18. Žĺtkové tyčinky
|
|
|
PRE CELÚ RODINU POLEVA: § 310 g masla Elektrická rúra: 160 °C |
POSTUP: 1. Maslo vymiešame s polovicou práškového cukru, pridáme vanilínový cukor, citrónovú kôru a pomleté vlašské orechy. 2. Z vaječných bielkov vyšľaháme sneh a vmiešame doň druhú polovicu práškového cukru. Sneh postupne zľahka zapracujeme spolu s múkou do maslovej zmesi. 3. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme v predhriatej rúre do ružova. 4. Žĺtky spojíme s cukrom a rumom (nešľaháme, len asi 30 sekúnd miešame) a polevu čo najrýchlejšie vylejeme na ešte horúce upečené cesto na plechu. Do hladka rozotrieme po celej ploche. Po vychladnutí koláč krájame na úhľadné, približne 6 centimetrov dlhé tyčinky. Dobrá rada: Na krájanie použite nôž namočený v horúcej vode, poleva sa nebude lámať. |
|
- o 0 o - |
19. Punčová torta
|
|
Elektrická rúra: 180 °C |
PRE CELÚ RODINU § 7 vajec POLEVA: § 200 g práškového cukru |
POSTUP: 1.Žĺtky, práškový a vanilínový cukor vymiešame a zľahka pridáme tuhý sneh z bielkov. Prisypeme múku a všetko dobre premiešame. Z cesta odoberieme jednu tretinu, pridáme k nej kakao, nalejeme ju na plech vyložený papierom a upečieme vo vyhriatej rúre. Zvyšné cesto nalejeme do vymastenej, múkou vysypanej tortovej formy a tiež upečieme. 2.Kým sa pečie korpus, vychladnutý kakaový plát pokrájame na malé kocky, polejeme ich pripraveným sirupom (kryštálový cukor rozpustíme v 150 ml vody), pridáme rum, pomleté orechy a toľko malinovej šťavy, aby vznikla vláčna vlhká masa. Všetko spolu dobre premiešame. Upečený korpus potom pozdĺžne rozkrojíme, na spodný diel navrstvíme kakaovo–rumovú plnku a zakryjeme ju druhou polovicou korpusu. 3.Povrch torty natrieme malinovým džemom a rumovou polevou, ktorú pripravíme z práškového cukru, 1 lyžice vriacej vody a rumu miešaním nad miernym ohňom do zhustnutia (asi 30 minút) |
|
- o 0 o - |
20. Recept - Vianočný štedrák
|
|||
Elektrická rúra: 180 °C |
PRE CELÚ RODINU CESTO: § 1 kg hrubej múky Lekvárová plnka: § 250 g slivkového lekváru |
||
Orechová plnka: § 30 g piškót § 200 ml mlieka § 80 g kryštálového cukru § 1 vanilkový cukor § citrónová kôra |
Maková plnka: § 200 ml mlieka § 120 g kryštálového cukru § 1 vanilkový cuor § 10 g masla § citrónová kôra |
Tvarohová plnka: § 80 g kryštálového cukru § 1 vanilkový cukor § 80 g masla § 2 vajcia § 20 g hrozienok § citrónová kôra |
|
POSTUP: 1. Do vlažného mlieka pridáme lyžičku kryštálového cukru, rozmrvené droždie, premiešame a necháme vzísť kvások (15 minút). Kvások potom pridáme k múke spolu so Smetolom, zvyšným cukrom, žĺtkami a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť (asi 30 minút). Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 dielov. 2. Kým cesto kysne, pripravíme si plnky. § Lekvárová: Do slivkového lekváru primiešame lyžičku postrúhanej citrónovej kôry. § Orechová: Piškóty dáme do mikroténového vrecka a pomocou tæčika ich nadrobno rozdrvíme. Piškótové omrviny primiešame k pomletým orechom a vsypeme do horúceho osladeného mlieka, pridáme postrúhanú citrónovú kôru. Povaríme, kým plnka zhustne. § Maková: Do horúceho osladeného mlieka vsypeme pomletý mak, pridáme maslo, lyžičku postrúhanej citrónovej kôry a zmes 12 minúty povaríme. § Tvarohová: Tvaroh rozmiešame so žætkami, s cukrom a maslom. Pridáme umyté hrozienka, sneh vyšľahaný z bielkov a postrúhanú citrónovú kôru. 3. Štyri diely vykysnutého cesta rozvaľkáme približne na hrúbku 2 mm a na vymastený a múkou vysypaný hlbší plech postupne vrstvíme cesto a plnky. Na vrchnú tvarohovú plnku poukladáme pásiky zo zvyšného cesta a vytvoríme z nich mriežku. Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry. |
|||
- o 0 o - |
|||