Kurací smotanový paprikáš
pre 4 osoby
Potrebujeme:
- 1 kurča
- 80 g oleja
- 70 g cibule
- 1 lyžičku mletej červenej papriky
- 1 lyžičku rajčiakového pretlaku
- 400 ml smotany na varenie
- 2 lyžice hladkej múky
- soľ
Postup:
1. Očistené a opláchnuté kurča naporciujeme.
2. Nadrobno posekanú cibuľku podusíme domäkka na oleji. Pridáme mletú papriku a kurča. Podusíme. Aby sa mäso nepripálilo, podlejeme zmes trochou teplej vody.
3. Po chvíli pridáme rajčiakový pretlak a dusíme, kým mäso nie je mäkké.
4. Nakoniec pridáme smotanu rozmiešanú s múkou. Ak by šťava bola príliš hustá, pridáme trochu horúcej vody.
5. Dochutíme soľou. Ako prílohu podávame domáce halušky alebo ľubovoľný druh cestoviny.
Kura s rozmarínom
pre 2 osoby
Potrebujeme:
- 2 ks kuracích rezňov (asi 400 g)
- 1/2 ČL soli
- 2 ČL mletého rozmarínu
- 2 ČL lyžičky mletého zázvoru
- 2 ČL mletej škorice
- 2 + 1 PL masla
- 2 PL medu
- 1 PL oleja
Postup:
1. Kuracie prsia pokrájame na malé kúsky. Posypeme zmesou mletého rozmarínu, škorice, zázvoru a soli. Necháme postáť asi pol hodiny. Ak sa však s prípravou ponáhľate, nie je to nutné.
2. V panvici, najlepšie vo woku, rozohrejeme dve lyžice masla s olejom a opražíme mäso. Keď je hotové, pridáme med a ešte lyžicu masla. Dôkladne miešame asi dve až tri minúty. Pozor, cukor nesmie začať karamelizovať ani sa páliť.
3. Zmes vyberieme, dáme na tanier, bohato obložíme zaváranými broskyňami a brusnicami, prípadne ríbezľami, a podávame s bielym pečivom.
Kuracie prsia so šampiňónovou omáčkou
pre 5 osôb
Potrebujeme:
- 500 g kuracích pŕs
- 300 g čerstvých šampiňónov (môžu byť aj sterilizované)
- 3 strúčiky cesnaku
- 250 ml smotany na varenie
- 1 PL hladkej múky na zahustenie
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 ČL vegety na ochutenie
- sušenú bazalku (podľa chuti)
- olej na opekanie
Postup:
1. Umyté mäso nakrájame na rezance, pridáme nakrájané šampiňóny, soľ, vegetu a mleté čierne korenie. Zmes premiešame a dáme smažiť na malé množstvo rozohriateho oleja. Podlejeme asi 100 ml vody a dusíme domäkka. 2. Keď je mäso mäkké, pridáme roztlačený cesnak a rozdrvenú sušenú bazalku. Zmes zahustíme smotanou a hladkou múkou. Podávame s cestovinou alebo ryžou.
Hovädzie na hríboch
pre 7 osôb
Potrebujeme:
- 1 kg hovädzieho mäsa (lopatka alebo stehno)
- 2 menšie cibule
- 2 ČL mletej sladkej červenej papriky
- soľ
- mleté čierne korenie
- za hrsť sušených hríbov
- 1 malú paradajku
- 1 zelenú papriku
- 1 PL masti
- 1 PL oleja
- 150 až 200 ml vody na podliatie
- 1 PL hladkej múky na zahustenie
Postup:
1. Na masti a oleji do sklovita osmažíme nadrobno pokrájanú cibuľu.
2. Hovädzie mäso umyjeme, pokrájame na väčšie kocky a pridáme k cibuli. Ochutíme soľou, korením, mletou paprikou a pridáme opláchnuté sušené hríby, nakrájanú paradajku a papriku.
3. Všetko spolu premiešame, podlejeme vodou a dusíme 2 až 2,5 hodiny. Na záver mäso poprášime hladkou múkou a ešte 15 minút povaríme.Podávame s knedľou, ryžou, alebo so zemiakmi.
Náš tip: Do uduseného mäsa môžete pridať 1 téglik sladkej smotany a 1/2 téglika kyslej smotany vymiešanej s 1 PL hladkej múky. Dobre vmiešajte do mäsa a povarte asi 15 minút.
Sviečkovica Stroganov
Pre 7 – 8 osôb
Potrebujeme:
- 1 kg hovädzej sviečkovice
- olej
- 2 väčšie cibule
- 4 ČL worcesterskej omáčky
- 2 ČL sójovej omáčky
- 1 PL vegety
- 1 ČL horčice
- 1 PL kečupu
- 2 kyslé uhorky soľ
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 150 g čerstvých šampiňónov
- 200 ml hustej kyslej smotany
- 100 – 150 ml smotany na varenie
- 1,5 PL dijonskej horčice
- 1 PL hladkej múky
- mäsový vývar
- lístky oregana na ozdobu
Postup:
1. Večer pred varením mäso umyjeme v studenej vode a nakrájame na rezance. Mäso dáme do hrnca a pokvapkáme ho olejom.
2. Pridáme worcesterskú omáčku, sójovú omáčku, vegetu, horčicu, kečup, mleté čierne korenie a všetko spolu s mäsom zľahka premiešame. Zmes odložíme do chladu, najlepšie na noc.
3. Odležané mäso prudko opečieme na rozpálenom oleji asi 3 až 4 minúty. Po opečení vyberieme a odložíme na teplé miesto. Vo výpeku orestujeme nakrájanú cibuľu s pokrájanými šampiňónmi. Podlejeme menším množstvom vývaru a uvedieme do varu. Vložíme kúsky mäsa, premiešame a varíme do mäkka. Potom pridáme dijonskú horčicu, postrúhané uhorky a opatrne vmiešame kyslú smotanu rozmiešanú v smotane na varenie. Zahustíme hladkou múkou a podľa chuti ochutíme soľou a korením. Na záver ozdobíme lístkami čerstvého oregana.
Dobrá rada: Ak varíte na plynovom sporáku, varte na liatinovej platni a nie na priamom ohni.
Diabolské rezne
6 porcií
Potrebujeme:
- 1 kg bravčového karé
- 4 vajcia
- 150 ml oleja
- 1 ČL soli
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL horčice
- 1 ČL kečupu
- 1 ČL vegety
- 1 ČL worcesterskej omáčky
- 1 ČL maggi omáčky
- 4 strúčiky roztlačeného cesnaku
Postup:
1. Mäso umyjeme, nakrájame na plátky a naklepeme z oboch strán.
2. Z jedného vajca a oleja pripravíme majonézu, do ktorej potom pridáme tri vajcia a všetky ostatné ingrediencie. Zmes dobre vymiešame.
3. Rezne namočíme do pripravenej zmesi a necháme 24 hodín marinovať.
4. Pripravené rezne poukladáme na plech a polejeme zvyšnou zmesou. Prikryjeme a pečieme asi 1,5 hodiny pri teplote 160 °C.
Gratinované zemiaky
pre 4 – 5 osôb
Potrebujeme:
- 1 kg zemiakov
- 250 g šľahačkovej smotany
- 50 g masla muškátový oriešok
- soľ
- mleté čierne korenie
- maslo na vymastenie misy na zapekanie
Postup:
1. Očistené zemiaky pokrájame na plátky.
2. Misku na zapekanie vymastíme maslom, uložíme prvú vrstvu zemiakov, osolíme, okoreníme muškátovým orieškom, mletým čiernym korením a polejeme časťou smotany.
3. Zo zemiakov a smotany vytvoríme 3 až 4 vrstvy.
4. Pečieme 45 minút pri teplote 175 °C. Pred dopečením dáme na zemiaky kúsky masla.
Žemľové knedle
pre 4 osoby
Potrebujeme:
- 200 g staršieho pečiva
- 1 menšiu cibuľu
- 4 PL masla
- 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
- 3 vajcia
- 3 PL múky
- 125 ml mlieka
- múku na spracovanie
- soľ
Postup:
1. Pečivo nakrájame na kocky a vložíme do misy. Potom nakrájame nadrobno cibuľu a osmažíme ju v hrnci na masle do sklovita. K cibuli pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Primiešame nakrájané pečivo, zalejeme mliekom a rozšľahanými vajciami a necháme stáť tak dlho, kým tekutina nevsiakne do pečiva.
2. Nasiaknuté suroviny spracujeme na cesto a zakryté kuchynskou utierkou necháme odpočívať asi 20 minút na chladnom mieste.
3. Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu. Z odpočinutého cesta formujeme pomúčenými rukami knedle a vkladáme ich do vriacej vody. Varíme na malom plameni asi 15 minút.
4. Uvarené knedle vyberieme z vody dierkovanou naberačkou a necháme odkvapkať na sitku. Žemľové knedle sa hodia ako príloha napríklad k bravčovému mäsu s omáčkou.
Zemiaková omeleta
2 porcie
Potrebujeme:
- 400 g zemiakov
- 1 PL masti
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL posekanej petržlenovej vňate
- 50 g šunky
- 8 vajec
- soľ
- mleté čierne korenie
- 0,5 dl mlieka
Postup:
1. Neošúpané umyté zemiaky uvaríme v slanej vode domäkka. Scedíme ich, ošúpeme a pokrájame na malé kocky alebo hranolčeky.
2. V rozohriatej masti speníme očistenú, nadrobno posekanú cibuľu, pridáme pokrájané zemiaky a spolu osmažíme. Ochutíme rozotreným cesnakom a posekanou petržlenovou vňaťou.
3. Zemiaky rovnomerne rozvrstvíme na panvicu a posypeme nahrubo postrúhanou šunkou. Vajcia rozšľaháme so soľou, s mletým čiernym korením a mliekom.
4. Pripravené zemiaky zalejeme vajcovou zmesou, odstavíme z ohňa a necháme stuhnúť. Podávame s čerstvým zeleninovým šalátom.
Teplá pažítková omáčka
pre 4 osoby
Potrebujeme:
- 4 PL nadrobno pokrájanej pažítky
- 1 menšiu cibuľu
- 50 g masla
- 30 g hladkej múky
- 200 ml mlieka
- asi 300 ml mäsového vývaru
- soľ
- mleté biele korenie
- citrónovú šťavu
Postup:
Na masle speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme múku, pripravíme bledú zápražku, zalejeme studeným mliekom, premiešame a postupne pridávame toľko mäsového vývaru aby vznikla polohustá omáčka a povaríme. Osolíme, okoreníme, rozmixujeme ponorným mixérom alebo precedíme. Do horúcej omáčky pridáme pažítku (už nevaríme) a nakoniec ochutíme citrónovou šťavou. Omáčku podávame k vareným vajciam alebo k varenému hovädziemu mäsu. Ako prílohu podávame varené zemiaky.