejeme na jablká. Pečieme pri teplote 160 až 170º C asi 40 minút. Upečený koláč posypeme mandľovými lupienkami.

Jablkový koláč 2

1 Heru, 4 vajcia, 120g cukru, 450g hl. múky, 1/2bal prášku do pečiva, 350g nastrúhaných jabĺk, hrozienka, oriešky apod., tuk a múku na vysypanie plechu.
Tuk vymiešame s cukrom, vmiešame 4 žĺtky, pridáme hl. múku a kypriacim práškom. Cesto rozdelíme na 3 časti a dáme do chladničky stuhnúť. Potom vyvaľkáme 2/3 cesta na vymastený a múkou vysypaný plech. Poukladáme naň nastrúhané jablká, posypeme namočenými jablkami, orieškami apod. Zo 4 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, rozotrieme na jablká a na sneh nastrúhame zvyšnú 1/3 cesta. Pečieme v dobre vyhriatej rúre pri 180°C 30-40 min.

 

Jablkový koláč 3

 

Tento koláč môže na prvý pohľad vyzerať ako mastný, sladký a ťažký na strávenie, ale nenechaj sa oklamať ingredienciami. Keď som prvý krát robil tento koláč, moja žena mi nazízala do hrnca a skepticky vrtela hlavou... výsledok v podobe nadýchaného a voňavého koláča ju však prekvapil... takže do toho
 - 5 celých vajec
- 400g práškového cukru
- 400g polohrubej múky
- 1/2 kila strúhaných jabĺk
- 2 dcl oleja alebo roztopeného margarínu (Hera)
- škoricový cukor
- 1 ČL sódy bikarbóny
- vlašské orechy alebo mandle
postupne zmiešaj vajíčka s cukrom, sódou bikarbónou, múkou, olejom a nakoniec pridaj strúhané jablká. Týmto sa končí pôvodný recept, ale môžeš do cesta podľa svojej fantázie pridať napríklad orechy.
Daj na pomastený a pomúčený plech a nechaj piecť cca 25 minút v predhriatej rúre.

 

 

Jablčník z krehkého cesta

 

300 g hladkej múky, 70 g práškového cukru, 1/4 balíčka prášku do pečiva, 140 g masla alebo tuku, soľ, 1 žĺtok, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, 1 dl mlieka alebo smotany.
Plnka: 750 g jabĺk, 100 g práškového cukru, škorica, 100 g hrozienok, 100 g orechov, mlieko na potretie

Do hladkej múky pridáme preosiaty cukor s práškom do pečiva, rozsekáme maslo alebo tuk, pridáme trošku soli, žĺtok, vajce, vanilkový cukor a toľko smotany alebo vody, aby bolo cesto spojené a hladké. Potom ho rozdelíme na dva diely a dáme do chladu. medzitým pripravíme plnku. Potom cesto každé zvlášť rozvaľkáme na 1/2 cm, na váľku prenesieme na plech, posypeme postrúhanými jablkami zmiešanými so škoricou a s cukrom. Cukru dáme podľa kyslosti jabĺk. Do plnky môžeme pridať aj hrozienka a posekané orechy. Jablká prikryjeme druhým dielom cesta, rozváľaného na veľkosť prvého cesta, kraje pretlačíme, celý jablčník potrieme mliekom a upečieme.
Upečený posypeme vanilkovým cukrom, trochu vychladnutý pokrájame na štvorcové rezy.

 

 Ivkin jablčník

 

 jablká, múku, cukor, škoricu, margarín

Všetko spolu vymiešame a dáme upiecť do vyhriatej rúry.

 

Jablká s medom

 

jablká, med, vodu na podliatie

Jablká olúpeme, prekrojíme na polovice a vykrojíme jaderníky. Do vzniknutých mištičiek v jablkách naplníme med. Dáme na plech, podlejeme vodou a necháme zapiecť v rúre. Môžeme podávať posypané strúhanou bielou čokoládou.

 

Nízkotučný jablkový koláč 


4–5 jabĺk ošúpaných a pokrájaných na mesiačiky, 1 šálka čučoriedok, 1 1/2 šálky nízkotučného mlieka, 1 celé vajce, 2 vaječné bielky, 1/2 šálky preosiatej hladkej múky, 1/4 šálky krištáľového cukru, 1,5 kávovej lyžičky vanilky, 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice, sprej na vymastenie plechu
1 šálka = 225 ml

Sprejom na pečenie vystriekajte okrúhlu formu s priemerom cca 25 cm. Poukladajte do nej pokrájané jablká a nasypte polovicu čučoriedok. Vyšľahajte vajíčka, pridajte mlieko, múku a ostatnými ingredienciami. Zľahka premiešajte. Zmes nalejte na ovocie.
Pečte vo vopred vyhriatej rúre cca 30 minút. Ak do koláča zapichnete špáradlo a toto po vytiahnutí zostane čisté, je koláč dobre upečený. Hotový koláč vyklopte a posypte zvyšnými čučoriedkami. Nakrájajte 8 porcií.
1 porcia obsahuje cca: 130 kcal, 8 g bielkovín, 25 g sacharidov, 0, 5 g tuku.

Babkin jablkový koláč

1 smetol (palmarin), 15 dkg práškového cukru, 2 vajcia, 40 dkg polohrubej múky, 3 dl mlieka, 1 prášok do pečiva

Všetky prísady na cesto premiešame mixérom. Plech vymastíme papierom z palmarinu, polku cesta rozotrieme na plech. Na vrch dáme jablkovú plnku a natrieme druhou polkou cesta. Pečieme pri teplote 200o C cca 20-25 minút.

Jablková plnka: cca 1 kg jabĺk nastrúhame na hrubšom slzičkovom strúhadle dobre vyžmýkame, premiešame so škoricou a kryštálovým cukrom podľa chuti.

 

Jablkový koláč

 

300 g polohrubej múky, 1 bal. prášku do pečiva, 150 g strúhanky, 150 g práškového cukru, 5 vajec, 200 g masla, 250 ml jablčnej šťavy, na obloženie: 1,5 kg jabĺk, 30 g mandľových lupienkov, práškový cukor na posypanie

Zmiešame múku, prášok do pečiva, strúhanku a práškový cukor. Pridáme vajcia, maslo a jablčnú šťavu a všetko riadne vymiešame na hladké cesto. Vylejeme ho na vymastený plech, povrch zahladíme. Jablká olúpeme, rozštvrtíme a odstránime jadrovníky. Pokrájame ich na jemné dieliky a škridľovito poukladáme na cesto. Posypeme mandľami a plech vložíme do rúry. Pečieme pri 160 °C asi 30 až 40 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

 

 

Obrácený jablkový koláč
 
600g oloupaných jablek bez jádřinců, 4 vejce, 150g moučkového cukru,100g hladké mouky, mletá skořice, máslo na vymaštění formy, hladká mouka na posypání.

Jablka nakrájíme na tenké plátky a rozložíme do koláčové formy silně vymaštěné máslem. Posypeme cukrem a skořicí a pokryjeme piškotovým těstem.
Piškotové těsto:Z bílků ušleháme pevný sníh,po částech přisypeme cukr a ušleháme do husta. Potom do sněhu lehce vmícháme žloutky a potom proosátou mouku.
Částečně vychladlý moučník posypeme malým množstvím mouky a obrátíme na rovný tác.
Podávám studený se šlehačkou.

 

Jablkový koláč

100 g polohrubé mouky, 50 g maizeny, špetka soli, 1 lžička prášku do pečiva, 50 g moučkového cukru, 1 vejce, 70 g másla

Náplň: 500 g kyselých jablek, 1 citrón, 0,15 l smetany ke šlehání, 50 g moučkového cukru, 2 vejce

Na vále smícháme mouku, maizenu, sůl, prášek do pečiva, přidáme vejce, nastrouhané máslo a rychle vypracujeme hladké těsto. Vál pomoučníme, těsto rozválíme a vložíme do dortové formy s průměrem 21 cm. Jablka očistíme, odstraníme jádřinec, nakrájíme na plátky silné půl centimetru a potřeme citrónovou štávou. Do těsta je natlačíme do tvaru věnce. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 35 minut. Smetanu rozšlehanou s cukrem a vejci nalijeme na koláč, vložíme zpátky do trouby a ještě 25 minut pečeme. Vychladlý koláč posypeme cukrem.

Jablkový koláč s drobenkou

těsto: 250 g Apromixu, špetka soli, citr. kůra, 50 g mouč. cukru, 50 g Hery, 100 - 150 ml nízkobílk. mléka Zajíc ( 4 KL obil. směsi + 120 ml vlažné vody), 10 g Hery + 10 g (1 PL) nízkobíl. strouhanky na vymazání a vysypání formy
kvásek: 15 g droždí + 10 g (2 KL) krystal. cukru + 50 ml vlažné vody.

náplň: 400 g nastrouhaných jablek, skořice.
drobenka: 60 g Apromixu + 50 g mouč. cukru + 8 g (1/2 bal.) vanil. cukru+ 50 g Hery.
1. Do mísy nasypeme Apromix, přidáme špetku soli, citrónovou kůru, mouč. cukr,  

    rozpuštěnou vlažnou Heru a směs dobře promícháme.
2. Připravíme kvásek: do hrníčku dáme droždí, cukr, vlažnou vodu a do hladka rozmícháme.
3. Kvásek necháme na teplém místě vykynout (asi 10 - 15 minut).
4. Vykynutý kvásek nalijeme do mísy k připravené směsi z Apromixu. Postupně přiléváme

    Nízkobílk. mléko Zajíc připravené v odměrce a vařečkou vypracujeme tužší těsto, které  

    necháme na teplém místě vykynout asi 20 - 30 minut.

5. Vykynuté těsto vložíme do vymazané a vysypané koláčové formy a rukou těsto

    vytvarujeme a zaplníme po celé ploše formy včetně okrajů.
6. Okraje těsta ve formě potřeme tukem (olejem nebo rozehřátou Herou).
7. Takto připravené těsto ve formě naplníme nakrájenými nebo nahrubo nastrouhanými  

    jablky, posypeme skořicí.
8. Koláč posypeme drobenkou připravenou smícháním Apromixu, mouč. cukru, vanil. cukru a

    Hery.
9. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 - 30 minut.

10. Upečený koláč necháme ve formě vychladnout, poté ho rozkrájíme, posypeme cukřenkou

     a servírujeme.

 

Jablkový koláč s drobným ovocem

Ingredience: Na 1 plech 30x40 cm potřebujeme:
Na těsto: 125 g másla nebo margarinu, 100 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru s příchutí  

                bourbonu, 3 vejce, špetka soli, 125 g mouky, 2 rovné ČL kypřícího prášku do  

                pečiva, 75 g mandlí (plátky);
Kromě toho: 700 g kyselých jablek, po 100 g červeného rybízu a borůvek nebo malin a ostružin apod. 300 g zakysané smetany, 200 g marcipánové hmoty, 1 sáček vanilkového cukru s příchutí bourbonu, 2 vejce, 2 rovné ČL škrobu, 25 g plátků mandlí.

Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky nebo je můžeme použít i půlená. Máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a solí do pěny. Postupně vmícháme vejce. Mouku prosijeme s práškem do pečiva. Mandle v ruce mírně rozmačkáme a přidáme do mouky. Tuto směs přidáváme po lžičkách do pěny.
Koláč pečeme buď na plechu o výše uvedené velikosti nebo na plechu s nastavitelným rámem, který zevnitř předem vytřeme tukem. Do tohoto rámu rozetřeme těsto a uhladíme. Jablka narovnáme na těsto mírně přes sebe. Předpečeme asi 20-25 minut v elektrické troubě vyhřáté na 175 °C, v horkovzdušné při teplotě cca 160 °C a v plynové troubě na stupni 2.
Mezitím můžeme rozmrazit nebo nechat okapat ovoce, pokud nepoužijeme čerstvé.
Na předpečený moučník rozvrstvíme drobné ovoce a vše pokryjeme marcipánovou polevou, připravenou utřením marcipánové hmoty se zakysanou smetanou, vanilkovým cukrem, vejci a škrobem. Dopečeme při stejné teplotě po dobu 25-30 minut.
Po upečení uvolníme koláč z rámečku za pomoci kulatého nože. Necháme ho vychladnout na plechu. Při podávání sypeme moučkovým cukrem.

Jablkový koláč s mandlovým krémem

 

Těsto:350 g polohrubé mouk, 2 vrchovaté KL Kypřicího prášku do pečiva Dr. Oetker
150 g másla nebo Hery, 2 vejce, 100 g cukru, 1 bal Vanilínového cukru Dr. Oetker
špetku soli, 50 g oloupaných, mletých mandlí

Obloha: 1,5 kg jablek, šťávu ze dvou citrónů, 300 g měkkého másla, 200 g cukru, 2 bal Vanilínového cukru Dr. Oetker, 2 vejce, trochu nastrouhané citrónové kůry (chemicky neošetřené), 80 ml mandlového likéru, 200 g polohrubé mouky, 500 ml (1/2 l) smetany ke šlehání, 50 g loupaných mandlových třísek, 1 bal Skořicového cukru Dr. Oetker

1. Na těsto smícháme mouku s práškem do pečiva a prosejeme do mísy. Přidáme máslo  

    nebo rostlinný tuk, vejce, cukr, vanilínový cukr, sůl a mandle.

2. Přísady zpracujeme v hladké těsto pomocí elektrického ručního šlehače (hnětací metly)

    nejprve krátce při nejnižší rychlosti, pak při nejvyšší. Těsto zabalíme do fólie a dáme si na

    30 minut do chladu.

3. Těsto vyválíme na vymaštěném plechu (38x28 cm) po stranách vytvoříme nízký okraj a

    před něj položíme několikrát přehnutý proužek alobalu. Dno propícháme vidličkou.

Dáme péct:
Elektrická trouba: asi 200°C (předehřátá)
Horkovzdušná trouba: asi 180°C (nepředehřátá)
Plynová trouba: asi stupeň 4 (předehřátá)
Doba pečení: asi 15 minut

4. Na oblohu oloupeme jablka, odstraníme jádřince, jablka nakrájíme na plátky a pokapeme

    citrónovou šťávou.

5. Máslo utřeme do hladka. Potupně k němu přidáme cukr, vanilínový cukr, vejce,

    citrónovou kůru, mandlový likér a mouku. Šlehačku ušleháme a přimícháme. Hmotu

    dáme na upečený koláč.

6. Jablečné plátky hustě poklademe navrch a posypeme mandlovými třískami. Koláč dáme

    znovu péct - tentokrát přikrytý pečícím papírem, aby povrch příliš neztmavnul.

Elektrická trouba: asi 180°C (předehřátá)
Horkovzdušná trouba: asi 160°C (nepředehřátá)
Plynová trouba: asi stupeň 3 (předehřátá)
Doba pečení: asi 3 minuty

Tip: Teplý koláč posypeme skořicovým cukrem.

 

Jablkový koláč

Tenhle původně francouzský hit prostě musíte mít ve svém repertoáru!

Ingredience:

Na těsto:

  • 200 g mouky (100 g hladké  a 100 g polohrubé)
  • špetku soli
  • 100 g másla pokojové teploty, nakrájeného na kousky
  • 1 žloutek
  • 2–3 lžíce studené vody

Na náplň:

  • 4–5 jablek, oloupaných a bez  jádřince (doporučuju Golden Delicious)
  • 3 lžíce cukru krupice (nejlépe přírodního)
  • 50 g másla
  • 4–6 lžiček meruňkové  zavařeniny
  • 2 lžíce aromatického alkoholu (např.  třešňovici; každopádně se
  • zkuste vyhnout rumu)

Příprava jídla:

1. Mouku prosijte na vál a utvořte v ní důlek. Do něj vložte kousky másla se žloutkem a prsty

    je rozmělněte; směs by měla vzhledem připomínat míchaná vejce.
2. Vařečkou směs důkladně spojte, přilijte studenou vodu, znovu zpracujte a vytvořte  

    vláčnou kouli. Zabalte ji do fólie a dejte na půl hodiny do ledničky (těsto se pak nebude

    lepit). Před další úpravou ho nechte zvláčnět při pokojové teplotě.
3. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180°C. Plech nebo pečicí formu o průměru  

    25 cm vymažte máslem.
4. Jablka nakrájejte na tenké plátky, zbytek nasekejte na nepravidelné kousky. Těsto  

     rozválejte na placku a přemístěte na plech; pokud jste zvolili formu, vytlačte placku do

     odpovídajícího tvaru prsty. Pokryjte ,zbytkovými‘ kousíčky jablek a teprve na ně

     pokládejte po kruhu plátky jablek. Posypte cukrem, poházejte máslem a dejte do trouby.
5. Po 45 minutách pečení přepněte na pět minut na gril. Poté troubu vypněte a nechte v ní

    dezert ještě pět minut odpočívat.
6. V kastrůlku na mírném ohni rozmíchejte zavařeninu s alkoholem. Směsí potřete upečený

     koláč.

Jak proměnit jablečný koláč v ideál:
■ Na posledních 3–5 minut ho dejte pod gril v troubě. Koláč díky tomu získá krásnou barvu i  

   chuť, protože cukr na povrchu zkaramelizuje. Doporučuju hlídat – gril umí být rychlejší než

   smrt!

■ Naše křehké těsto je trochu jiné, než jak ho znáte. Vynechali jsme cukr: koláč s ním může

   jednak snadno zhořknout, jednak pak rychle tvrdne. Náš postup má i další dvě výhody:

   nenutí vás pracovat co nejrychleji, aby suroviny nezteplaly (jak je u křehkého těsta  

   zvykem), a navíc  není třeba se bát, že hmota bude lepivá.

■ Suroviny: jablka by měla být co nejšťavnější, aby zvláčněla korpus. Nejlepším

   aromatickým alkoholem na jablkový koláč je samozřejmě calvados. Třešňovici ale vřele

   doporučuju – rozhodně to nebude naposled, kdy se vám bude při pečení hodit jako elegantní

   náhrada bramborového tuzemáku.