Choď na obsah Choď na menu
 


 

Upečte si cookies

 V Amerike mimoriadne obľúbené pečivo, ktorého názov by sa dal voľne preložiť ako keksíky. Výhodou cookies je, že ich môžete upiecť z dvojitej i trojitej dávky cesta do zásoby a deti i dospelí si môžu počas týždňa pochutnávať na pravej domácej maškrte.

ObrázokAmerické cookies
Potrebujete: 170 g masla, 100 g hnedého cukru, 100 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru,300 g hladkej múky, 2 vajcia, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 2 lyžice mlieka, 320 g kvalitnej čokolády

Postup: Maslo vymiešajte s hnedým, kryštálovým a vanilkovým cukrom, pridajte vajcia, mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Čokoládu nakrájajte na kúsky a 2/3 z nej pridajte do cesta. Plech vyložte papierom na pečenie a položte naň guľky cesta asi 5 cm od seba. Povrch guliek mierne roztlačte a vtlačte do nich zvyšné kúsky čokolády. Pečte vo vyhriatej rúre 10-13 minút. Z plechu ich vyberajte po vychladnutí.

 


Obrázok

Cookies z ovsených vločiek
Potrebujete: 200 g ovsených vločiek, 125 g hrozienok, 125 g datlí alebo sušenej papáje, 120 g orechov, 200 g masla, 200 g krupicového cukru, 3 vajcia, 300 g polohrubej múky, 1/2 lyžičky sódy bikarbóny, 1 lyžičku škorice, štipku soli.

Postup: Hrozienka prepláchnite a namočte. Orechy, datle alebo papáju nakrájajte. Maslo vymiešajte s cukrom, vajcami, so štipkou soli a pridajte zmes múky, ovsených vločiek, sódy bikarbóny a škorice. Vymiešajte a pridajte nasekané orechy, hrozienka, datle alebo papáju. Lyžicou ukladajte kôpky cesta na vymastený plech a pečte 12-15 minút v rúre predhriatej na 200 stupňov Celzia. Po vychladnutí naukladajte do misy.

 Obrázok

 Čokoládové cookie

Potrebujete: 1 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky, 1 hrnček celozrnnej múky, 227 g masla, 1 a 1/2 hrnčeka hnedého cukru, 2 vajcia, 1/2 lyžičky prášku do pečiva, 1/2 lyžičky sódy bikarbóny, 1/2 lyžičky soli, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lyžicu kakaového prášku, 250 g horkej čokolády, 150 g pistácií

Postup: Maslo, cukor, vajcia a 100 g rozpustenej čokolády vymiešajte elektrickým šľahačom do hladka. Primiešajte zmes vytvorenú zmiešaním celozrnnej a polohrubej múky, soli, kakaového prášku, sódy bikarbóny a prášku do pečiva. Nakoniec pridajte zvyšnú čokoládu nakrájanú na kúsky a nakrájané pistácie. Pečte 10-13 minút na vymastenom plechu a potom ich nechajte vychladnúť.
Tip: Pri pečení cookies je najdôležitejšie odhadnúť čas pečenia. Čím dlhšie ich pečiete, tým budú chrumkavejšie. Menšie cookies pečte kratšie.

 Obrázok
Cookies z arašidového masla

Potrebujete: 1 vajce, 1/2 šálky arašidového masla, 1/2 šálky krupicového cukru, 1/2 šálky hnedého cukru,1 šálku hladkej múky, 1/2 šálky celozrnnej múky, 1 lyžičku sódy bikarbóny, 4 lyžice masla, 1/2 šálky neslaných arašidov, 1/2 lyžičky rumovej príchuti, štipku soli

Postup: Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia. V miske zmiešajte arašidové a obyčajné maslo, svetlý aj tmavý cukor, vajce, rumovú príchuť a štipku soli. Pridajte múku, v ktorej ste rozmiešali sódu bikarbónu a nakrájané arašidy. Cesto vymiešajte a urobte guľky vo veľkosti orecha. Ukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie najmenej päť centimetrov od seba. Guľky na plechu trochu potlačte, aby z nich vznikli malé placky, a pečte ich asi 15 minút. Po upečení ich nechajte na plechu vychladnúť a potom poukladajte na tácku.
Tip: Cesto na akékoľvek cookies si môžete pripraviť dopredu a odložiť až na 8 hodín do chladničky. Potom vytvarujte guľky a upečte.