Jahodový tunel
pre 4 osoby
Potrebujeme:
- Na piškótové cesto:
- 6 vajec
- 120 g práškového cukru
- 2 ČL vanilínového cukru
- 40 g rozpusteného masla
- 140 g hladkej múky
- štipku soli
- potravinársku fóliu
- práškový cukor na posypanie
- Na krém:
- 500 g očistených umytých jahôd
- 4 plátky želatíny
- 250 ml smotany na šľahanie + 100 ml na ozdobenie
- 50 g práškového cukru
Postup:
1. Vajcia rozklepneme, bielky oddelíme od žĺtkov. Do bielkov pridáme štipku soli a za postupného pridávania práškového a vanilínového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Potom do snehu postupne zašľaháme žĺtky. Do vyšľahanej hmoty pridáme rozpustené maslo, preosiatu múku a stierkou zľahka premiešame.
2. Rúru predhrejeme na 200 °C (teplovzdušnú nastavíme bez predhrievania na 180 °C). Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do rúry a na druhej koľajničke zdola pečieme asi 15 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť.
3. Medzitým si pripravíme jahodový krém: Želatínu necháme vo vode napučať podľa návodu na obale. Polovicu jahôd pokrájame na štvrtiny, zvyšok roztlačíme vidličkou a šťavu zachytíme. Zopár pekných jahôd si odložíme na ozdobenie. Želatínu vyberieme z vody a v horúcom vodnom kúpeli ju rozpustíme v šťave z roztlačených jahôd. Smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom, vmiešame do nej roztlačené jahody a rozpustenú želatínu.
4. Formu na srnčí chrbát vyložíme potravinárskou fóliou. Z vychladnutej piškóty stiahneme papier a po šírke ju rozdelíme na dva pláty rozdielnej veľkosti. Menší plát by mal mať šírku formy, z druhého plátu vytvoríme tunel.
5. Väčším plátom piškóty vystelieme pripravenú formu, prípadne zrežeme prečnievajúce okraje. Naplníme časťou krému, poukladáme naň pokrájané jahody a doplníme zvyšným krémom. Na vrch položíme menší plát, zakryjeme fóliou a odložíme na tri hodiny do chladničky. Stuhnutý tunel vyklopíme z formy na dlhý tanier alebo podnos, ozdobíme vyšľahanou šľahačkou a kúskami jahôd. Pokrájame na rezy
Čokládová torta
okrúhlu tortovú formu
Potrebujeme:
Na cesto:
· 80 g hrubej múky
· 50 g mletých lieskových orieškov + 30 g na ozdobenie
· 1/2 ČL kypriaceho prášku
· 2 PL (zarovnané) kakaa
· 6 vajec
· 140 g práškového cukru
· 2 ČL vanilínového cukru
· papier na pečenie
· 70 g čučoriedkového džemu
· marcipán na ozdobenie
Čokoládový krém:
· 125 g čokolády na varenie
· 60 g stuženého tuku
· 250 ml smotany na šľahanie
· 50 g kakaa
· 70 g kryštálového cukru
Čokoládová poleva:
· 100 g čokolády na varenie
· 40 g stuženého tuku
Postup:
1. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie. V miske zmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom, pomleté oriešky a preosiate kakao. V inej miske vyšľaháme do peny žĺtky s práškovým a vanilínovým cukrom. Pridáme pripravenú zmes suchých ingrediencií a premiešame. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov.
2. Cesto nalejeme do pripravenej tortovej formy, pečieme 10 minút pri teplote 175 °C, potom teplotu znížime na 160 °C a pečieme ešte 30 minút. Upečenú tortu dáme chladnúť na mriežku. Po miernom vychladnutí opatrne nožom oddelíme boky formy od tortového korpusu. Potom korpus opatrne prevrátime, odstránime papier a necháme vychladnúť.
3. Medzitým si pripravíme čokoládový krém: Nad parou v horúcom vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s tukom, pridáme šľahačkovú smotanu, cukor zmiešaný s kakaom a za stáleho miešania zohrejeme do horúca. Masu necháme vychladnúť a do druhého dňa ju dáme do chladu. Potom vyšľaháme na jemný krém.
4. Tortový korpus prekrojíme na tri pláty. Spodný plát natrieme čučoriedkovým džemom, priložíme stredný plát, natrieme ho 2/3 krému a priložíme vrchný plát. Boky a vrchnú časť korpusu natrieme zvyšným krémom. Boky torty posypeme mletými orieškami, vrch torty polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme marcipánom.
Čokoládová poleva: V horúcom vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s tukom a dohladka vymiešame.
Makové koláčiky
približne 40 kusov
Potrebujeme:
- 500 g hrubej múky
- 200 g uvarených zemiakov
- 50 g práškového cukru
- 30 g droždia
- 250 ml mlieka
- 30 g masla
- 1 vajce
- 1/2 ČL soli
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1/2 ČL postrúhanej citrónovej kôry
- 1 vajce na potretie
- tuk na vymastenie plechu
- práškový cukor na ozdobenie
Maková plnka:
- 300 g mletého maku
- 150 g práškového cukru
- 2 ČL škoricového cukru
- 50 g hrozienok
- 100 ml mlieka
Postup:
1. Z 1 PL múky, 1 ČL cukru, droždia a polovice mlieka pripravíme kvások. Do misy dáme múku, najemno postrúhané uvarené zemiaky, vykysnutý kvások, zvyšné mlieko a cukor, vanilínový cukor, rozpustené maslo, soľ, vajce a postrúhanú citrónovú kôru. Vypracujeme tuhšie cesto. Necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Pozor: zemiakové cesto kysnutím redne!
2. Medzitým si pripravíme makovú plnku: Mak zmiešame s práškovým a škoricovým cukrom, zalejeme vriacim mliekom, pridáme hrozienka vopred namočené vo vode alebo v rume a premiešame.
3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 5 – 7 mm. Väčším pohárom vykrojíme kolieska a v strede ich naplníme plnkou. Cesto potom preložíme a okraje zatlačíme.
4. Koláče uložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme 15 minút pri teplote 200 °C. Koláče po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
Sladké pletenky
pre 4 osoby
Potrebujeme:
- 450 g hladkej múky
- 100 g krupicového cukru
- 100 g Hery
- 2 žĺtky
- 2 vajcia
- 50 g droždia
- 150 ml mlieka
- 1 balíček vanilínového cukru
- pol ČL citrónovej kôry
- štipku soli
- štipku nastrúhaného muškátového orieška
- 1 vajce na potretie
- mak alebo sezam na posypanie
Postup:
1. Droždie rozotrieme s lyžicou krupicového cukru, pridáme asi polovicu vlažného mlieka a rozšľaháme. Pridáme lyžicu hladkej múky a vytvoríme kvások hustý asi ako cesto na palacinky. Necháme na teplom mieste vykysnúť.
2. Do misy dáme krupicový a vanilínový cukor, preosiatu múku, citrónovú kôru, štipku muškátového orieška a soli, žĺtky a vajcia, pridáme vykysnutý kvások a zvyšok vlažného mlieka. Spracujeme. Na uľahčenie práce môžeme použiť kuchynský robot. Keď sa suroviny spoja, prilejeme vlažnú rozpustenú Heru. Vypracujeme hladké nelepivé cesto voľnejšej konzistencie a necháme asi 40 minút kysnúť na teplom mieste.
3. Po vykysnutí cesto nakrájame na 20 kúskov. Každý rozvaľkáme rukami na prúžok, prehneme na polovicu a spletieme. Poukladáme na plech a necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme makom, sezamom alebo ozdobíme hrozienkami a pečieme v predhriatej rúre na 180 ˚C asi 12 minút.
Biela pena s jahodami
pre 5 osôb
Potrebujeme:
- 150 g kvalitnej bielej čokolády
- 500 ml smotany na šľahanie
- 1 stužovač šľahačky
- 2 čerstvé vajcia
- 400 g jahôd
- 2 PL tekutého medu
- šťavu a nastrúhanú kôru z chemicky neošetreného citróna
- medovku na ozdobenie
Postup:
1. Nalámanú čokoládu nasypeme do misy, ktorá sa dá položiť na hrniec s vodou. Nad horúcou parou ju za stáleho miešania rozpustíme – voda musí vrieť len mierne. Do čokolády sa nesmie dostať ani kvapka vody, inak by sa zrazila. Rozpustenú čokoládu necháme trocha vychladnúť.
2. Dobre vychladenú smotanu vyšľaháme so stužovačom do tuha. V inej miske vyšľaháme vajcia, vlejeme k nim roztopenú čokoládu a dôkladne prešľaháme. Do čokoládovej zmesi postupne vmiešame šľahačku. Penu rozdelíme do pohárov a asi hodinu necháme v chladničke.
3. Tesne pred podávaním pokrájame jahody na plátky a zmiešame ich s medom, citrónovou šťavou a nastrúhanou kôrou. Jahody rozdelíme do pohárov a ozdobíme lístkami medovky.
Bratislavské rožky
pre celú rodinu
Potrebujeme:
Na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 250 g margarínu alebo masla
- 50 g práškového cukru
- 30 g droždia 150 ml mlieka
- štipku soli 1 vajce
Na makovú plnku: - 500 g pomletého maku
- 350 g práškového cukru
- 50 g hrozienok
- 1 balíček vanilínového cukru
Postup:
1. Maslo rozmrvíme do preosiatej múky a v strede urobíme jamku. Z droždia, cukru a vlažného mlieka urobíme kvások, vylejeme do múky, pridáme štipku soli a vypracujeme tuhšie cesto. Vypracované cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
2. Medzitým si pripravíme makovú plnku. Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme vopred namočené hrozienka, vanilínový cukor, mak a všetky suroviny spolu dobre premiešame.
3. Vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozdelíme na 40 rovnakých kúskov, ktoré rozvaľkáme a naplníme makovou plnkou. Zvinieme ich do rožtekov a poukladáme na plech. Dbáme na to, aby spoj cesta ležal na spodnej strane rožteka. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 180 stupňoch do zlatohneda asi 18 minút.
Škvarkové pagáče
10 porcií
Potrebujeme:
- 600 g hladkej múky
- 3 žĺtky
- 250 g masla
- 240 – 260 ml mlieka
- 300 g mletých škvariek
- 20 g droždia
- soľ
- trochu cukru
Na potretie: - bielky
- soľ
Postup:
Vo vlažnom mlieku necháme nakysnúť rozpustené droždie s trochou cukru a so štipkou soli. Do misky dáme hladkú múku, žĺtky, zmäknuté maslo, soľ a nakysnutý kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré vyvaľkáme na pomúčenej doske a rozotrieme naň mleté škvarky. Cesto preložíme, prikryjeme a necháme nakysnúť na teplom mieste. Potom ho znova vyvaľkáme, preložíme a necháme nakysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme, pomocou formičky vykrojíme menšie pagáče, ktoré ukladáme na vymastený plech. Každý pagáč potrieme bielkom, posypeme soľou a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme 40 – 50 minút pri teplote 180 °C.